Elazığ'da bir grup vizyoner sanayi ustası, Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) ilhamıyla hareket ederek atıl durumda olan traktörleri, güneş enerjisi ve kinetik enerjiyle çalışabilen birer ekolojik harikaya dönüştürüyor. İbrahim Karatekin liderliğindeki ekip, Fırat Üniversitesi ve diğer sanayi ustalarının destekleriyle 20 günde gerçekleştirdikleri projede, tarımsal alanda devrim niteliğinde bir adım atmış durumda.

Kendi kendini şarj eden traktör

Geliştirdikleri traktör, sadece güneş enerjisiyle değil, aynı zamanda tekerlerden üretilen kinetik enerji ile kendi bataryasını şarj edebiliyor. İlk etapta 50 beygir gücünde olan traktör, ilerleyen süreçlerde 500 beygire kadar yükseltilebilecek. İbrahim Karatekin, projelerinin sadece Türkiye'yi değil, tüm dünyayı hedeflediğini belirtiyor.

Türkiye'de Bir İlk Çiftçiler Mazot Derdinden Kurtulacak

24 Saat güneş enerjisiyle çalışıyor

Karatekin, traktörün özelliklerini şu sözlerle açıklıyor: “Traktörümüzü Elazığ sanayisinde 20 günde yapmayı başardık. Fırat Üniversitesi’nde hocalarımızın teşvikleri oldu. Çift motor taktığımız halde traktörümüz 7/24 saat güneş enerjisi ile çalışıyor. Rijit katener ve kablolu sistemle çalışıyor. Ayrıca tekerlerden ürettiğimiz kinetik enerji ile kendi bataryasını da şarj edebiliyor.”

Türkiye'de Bir İlk Çiftçiler Mazot Derdinden Kurtulacak

Çiftçiler mazot derdinden kurtulacak

Geliştirdikleri traktörün çiftçilere maliyet avantajı sağlaması ve tarımda sürdürülebilirliği artırması bekleniyor. Karatekin, “Çiftçiler yüzyıllar boyunca ücretsiz bir şekilde topraklarını sürebilecekler. Hedefimiz, bu aracı tüm dünyaya ihracatını yapmaktır. Biz bu prototipi 20 günde Elazığ sanayisinde yaptık. Eğer fabrikasyon aşamasına geçersek, 10-15 tane çok rahat üretebiliriz. Geleceğin güneş enerjisi ile çalışan özellikle tarım araçları Elazığ’da üretilecek ve tüm dünyaya ihracatı yapılacak” şeklinde konuştu.

Türkiye'de Bir İlk Çiftçiler Mazot Derdinden Kurtulacak

Kaynak: İHA