Teleferik Holding Yönetim Kurulu Başkanı İlker Cumbul, Antalya'daki Tünektepe Teleferik ve Sosyal Tesisleri'nde meydana gelen ve bir kişinin hayatını kaybettiği kazayla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

2012 yılında kurulan Teleferik Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı olan İlker Cumbul, Tünektepe Teleferiği ile ilgili ön raporu gazetelerden okuduğunu ve farklı makamlar ile yaptığı görüşmelerde belirttiği gibi Antalya Tünektepe Teleferik Tesisi'nin bütün süreçlerinin sorunlu olduğunu söyledi.

A W181560 18 Result

'Büyük Bir Faciadan Dönüldü'

Cumbul, 'Bir ön rapor yazılmış ama bazı konular var. Halat üzerinde yaylanınca kabin yere çarpıyor. Kabin parçalığında, sanırım o yere çarpma sırasında o vatandaşımız hayatını kaybediyor. Makara bilmem ne olmuş falan diyorlar. Şimdi orada makarada bir sıkışma olduğu zaman halat pozisyonu belirleyen siviçler anında durdurma kabiliyetine sahip. Sahadaki görevlilerle de görüntüler üzerinden bilgi alışverişinde bulundum. İstasyon görevlileri, emniyeti bypass ederek tesisi çalıştırmaya zorlamış olabilir diye de şüphe var. Şu an çok hipotez var. Ama bu tesisin kurulumu da yanlış, bakımı da yanlış. İşe yarar kurtarma planı yok ya da ekipmanları olmadığı ortada. Yani enteresan bir şey yaşandı. Teleferikte halat komple yere düşebilirdi. Aynı kabinde bir kişinin sadece vefat etmesi, diğerlerinin yaralı olarak kurtulması tabii çok ama çok daha büyük bir faciadan dönüldü. Yapım süreci uzun sürdüğü ve bu sırada çok değişim olduğu için hem kurumlar hem de şahıslar endişeli tabii olarak' dedi.

A W182357 08 Result

Tesisin İhale ve Kurulum Süreci

Tesisin ihale sürecinden itibaren hikayesini anlatan İlker Cumbul, 'Bu tesis başından beri yanlışlarla dolu. Tesisin ihalesini alan ilk firma battı. Sonra Özel İdare kapanınca  Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne geçti. Belediyenin kucağında bulduğu bu projeye bir tamamlama ihalesi yapıldı. Yarım yamalak tamamlandı. Alan firmaların ortaklarından bazıları aynı. Bu şirketin yani problemleri var. Şimdi Tünektepe'ye düzgün bir tesis yapılması lazım.  Çünkü çok güzel bir destinasyon. Oraya yakışan bir tesis değildi' ifadelerini kullandı.

A W181787 01 Result

'Teleferiğin Yeniden Kurulması Gerekiyor'

Bundan sonra yapılması gerekenleri sıralayan Cumbul, 'Karar verme yetkisi Bursa Makine Mühendisleri Odası'nda. Kontrol için esas yurtdışında akredite firmalar var. Türkiye'de akredite bir firma yok.  Kontrol için konuşuyorum. Bakım için konuşmuyorum. Kontrol için yurt dışından bir ya da iki firmayı çağırırsınız. Bakarlar. Bu tesis olur mu, olmaz mı diye. Ciddi bir firmanın da bu tesise onay vereceğini zannetmiyorum. O tesisin sökülüp yeni bir tesis yapılması lazım. Yenilenmesi aşağı yukarı 10 milyon Euro bir yatırım gerekiyor' açıklamasını yaptı.

İlker Cumbul 2

'İki Yıl Önce Bakım Çalışmalarında Bir İşçi Hayatını Kaybetmişti'

Bursa, Alanya, Sapanca, Uzungöl teleferikleri ile Yedikuyular Kayak Merkezi'nin sahibi olan İlker Cumbul, Tünektepe'deki sorunun sektör tarafından bilindiğine vurgu yaparak sözlerini şöyle tamamladı: 'Tünektepe teleferiğinin bir tane hatası yok. Çok çok hatası var. Bu bir tane hatasıydı. Bildiğimiz bir şeydi. Sektördeki herkes bu tesisin problemini biliyordu. O tesiste daha önce de başka sıkıntılar oldu. İki sene önce Mayıs ayında bakım yapılırken bir işçi hayatını kaybetti. Bu da bir iş cinayetidir. Bakın bizim şirketlerde 250 kişi çalışıyor. Bakım yapabilen 20 kişidir. Eğitimli kişilerin bakım yapması gerekir.'

A W182357 06 Result


Tünektepe Teleferik Tesisi'nin Hikayesi

Antalya Tünektepe Teleferik İnşaatı Yapım İşi, 21. Dönem Antalya İl Genel Meclisi döneminde Antalya İl Özel İdaresi tarafından STM Sistem Teleferik Mont. Tur. İnş. San. ve Tic. A.Ş.’ye 9 milyon 800 bin Lira’ya ihale edilmişti. İşe başlama tarihi 22 Nisan 2013 olan Antalya Tünektepe Teleferik İnşaatı Yapım İşi ihalesinde işin bitişi tarihi 17 Nisan 2014’ken 22 Mayıs 2013’te dönemin Antalya Valisi Ahmet Altıparmak ve 21. Dönem Antalya İl Genel Meclisi üyeleri, Antalya protokolü ile temel atma töreni gerçekleşmişti.

Özel Sektörden Kamuya Geçti

Teleferik yatırımı süreci ise dönemin Antalya il Genel Meclisi Songül Başkaya’nın önergesi ile başlamıştı. Bir firma tarafından işletilen Tünektepe Tesisi’ndeki döner gazinonun Antalya Valisi Alaaddin Yüksel döneminde tahliyesi yapılmış ve 2013 döneminde ihale ve temel atma süreci gerçekleşmişti.

İlk Taşımacılık 6 Şubat 2017'de

Yapılan yasa değişikliği ile 2014’te Antalya İl Genel Meclisi kapatılırken, Antalya Tünektepe Teleferik, Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne devroldu. Menderes Türel’in Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde yapımı Anadolu Teleferik A.Ş. tamamlanan Tünektepe Teleferik Tesisi’nde ilk yolcular 6 Şubat 2017’de taşındı. Belediyeye ait ANET A.Ş tarafından işletilen tesis, Türkiye’nin en ucuz teleferiği reklamıyla tanıtıldı.

Ruhsatlandırma Kasım 2017'de

Antalya'nın 618 rakımlı noktası Tünektepe'de yapılan teleferiğin imalatı 2016’da tamamlanırken Antalya Tünektepe Teleferik Tesisi ruhsatlandırılması 23.07.2009 tarihli "İnsan Taşımak Üzere Tasarımlanan Kablolu Taşıma Tesisatının Ruhsatlandırılması, Bakım ve İşletilmesine Dair Tebliğ (SGM:2009/11)" kapsamında TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası ve Makine Mühendisleri Odası tarafından 12-13 Aralık 2016'da incelenmişti. Eksiklikler giderilerek 16 Ekim 2017'de mevcut durumunun korunması koşulu ile çalıştırılmasının uygun olduğu kanaatine varılarak tesis, 8 Kasım 2017'de ruhsatlandırılmaya uygunluk yazısı almıştı.

Kaynak: Banu Yapar