Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Devrim Yasalarının 100. Yılını Kutladı

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Devrim Yasalarının 100. Yılını Kutladı

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) Genel Başkanı Meral Güler, Cumhuriyet Devrimi’nin en önemli yasalarının 100. yıl dönümünü kutladığını belirtti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
MUHABİR: Kamer Durdu

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) Genel Başkanı Meral Güler, Cumhuriyet Devrimi’nin en önemli yasalarının 100. yıl dönümünü kutladığını belirtti.

3 Mart 1924: Bir Dönüm Noktası

Güler, “Bu sene, 3 Mart 1924 tarihinde gerçekleştirilen devrimlerle, Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri atılmıştır. Bu devrimler, Halifeliğin kaldırılması, Şeriye ve Evkaf Vekâleti ile Erkân-ı Harbiye Vekâleti’nin kaldırılması, Osmanlı hanedanı mensuplarının yurtdışına çıkartılması ve Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun kabul edilmesini içerir” dedi.

Laik, Bilimsel ve Ulusal Temellere Dayanan Bir Türkiye

Güler, “3 Mart devrim yasaları ile ulusal, laik ve bilimsel temellere dayanan çağdaş demokratik, laik ve hukukun üstünlüğüne dayalı Türkiye Cumhuriyeti devletinin temelleri atılmıştır. Bu yasalar, Türkiye’nin çağdaş dünyanın onurlu bir üyesi olmasının önünü açmıştır” ifadelerini kullandı.

Günümüz Türkiye’sinde 3 Mart Devrim Yasaları

Güler, günümüz Türkiye’sinde, devlet kurumlarında ve özellikle Milli Eğitimde, cemaatlerin ve tarikatların sisteme dahil edildiği, aklın ve bilimin dışlandığı, hilafet ve saltanat özlemi içindeki gerici zihniyetin iktidardan güç alarak anayasal rejime yönelik tehditlerde bulunduğunu belirtti. “3 Mart Devrim Yasalarının kıymetini, önemini ve vazgeçilmezliğini her zamankinden daha fazla anlıyor, idrak ediyoruz” dedi.

Atatürk’ün Modern Yurttaşları

Güler, “Dinsel kalıplara ve doğmalara dayalı sistemden milli egemenliğe dayalı sisteme geçişimizi sağlayan, toplumun ‘ümmet’ ten ‘millet’ e dönüşümünü gerçekleştiren, bilimsellik, çağdaşlık ve laiklik esasına dayalı eğitim birliğiyle, aydınlık zihinlere sahip, fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirmeyi hedefleyen Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, modern yurttaşları, cumhuriyet kadınları, aydınlanma neferleri olarak her zamanki gibi dimdik ayaktayız” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet’e Sahip Çıkma Sözü

Güler, “Hilafetin kaldırılmasını içine sindiremeyen Cumhuriyet düşmanlarına, bilimsel, laik, ulusal ve demokratik eğitimi tasfiye etmek isteyenlere ve kurulan baskıcı tek adam rejimini kullanarak cumhuriyet devrimlerini kaldırmak isteyenlere Cumhuriyet’in sahipsiz olmadığını bir kez daha hatırlatıyor, tüm kurumları ve kurallarının, dine göre değil, laiklik ilkesine göre şekillendiği Türkiye Cumhuriyeti’ni sonsuza kadar koruyacağımıza ve devrim yasalarımıza sahip çıkacağımıza söz veriyoruz” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Mersin'de trafik kazası: 2 yaralı

Mersin'de trafik kazası: 2 yaralı