Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde yaptığı açıklamada, cezaevinde tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını ve haberin serbest dolaşımının engellenmemesini talep etti.

Kurtulmuş: Yeni Anayasa İmralı Sürecinden Bağımsız Kurtulmuş: Yeni Anayasa İmralı Sürecinden Bağımsız

TGC: Basın Özgürlüğüne Baskılar Devam Ediyor

TGC'nin açıklamasında, gazetecilerin işsizlik, sansür, otosansür, tehdit, fiziksel saldırı, dava, haksız gözaltı ve tutukluluk baskısı altında Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nü karşıladığı vurgulandı. Freedom House'un 2024 Dünyada Özgürlük Raporu'na atıfta bulunulan açıklamada, Türkiye'nin özgürlük puanında son 10 yılda en fazla düşüş yaşayan ülkeler arasında olduğuna dikkat çekildi.

Gazetecilere Yönelik Baskılar

TGC'nin açıklamasında, bir gazetecinin yazdığı haber nedeniyle tehdit edilmesi, fiziksel saldırıya uğraması, saldırganların cezasız kalması suç olmasına rağmen cezasızlıkla ödüllendirildiği vurgulandı. Gazetecilerin araştırma dosyalarının, nitelikli haberlerin kâr ve siyasi avantaj uğruna feda edildiği belirtilerek, gazetecilerin sigortasız, düşük ücretlerle, sendikasız, editoryal bağımsızlık olmadan çalıştırıldığına ve bu durumun haberin özgürce ulaşmasını engellediğine dikkat çekildi.

Polis Müdahaleleri 

Açıklamada, polisin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Taksim'e çıkmak isteyenleri gözaltına alırken görüntü çeken gazetecilere "süpürülmesi" talimatı vermesine de değinildi. Ülkenin çeşitli yerlerinde gazetecilere yönelik biber gazı kullanıldığı ve işverenler tarafından gaz maskesi bile verilmediği belirtilerek, gazetecilerin tüm zorluklara rağmen haber alma kanallarını açık tutmak için çaba gösterdiği ifade edildi.

Kaynak: ANKA