Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem SES’ten kritik inceleme

SES’ten kritik inceleme

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi Eş Başkanı Şükran İçöz, sendikalarının deprem inceleme heyetinin 8-12 Şubat arası gerçekleştirdiği çalışmalardan oluşan raporu kamuoyuyla paylaştı.

11 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
SES’ten kritik inceleme

Şube binasında açıklamalarda bulunan Şükran İçöz, “Depremin yaşandığı ilk günden itibaren deprem bölgesinde olan MYK üyelerimiz şube yöneticilerimiz ve gönüllü giden üyelerimizin bizlere gönderdikleri bilgi notları üzerinden aşağıdaki raporlama yapılmıştır. Çalışmalara dair gönderilen bilgi notları düzenli aralıklar ile paylaşılacaktır. Heyetimiz inceleme ve gözlemlerini tamamladıktan sonra ayrıntılı bir raporu örgütümüz ve kamuoyu ile ayrıca paylaşacaktır” dedi.

Şükran İçöz, “Heyetimizin deprem bölgesindeki çalışmaları devam etmektedir. Aktarılan izlemler üzerinden gerek arama kurtarma çalışmalarında, gerek barınma, beslenme ve hijyen ile sağlık hizmetleri bağlamında ciddi bir kaosun devam ettiği görülmektedir. Bulaşıcı hastalık riski çok fazla bulunduğundan yetkililerin sağlık alanındaki emek meslek örgütleri ile bir an önce koordineli bir çalışma içine girmesi gerekmektedir” dedi.

Raporun tamamı şu şekilde:

 

SES DEPREM İNCELEME HEYETİ BİLGİLENDİRME NOTLARI

(08-12 ŞUBAT 2023 ARASI)

SES Genel Merkezi ve tüm şube/temsilcilikleri olarak depremin olduğu ilk saatten itibaren gerek gönüllü sağlık emekçilerini bölgeye gönderme, Sağlık Bakanlığı, İl Sağlık Müdürlükleri ile temas kurma gibi çalışmalar yanında gönüllü üyelerimizi belirlemeye yönelik faaliyetler ile sağlık emek ve meslek örgütleri ile kurulan merkezi sağlık kriz koordinasyonu üzerinden de çalışmalar başlatıldı.

Sağlık alanı ile ilgili yürütülen çalışmalar dışında KESK bütünlüğünde de depremzedelere yönelik ayni yardım organizasyonu içinde tüm örgütümüz yer alarak çalışmalarını sürdürmektedir.

Özellikle ilk gün halk sağlığı açısından acil yapılması gerekenlere yönelik uyarılarımızı, sağlık emekçileri ve sosyal hizmet işkolu açısından yapılması gerekenler ile ilgili kurumlara yazışmalar ve basın açıklamaları ile sosyal medya hesaplarımızda gerekli duyuruları gerçekleştirdik. Birçok şube/temsilciliğimizden ve MYK üyelerimizden ilk günden itibaren deprem bölgesinde yüzlerce üyemiz (gerek Sağlık Bakanlığı ekipleri ile görevlendirilmiş gerekse de gönüllük temelde gidenler) çalışma yürütmektedir.

Bugüne kadar bizlere gönderdikleri bilgi notları üzerinden aşağıdaki raporlama yapılmıştır. Çalışmalara dair gönderilen bilgi notları düzenli aralıklar ile paylaşılacaktır. Heyetimiz inceleme ve gözlemlerini tamamladıktan sonra ayrıntılı bir raporu örgütümüz ve kamuoyu ile ayrıca paylaşacaktır.

08.02.2023 Gaziantep Nurdağı Notları:

Depremin üçüncü günü Nurdağı ilçesine geldik. Görüştüğümüz arkadaşlardan edindiğimiz bilgi arama kurtarma ekiplerinin üçüncü gün geldiklerini, ilk iki gün insanlar kendi imkanlarıyla enkaz altındaki yakınlarını çıkarmışlar. İlk iki gün hiç kimsenin gelmediğini, şuana kadarda hiç bir yetkilinin ve belediye başkanının hiç uğramadığını, halkın tamamen kaderine terk edildiğini ifade ettiler.

Gıda yardımının ancak ikinci gün geldiğini, su ve barınma ihtiyaçlarının olduğunu, çadırın gelmediğini söylediler. Biz gittiğimizde herkes enkaz başında yakınlarını bekliyordu ve yine de yeterince arama kurtarma ekipleri yoktu. Hastaneyle ilgili bilgi alamadık.

8 Şubat Çarşamba 2023 Kahramanmaraş Pazarcık Notları:

Dün gece saatlerinde Maraş Pazarcık a vardık. Yardımlar yeni yeni geliyor. Daha çok muhalefet partilerinin kuruduğu koordinasyon var.

Bu gün kenti dolaştık. Hastaneye gittik. İlçe sağlık müdürü ile ayaküstü bir görüşme yaptık. Toplanma ve yardım dağıtım yerlerini gezdik;

1- Kentte ciddi bir yıkıntı var. Çok sayıda bina yıkılmış. Yıkılmayanların büyük çoğunluğu ağır hasarlı.

2- hastanede çok sayıda ceset var. Büyük ihtimalle halen resmi kayıtlara yansımamış olanlar. Çünkü yeni isim tespitleri yapılıyordu.

3- AFAD ekipleri yeni gelmeye başlamış, insanların ilk anda çıkarabildikleri dışındakiler halen enkaz altında, enkaz başlarında bekleyen insanlar var.

4- Hastane hasar gördüğü için hastanede sağlık hizmeti verilmiyor. UMKE nin hastane bahçesinde kurduğu çadırlarda ve hasar olmasına rağmen hastanenin Acil servisinde ilk müdahale yapıldıktan sonra sevk ediliyor. Farklı illerden çok sayıda sağlıkçı var. Ancak bir orginazasyon sorunu yaşanıyor.

5- Şu an öncelikli ihtiyaç çadır, gıda ve battaniye vb. acil ihtiyaç malzemesidir. Çadır kent yeni kuruluyor. Sayı bilinmiyor, yeni eklenenler var. 500 civarı. Yer geniş bir park. Gölet var. Piknik alanı. Şebeke ve tanker suyu yok. Bol miktarda şişe su dağıtılıyor. Tuvalet yok. Çöp yeri yok. Banyo ve duş yok. Elektrik yok. Mutfak yok. Çok kalabalık ve hengame var.

6- Acil insan gücü ise enkaz kaldırma işlerini yürütecekler ve gelen malzemelerin indirilmesine yardım edeceklerdir. Ancak halen bazı organizasyon sorunlarından dolayı yoğun ve kendiliğinden gelecek kalabalıklar sorun oluşturabilir. Bundan dolayı il il gelecek sayısının organize edilmesi. Ve gideceği bölgelerin belirlenmesi gerekir. Deprem bölgesi ve yardıma gelecek illerin eşleşme yapılarak planlanması sağlıklı olacaktır.

7- Sağlıkçıların deprem bölgelerinde yapılacak orgazisyonlar sonrası gelişlerinin planlaması gerekir.

Sağlık çalışanları sıkıntılı. İlk günden Bolu’dan 44 kişi gelmiş. Ardından Kocaeli, Kırıkkale’den hekimler gelmiş. Hastane deprem hasarı nedeniyle çalışmadığı için cerrahlar Maraş Şehir Hastanesine geçmiş.

Hekim dışındaki tüm çalışanlar hastanenin çalışanı ve depremzedeler. Çok sıkıntılılar. Hekimlerin bir kısmı idari izinli iken diğer sağlık çalışanlarının tümü çalışmaya devam ediyor. Çocukları, eşleri hastane bahçesinde, araç içerisinde. Bu sorunun dile getirilmesini istediler.

İkinci önemli sorun çalışan tek birim olan acil servis ciddi hasarlı olmasına rağmen çalışmaya devam etmesi. Çalışılacak durumda değil. Bu nedenle hekimler dışarıda açık alanda hasta bakıyorlar. Umke çadırları var. Acıbadem sahra hastanesi kuracakmış. Henüz tamamlanmamış bir sahra hastanesi yapım çalışması var.

Mevcut ASM’ler hasarlı çalışmıyor. Birinci basamak hizmetler yok.

 Bu arada Cumhurbaşkanın buraya geleceği söylenmekte, bundan dolayı hararetli ve göstermelik işler yapılmaya çalışılıyor.

 

9-10 Şubat 2023 Kahramanmaraş Elbistan Notları:

Elbistan depremden çok etkilemiş durumda.

Malatya yolu, çarşı en fazla etkilenen yerler. İlk depremde hasar çok az iken ikinci depremde çok fazla yıkım olmuş. Son 2-3 yılda yapılan binaların yıkılmasının altı çizildi. Cumhuriyet mahallesinde yıkım çok az, çoğunluk müstakil iki katlı binalar. Enkaz çalışmaları çok geç başlamış, Öfke fazla. Köylere halen ulaşılamamış. Dün bile enkazdan canlı insan kurtarmaları gerçekleşti. Köylerde hayvanların depremden çok olumsuz etkilendiği ve telef olduğu paylaşıldı.

Nüfus hızla göç ediyor. Başhekim yardımcısına göre 150 bin nüfus, 50 bine düşmüş. Dün çok daha aktif ulaşım sağlanmış.  CHP milletvekili Ali Öztunç’un aktardığına göre nüfus köylerle birlikte 20 binin altına düşmüş. İlçe merkezinde 5-10 bin kişi kalmış.

Transfer İstanbul, İzmir, Aydın, Didim hattına. Otobüslerle gerçekleşiyor.

Yardım çok çok fazla. Tırlar boşaltılamıyor, depolar dolmuş durumda. Yardımların kısa süre için durdurulması bilgisi kurumlara, partilere, belediyelere bildiriliyor. Bununla birlikte depolardan sorumlu arkadaşlar kuru gıda, kahvaltılık az gelmiş, ihtiyaç devam ediyor. Yine temizlik malzemeleri neredeyse hiç yok. Bu spesifik ihtiyaçların gönderilmesi önemli, duyurulmalı.

Beş çadır kent var. İkisi kurulum aşamasında. Toplamda 1000 çadır olacak. Isınma, tuvalet ve kullanma suyu sorunu var. Bu nedenle çok Tercih edilmiyor. Sağlık hizmeti buralarda yok. Toplu yaşam alanları daha çok tercih ediliyor. Buralar çok kalabalık. Tuvalet ve çevre sağlığı sorunu bariz. Bu durumun Enf. hastalıklarını tetikleme şansı var. Barınma alanlarına seyyar tuvalet acil gereksinim.

Hastane koşulları iyi. Maraş şehir hst. hasarlı olması nedeniyle yük Elbistan DH kaydırılmış. Hekim ihtiyacı yok. Anestezist (3) ve radyoloji uzmanı ihtiyacı var. Bununla birlikte yerel hastane çalışanlarının idari izinli olması sağlanamamış. Bu konu yaygın dile getiriliyor. Depremzede gerçekliği dikkate alınmıyor. Yine gönüllü-görevlendirme ile gelenlerin dönüşümün sağlanması kritik önemde. Hastanenin barınma, beslenme vb. koşulları iyi.

Hastane karşısındaki eczaneler çalışıyor. İlaç sorunu yok. Deprem öncesi sorunlu kalemler de sorun devam ediyor.

Hava çok soğuk. Isınma için elektrik şart.

Birinci basamak hizmetler çalışmıyor. Çadır kentlerle çözülecek üzerine dayalı strateji var. Çadır kentlerdeki sağlık hizmetlerinin izlenmesi ve gerekirse desteklenmesi kritik önemde.

Sağlık heyeti olarak çöplerin bertaraf edilmesi sağlandı, tuvaletler temizlendi. Bu işlemlerin sürekliliği hakkında eğitim yapıldı.

Sağlık birimin temel ihtiyaçları karşılanması garanti altına alınmalı. SES bu konuda hazırlık içinde…

10.02.2023 Malatya Notları:

Malatya’da sağlıkçıların da depremzede olma nedeniyle dış destek önerisine Müdürlük gerek olmadığını ifade etti. Bağımsız çalışmalara destek veren gönüllüler var. 

Afad çadırlarında TEB destekli ilaç dağıtımı var.

İnsanlar kırsala çekilmiş durumda

500-1000 arası bina yıkılmış durumda

Onkoloji hastanesinde sağlık çalışanları için barınma, yiyecek desteği yolda kalmış. Prefabrik hastanede kalınıyor.

Doğanşehir hastanesi yıkılmış durumda.

OHAL ilanı öncesi ailesini başka yere taşımak için giden sağlıkçılar olmuş. OHAL ilanı sonrası izinler iptal edildiği için sıkıntıları olanlarda şehirde kalmak zorunda kalmış. Aileler sıkıntılar yaşıyor.

Şehir içme suyu çamur akıyor. Kanalizasyonlar tıkalı.

Köylere henüz ulaşılamamış.

11.02.2023 Adıyaman Notları:

Ekibimiz akşam Malatya'dan Adıyaman'a geçmiş ve Adıyaman Emek Demokrasi platformuyla bir toplantı yapmışlardır. Bu toplantıda Adıyaman ilinin genel bir değerlendirilmesi üzerinden bir planlama çıkarılmıştır. Heyetimizin Adıyaman iline dair izlenimleri;

Hasar ve yıkımın boyutu:

Adıyaman'da yıkım her mahallede olmasına rağmen en çok zarar gören yerler merkez mahalleler olmuş. Binalar dışarıdan sağlam görünmesine rağmen, binaların yaklaşık %90’ı hasar görmüş durumda. Binaların yıkım oranı yaklaşık %30 düzeylerinde.

Enkaz çalışmaları:

Enkaz çalışmaları ilk gün halk ve gönüllüler (STK, belediye, meslek örgütleri) tarafından yapılmış olup AFAD’ın arama kurtarma çalışmaları ise kimi yerlerde ikinci kimi yerlerde üçüncü günden sonra başlamış. Bu nedenle halkın tepkisi çok büyük.

Barınma, ısınma, lojistik destek, sanitasyon:

Kent merkezinde kalan nüfus içerisinde imkânı olan kişiler kendi çadırlarını kurmuşlar. Kendi imkânlarıyla çadır kuranların ısınma sorunları devam ediyor. AFAD bugün itibariyle çadır ve soba dağıtımına başlamış. Ama kendi çadırı olanlara soba sağlamıyor. AFAD, Depremden üç dört gün sonra Eğriçay parkı olarak bilinen mevkie 1500 kişilik çadır kurmuş. Organize sanayide 1000 kişi kalıyor. Karapınar Cemevi’nde yaklaşık 200 gönüllü kişi kalıyor.

Tüm ilde depremin yaşandığı günden beri kent merkezinde elektrik ve su yok. Bugün itibariyle sadece bir mahalleye su bağlandığı bilgisi alındı. Kent merkezinin çok az bir kısmında elektrik var.

Çok fazla yardım ekibi malzeme getirmiş ama dağıtımlar sistematik ve organize bir şekilde yapılamıyor.  Islak bir şekilde yol kenarlarında yardım malzemeleri yığınları oluşmuş durumda. Her sokak kenarında çöp yığınları var. Hastane içinde dahi tıbbi atıklar toplanamıyor. Depremin ilk anında kanalizasyon sistemi tıkanmış. Tuvalet neredeyse hiçbir yerde yok. Toplu yaşam alanında olan az sayıdaki tuvaletler de sık sık tıkanıyor.

Sağlık Hizmetleri:

400 Yataklı Eğitim Araştırma Hastanesi bilinen tek sağlık hizmeti veren hastane durumunda. Bu hastanede şu an acil ve belirli bölümlerde servis hizmeti verilirken poliklinik hizmetleri ise verilmiyor. Kadın doğum hastanesi ağır hasarlı ve tahliye edilmiş durumda. Bugün hastanenin otopark alanına sahra hastanesi kuruldu, hasta alınmaya başlanmış. Ayrıca kentte başka bir sahra hastanesi kurulmuş ama sahra hastanesi olarak sadece iki çadır bulunuyor.

Acil ameliyatlar yapılmakta, post-op takip gerektiren ameliyatlar ise sevk ediliyor. Hasta sevkleri daha çok Urfa, Antep, Diyarbakır ve Van’a yapılıyor.

Aşı takip sistemine ulaşılamadığı için aşılama yapılamıyor. Birinci basamak sağlık hizmetleri verilmiyor.

Karapınar Cemevi merkezli gönüllü sağlık çalışanları ve öğrenciler tarafından köylere mobil sağlık hizmetleri sunuluyor.

Sağlık Emekçilerinin durumu:

Gönüllü sağlık çalışanlarının yemek, tuvalet ve barınma sorunları var. Çalışma saatlerinin değişimi ile ilgili bir düzenleme yok. Görevlendirme süresi bitenler kendi imkânları ile geri dönüyorlar.

Acil İhtiyaçlar:

Ø  Barınma için çadır, mümkünse konteyner

Ø  Isınma için ısıtıcı, soba, odun ve kömür, tüp

Ø  Su (İçme suyu, tuvalet ve diğer ihtiyaçlar için)

Ø  Seyyar tuvalet

12.02.2023 Pazarcık Notları:

Heyetimiz Hatay’a giderken yol üstünde geçtiği Pazarcık dair aşağıdaki notları paylaşmıştır.

Pazarcık stadyumunda AFAD tarafından 1000 kişilik çadır kent kurulmuş. Görüştüğümüz sağlıkçılardan edindiğiniz bilgi enkaz altından çıkarılan, hastaneye yatan ve daha sonra taburcu edilen bir kadın hasta enfeksiyonundan dolayı vefat etmiş. Oradaki görevliler çocuklarda ateş ve ishallerin başladığı bilgisi verdi. 1000 kişilik çadır kent sağlık sistemi kaosa dönüşmüş bir halde. Herkese maske takmaları yönünde anonslar yapılıyor, salgın var gerekçesiyle. Kurulan çadır kentte halen tuvalet yok.

Heyetimizin deprem bölgesindeki çalışmaları devam etmektedir. Aktarılan izlemler üzerinden gerek arama kurtarma çalışmalarında, gerek barınma, beslenme ve hijyen ile sağlık hizmetleri bağlamında ciddi bir kaosun devam ettiği görülmektedir.

Bulaşıcı hastalık riski çok fazla bulunduğundan yetkililerin sağlık alanındaki emek meslek örgütleri ile bir an önce koordineli bir çalışma içine girmesi gerekmektedir.

Haber Merkezi                                                              

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
“İkinci travma yaşatmayalım”

“İkinci travma yaşatmayalım”