Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Gündem Sosyal ağ sağlayıcıları düzenlemesi 4 yıldır yürürlükte

Sosyal ağ sağlayıcıları düzenlemesi 4 yıldır yürürlükte

Türkiye'de Sosyal Medya Yasası kapsamında yapılan yeni düzenlemeler, sosyal ağ sağlayıcıların yükümlülüklerini artırarak kullanıcı haklarını koruyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Sosyal ağ sağlayıcıları düzenlemesi 4 yıldır yürürlükte
KAYNAK: AA

Sosyal Medya Yasası kapsamındaki yeni düzenlemeler, Türkiye'deki sosyal ağ sağlayıcıların yükümlülüklerini artırarak kullanıcı haklarını daha etkin korumayı amaçlıyor.

7253 Sayılı Kanun ne zaman yürürlüğe girdi?

"Sosyal Medya Yasası" olarak bilinen "7253 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun", 1 Ekim 2020 tarihinde yürürlüğe girmişti. Bu düzenleme, sosyal medya platformları için önemli değişiklikler getirdi. Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan sosyal ağ sağlayıcılarının temsilci atamaları zorunlu hale getirildi. VK ve Dailymotion gibi platformlar gerçek kişi temsilci atarken, Youtube, TikTok, Facebook, Instagram, Pinterest ve LinkedIn tüzel kişi temsilciler atadı.

Temsilci atamayan şirketlere idari cezalar

Yükümlülüklerini yerine getirmeyen sosyal medya platformlarına ise ağır idari para cezaları uygulanmıştı. Temsilci atamayan şirketlere 10 milyon ve 30 milyon TL arasında değişen para cezaları verilerek, yükümlülüklerin yerine getirilmesi sağlandı.

Yeni yükümlülükler kullanıcı haklarını koruyor

18 Ekim 2022'de Resmi Gazete'de yayımlanan "7418 Sayılı Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile sosyal medya platformları için yeni düzenlemeler getirildi. Bu değişiklikler kapsamında, sosyal ağ sağlayıcıları çocuklara yönelik özel hizmetler sunma, kullanıcı haklarını daha etkin koruma, kriz planı hazırlama, reklam kütüphanesi oluşturma ve şeffaflık sağlama gibi yükümlülüklere tabi tutuldu.

Sosyal ağ sağlayıcılar için muhataplık güçleniyor

Düzenlemeler, sosyal medya platformlarıyla Türkiye arasında daha sağlam bir muhataplık ilişkisi kurmayı amaçlıyor. Böylece Türkiye'deki kullanıcıların hakları daha etkin bir şekilde korunacak ve yetkili mercilerin kararları daha hızlı uygulanacak.

10 milyondan fazla kullanıcıya sahip ağ sağlayıcılar daha fazla sorumluluk aldı

Yeni düzenlemelerle birlikte, Türkiye'den günlük erişimi 10 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal medya platformlarının temsilcileri idari, teknik, mali ve hukuki yönden tam yetkili ve sorumlu tutuldu. Bu platformların temsilcilerinde aranan nitelikler de kanunla belirlendi.

X platformu da tüzel kişi temsilci atadı

Son olarak, X (eski adıyla Twitter), Youtube, TikTok, Facebook ve Instagram gibi büyük sosyal medya platformları, Türkiye'deki düzenlemelere uyarak tüzel kişi temsilci atadı. X'in de temsilci atamasıyla, kapsama giren tüm platformlar yükümlülüklerini yerine getirmiş oldu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya'da  jeneratör sesi mahalleliyi çileden çıkardı

Antalya'da jeneratör sesi mahalleliyi çileden çıkardı