Kültür ve Turizm Bakanlığı, özel bir şirkete ihale ederek 1. Derece sit alanı olan Phaselis Antik Kenti sınırları içerisindeki Alacasu ve Bostanlık Koyları'na yasa dışı plaj inşaatı gerçekleştiriyor. Bu çerçevede 20 Şubat'ta Alacasu Koyu'na ağır iş makinalarıyla girilip, inşaat için beton dökülüp derin kazılar yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yöre halkının tepkisi üzerine atılan betonların söküleceğini ve kazıklı sistem üzerine sadece duş ve tuvalet yapılacağını ifade etmişti.
Ancak bölgeden edinilen bilgiler, başka bir tablo ortaya çıkardı. Atılan betonun göstermelik olarak 210 metrekaresi söküldüğü ve diğer alanlarda hızla inşaat yükseldiği öğrenildi. Bakanın sözlerine dayanarak projenin revize edildiği gelen duyumlar arasında; ancak Phaselis’e Dokunma Hareketi’nden yapılan açıklamaya göre tüm yasal başvurulara rağmen bu revize projeye ulaşılamadı.
Bakan Ersoy, 22 Nisan günü Phaselis Alacasu Koyu’nda kafeteryayı ve inşaatları ziyaret etti. 13 Nisan'da, bu inşaatların antik kente, flora ve faunaya geri dönüşü mümkün olmayan zararlar vereceği gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Ancak karara rağmen 25 Nisan 2023 de Phaselis Bostanlık Koyu'na da ağır iş makinasıyla girilip derin kazılar yapıldı ve beton künkler yerleştirildi. Halk, temel ihtiyaçlarının karşılanması bahane edilerek koruma altındaki bu bölgeden rant elde edileceği konusunda endişeli. Çalışmaları görüntülemek isteyen vatandaşların jandarma tarafından uzaklaştırılmak istendiği anlar kameralara yansıdı…
Phaselis’e Dokunma Hareketi’nden yapılan açıklama şu şekilde: “Kafka'nın Şato'sunu aratmayan bir mekanizmayla karşı karşıyayız. Hemen her kurum görevini yapmakta ayak diriyor. Ve böylece de yasadışı "gecekondu" inşaatı bu sefer de Bostanlık Koyu'nu mahvediyor. Bizler, kültürel mirasına ve doğasına sahip çıkan yurttaşlar olarak ne betonlu ne betonsuz bir inşaatı bu dünya harikası Antik Kent sahasında istemiyoruz. Likya yolu’nun da bir parçası olan bu koylarda doğru koruma planı; girişlerin bir bekçi ile denetlenerek, kültür miraslarımızın gelecek nesillere aktarılmasının sağlanmasıdır. Phaselis Antik Kenti'nin tamamının nasıl korunması gerektiğine dair birçok bilim insanı ve ilgili kurumlarla bir çalıştay da yaptık ve sonuçlarını açıkladık. Sivil Denetleme Kurulu oluşturarak sorumluluk alacağımızı da gösterdik. Gelin sesimize ve nöbetimize katılın, bu ekolojik ve kültürel miras kıyımını hep beraber durduralım.”
SÜLEYMAN GEZİCİ