10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Parlamento Muhabirleri Derneği'ni ziyaret etti. Bahçeli’nin başlattığı PKK’nın kurucusu Abdullah Öcalan ile müzakere sürecinin Cumhur İttifakı’nın istediği yeni anayasa talebiyle bağlantılı olup olmayacağı siyasi kulislerde konuşulmuştu. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Çok büyük sorumluluklar gerektiren ve riskleri barındıran bir süreç. Çok spekülasyon yapmadan sonuç adımları gerçekleştirmek lazım. Sürecin çok uzatılmaması gerekiyor. Anayasa görüşmeleriyle İmralı görüşmeleri birbirine paralel süreçler değildir, hiçbir ilgisi yoktur. Biz anayasa görüşmelerine başladığımız zaman İmralı’yla ilgili tartışmaların hiçbiri gündemde değildi. Türkiye’nin bir sivil anayasa yapma ihtiyacı ve bununla ilgili görüşmeler ayrı bir konudur, tamamıyla başka bir alandır. Siyasi kararlar alınacaksa bunun yeri TBMM’dir” dedi.
“200’ÜN ÜSTÜNDE GAZETECİ ŞEHİT EDİLDİ”
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş İsrail’in Gazze sınırına yaptığı saldırılarda 200 kişiden fazla gazetecinin hayatını kaybettiğini belirterek, "Gerçekten TBMM çatısı altında bir aile gibi, hemen hemen her birinizle temas içinde gazeteci arkadaşlarımızın mesleki sorunlarıyla yakından ilgilenmeye de gayret ediyoruz. Dünya ve Türkiye’de gazetecilerin sorunlarının olduğunu yakinen biliyoruz. Özellikle artık büyük bir insanlık dramı olmanın ötesine geçen Gazze’deki insanlık felaketinden nasibini almış en önemli grup da gazetecilerdir. Yaklaşık 200’ün üstünde gazeteci, İsrail ordusunun saldırılarında şehit edilmiştir” ifadelerini kullandı.
“ANAYASA MESELESİ BENİM ŞAHSİ MESELEM DEĞİL”
Gündemdeki yeni anayasa konusunun bir devlet meselesi olduğunu aktaran TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Birinci turda yaptığımız görüşmeler bir niyet beyanıydı. Tabi anayasa meselesi benim şahsi meselem değil. Hiçbir siyasi partinin de tek başına bir meselesi değil. TBMM’nin millete karşı bir sorumluluğudur. Cumhuriyetimizin ikinci asrına yaraşır, gerçekten tam manasıyla sivil, demokrat, kuşatıcı, güçler ayrılığını tam manasıyla tahkim etmiş yeni bir anayasanın yapılmasında büyük bir zaruret vardır. Sadece bir siyasi grubun talebi olmanın çok ötesinde milletin ortak beklentisidir. Umut ederim ki TBMM, bu sorumluluğunu yerine getirir. Partilerimizin hepsinin seçim beyannamelerine baktığınızda milletin karşısına çıktıklarında yeni anayasa ya da anayasada köklü bir değişiklik teklifinde bulunmuşlar. Dolayısıyla anayasa görüşmelerinin yeniden başlatılması ve sonuç alınması, her türlü siyasi mülahazanın üstünde değerlendirmesi gerektiği kanaatindeyim” şeklinde konuştu.
Gündem Hakkında Konuştu
Gündemdeki konular hakkında konuşan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş şu sözleri kullandı:
"İmralı’dan terörün bitirildiğine dair açıklamanın gelmesi ve bunun gereklerinin sahada görülmesi, ayrıca Türkiye’nin sınır ötesinde de devam ederken bütün unsurların gelecek olan silah bırakma çağrısına uymasını temenni ederiz. Ama uymayanlar olursa onlara karşı da Türkiye Devleti her türlü tedbiri almaktadır. Çok büyük sorumluluklar gerektiren ve riskleri barındıran bir süreç. Çok spekülasyon yapmadan sonuç adımları gerçekleştirmek lazım. Sürecin çok uzatılmaması gerekiyor. Anayasa görüşmeleriyle İmralı görüşmeleri birbirine paralel süreçler değildir, hiçbir ilgisi yoktur. Biz anayasa görüşmelerine başladığımız zaman İmralı’yla ilgili tartışmaların hiçbiri gündemde değildi. Türkiye’nin bir sivil anayasa yapma ihtiyacı ve bununla ilgili görüşmeler ayrı bir konudur, tamamıyla başka bir alandır. Siyasi kararlar alınacaksa bunun yeri TBMM’dir. Farklı siyasi kanaatlerine rağmen bütün siyasi partilerden bu sürecin gerçekten milletin beklentilerine uygun bir şekilde sonlandırılması için elinde ne varsa bunu ortaya koyması, çaba harcaması sonuç alınmasını temin etmektir."