TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen'in 3 Mart’ın 'Laiklik Günü' ilan edilmesi için verdiği kanun teklifini iade etti. Kurtulmuş, gerekçesinde 'kaba ve yaralayıcı' ifadeler olduğunu belirterek teklifi geri gönderdi. İşte detaylar:

Kurtulmuş, Teklifi Neden İade Etti?

Kurtulmuş, teklifin içerdiği ifadelerin TBMM İçtüzüğü'nün 67'nci maddesine uygun olmadığını belirtti. İçtüzüğe göre, kaba ve yaralayıcı ifadeler içeren yazılar sahibine geri gönderilir. Kurtulmuş'un iade yazısında şu ifadeler yer aldı:

“3 Mart Gününün Laikilik Günü İlan Edilmesi Hakkında Kanun Teklifi, Başkanlığımızca incelenmiştir. TBMM İçtüzüğünün 67'nci maddesinde ‘Başkanlığa gelen yazı ve önergelerde kaba ve yaralayıcı sözler varsa, Başkan gereken düzenlemelerin yapılması için o yazı veya önergeyi sahibine geri verir’ hükmü yer almaktadır. Yapılan incelemede yazı ekinde yer alan ilgi Kanun Teklifi'nin genel gerekçe kısmının dördüncü parağrafının ikinci cümlesi mezkûr İçtüzük hükmü çerçevesinde değerlendirilmiştir. Söz konusu kanun teklifi genel gerekçe kısmının İçtüzüğe uygun olarak yeniden düzenlenmesi halinde işleme alınabilecektir.”

902F46Dc 001D 427C A70E 9B2F177253Cc W

Öztürkmen'in Teklifinin İçeriği ve Gerekçesi

CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, 1 Mart'ta TBMM Başkanlığı'na 'Laiklik Günü' ilan edilmesi için bir kanun teklifi sunmuştu. Ancak teklif, gerekçesindeki bazı ifadeler nedeniyle iade edildi. Öztürkmen'in teklifinin gerekçesi şu şekildeydi:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 3 Mart 1924 tarihinde kabul edilen Hilafetin İlgası, Şeriye ve Evkaf Vekâleti ile Harbiye Vekâleti’nin kaldırılması ve Tevhidi Tedrisat Kanunları ile hukuk devletinin temeli atılarak, Türkiye Cumhuriyetinin yol haritası ortaya konmuştur.

Bu üç yasa ile ikili hukuk ve ikili eğitim sisteminin yanı sıra hilafet de kaldırılarak demokratik, laik hukuk devleti yolunda en büyük adım atılmıştır. Kabul edilen ilk kanunla, dinin ve ordunun siyaset aracı olarak kullanılmasının önlenmesi amaçlanmıştır. Şeriye ve Evkaf Bakanlığı kaldırılmış; Şeyhülislamlık, şeri mahkemeler ve fetva usulü tarihe karışmıştır. İkinci olarak kabul edilen Tevhid-i Tedrisat Kanunu (öğretim Birliği Yasası) ile kız çocuklarına erkek çocuklarıyla eşit eğitim imkanı sağlanmış ve bilimsel düşüncenin önü açılmıştır. Üçüncü kanun ile de hilafet kaldırılarak, laiklik ilkesinin temeli atılmıştır.

Laik Türkiye Cumhuriyeti’nin temel felsefesinin kurulduğu üç devrim yasasının 100. yıl dönümünde, Cumhuriyet değerlerine ve kazanımlarına dönük belli bir kesim tarafından sistematik bir şekilde saldırılmakta ve şeriat çığırtkanlıkları yapılmaktadır."

TBMM Başkanı Kurtulmuş CHP Milletvekilinin 'Laiklik Günü' teklifini iade etti

TBMM Başkanı Kurtulmuş CHP Milletvekilinin 'Laiklik Günü' teklifini iade etti

Kaynak: ANKA