Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Gündem Sürpriz MTV borçları tehlikesi! Milyonlarca araç sahibini endişelendiriyor

Sürpriz MTV borçları tehlikesi! Milyonlarca araç sahibini endişelendiriyor

Engelli araç sahipleri, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) muafiyetlerinden faydalanabilmek için belirli kurallara uymalıdır; aksi takdirde yüksek miktarda ceza ödemek durumunda kalabilirler.

1 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Sürpriz MTV borçları tehlikesi! Milyonlarca araç sahibini endişelendiriyor
MUHABİR: Süleyman Gezici

Plaka Sahibi ve Araç Aynı İlde Olmalı

Engelli bireylere tahsis edilen plaka ve aracın sahipleriyle aynı ilde bulunma zorunluluğu vardır. Aksi takdirde, engelli bireyin aracı kullanmaması durumunda vergi borcu ortaya çıkabilir.

Engelli Aracını Kimler Kullanabilir?

Yeni düzenlemelere göre, engelli aracını kullanma yetkisi sadece engelli bireyin eşi, çocukları, anne ve babası gibi birinci dereceden yakınlarına aittir. İkinci ve üçüncü dereceden yakınlar bu haktan yararlanamaz.

Aynı İlde Dışında Kullanım İzni Yok

Engelli bireyin adına alınan araç ve plakanın, aynı il dışında kullanılması durumunda cezai yaptırımlar uygulanabilir. Birinci dereceden yakınlar, aracı sadece engelli bireyin bulunduğu il sınırları içinde kullanabilirler.

Vergi İndirimlerinden Yararlanma Koşulları

Engelli araç sahipleri, araç alımlarında %26.3'lük ÖTV ve %15.24'lük KDV indirimlerinden faydalanabilirler. Ancak, taşıt kredisi kullanılacaksa bu kredinin, muafiyet sahibi kişi adına çekilmesi gerekmektedir.

Satış 5 Yıl İçinde Yapılamaz

Engelli bireyler tarafından alınan araçlar, satışa çıkarılmadan önce en az 5 yıl boyunca kullanılmalıdır. Bu süreç tamamlandığında, aracın ÖTV ödemesi olmadan satılması mümkündür.

Engelli plakalı araç sahipleri, bu kurallara dikkat ederek hem vergi avantajlarından yararlanabilir hem de mevzuata uygun bir şekilde araçlarını kullanabilirler.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Hamas 2 rehineyi daha serbest bıraktı!

Hamas 2 rehineyi daha serbest bıraktı!