Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Gündem Son 15 yılda maden ruhsatları rekor seviyeye ulaştı

Son 15 yılda maden ruhsatları rekor seviyeye ulaştı

Erzincan İliç'teki altın madeninde yaşanan facia, Türkiye'deki madencilik sektörünü ve maden ruhsatlarını gündeme getirdi. Son yıllarda artan maden ruhsatı sayıları ve doğal yaşamı tehdit eden faaliyetler endişe yaratıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Son 15 yılda maden ruhsatları rekor seviyeye ulaştı
KAYNAK: Haber Merkezi

Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen facia, madencilik ruhsatları ve sektör üzerindeki baskıları gündeme getirdi. Son 15 yılda verilen maden ruhsatı sayısı 386 bine ulaştı ve son 10 yılda 109 bin 884 hektar orman madencilik faaliyetine açıldı.

Maden Ruhsatı Verilme Süreci ve Sayıları

Patronlar Dünyası'nın haberine göre; 1923'ten 2002 yılına kadar olan 80 yıllık süreçte Türkiye genelinde toplam 1186 maden ruhsatı verildiği öğrenildi. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre ise 2008-2023 arasındaki son 15 yılda ruhsat sayısının 386 bine ulaştığı belirlendi.

TEMA Vakfı Raporlarına Göre Durum

TEMA Vakfı’nın raporlarına göre Temmuz 2019’dan bu yana 2 bin 685 noktada maden ruhsatı ihalesine çıkıldı. Maden ve Petrol Arama İşleri Genel Müdürlüğü’nün sunduğu 2 Kasım 2020 tarihli en güncel veriye göre Türkiye’de 5 bin 375’i arama ve 9 bin 947’si işletme ruhsatı olmak üzere toplam 15 bin 332 aktif ruhsat bulunuyor.

Doğal Hayata Tehdit

TEMA Vakfı’nın hazırladığı maden projelerinin yoğun baskısı altında olan 24 ildeki maden ruhsatları haritalandırma çalışmasına göre; 3 binden fazla endemik canlı türü madencilik faaliyetlerinin tehdidi altında. Türkiye’deki endemik tür sayısı 3 binden fazla ve endemizm oranı yüzde 34,4 olarak belirlendi. Bu oran Avrupa'daki diğer ülkelerle karşılaştırıldığında oldukça yüksek.

Buna rağmen Avrupa Birliği'nin yüzölçümünün büyük bir kısmı korunan alan olarak belirlenirken, Türkiye'de bu oran oldukça düşük. Ne yazık ki, korunan alanlar madencilik faaliyetlerinden de etkileniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Yeni Büyükelçilik Atamaları Resmi Gazete'de Yayımlandı

Yeni Büyükelçilik Atamaları Resmi Gazete'de Yayımlandı