Antalya’da Phaselis Antik Kenti, Antalyalı Mehmet Nuri Ersoy’un yönetimindeki Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ihale edilerek ranta iddialarına konu olmuştu. 1. Derece Sit Aanındaki yapılaşmaya kamuoyundan büyük tepki gelmişti. Yapılan eylemler ve açılan davalar sonucunda yürütmeyi durdurma kararı çıkmış ama bakanlık yargının kararına uymayarak alanda çalışmalarına devam etmişti. Yolsuzluk ve rant iddialarının gündeme geldiği konuda gece saatlerinde inşaat çalışmalarına dahi devam edilmişti. Konuya ilişkin açılan davada bilirkişi raporu kent ve kamu lehine karar verdi. İhale mahkemece iptal edildi. Rant ihalesinin iptali sonrası bölgede aylarca çalışan taşeron şirketlerin bölgeye verdiği zarar ve alanda yaptığı inşaat çalışmalarının kaldırılması bekleniyor. Bakanlığın Phaselis’e verdiği zararı düzelterek, kamuya bırakılması istenilirken, Antalyalılardan bakanlığa büyük tepki geldi. İki plaj işletmesi, büfe, tuvalaet ve çeşitli ünitelerin yapılması planlanan ve doğanın adeta ranta açıldığı projede kamu kazandı. Alacasu ve Bostanlı Koylarındaki inşaat kalıntılarına tepki büyüyor.
“ANTALYA NEFES ALDI”
Konuyla ilgili Antalya Kent Konseyi’nden yapılan açıklamada, “Antalya'mızın nefes kesici güzellikteki kıyıları, tarih ve doğanın kucaklaştığı bir cennet köşesini oluşturur. Son zamanlarda bu cennetin bir köşesinde, Phaselis'in eşsiz koyları Bostanlık ve Alacasu'da halk plajı adı altında doğaya ve tarihe ihanet eden bir proje gündeme geldi. Antalya kent dinamiklerinin kararlı duruşu ile bu proje mahkeme kararıyla iptal edildi! Sürecin ilk anından itibaren, bileşenlerimizle birlikte projeye karşı sürekli bir mücadele verdik. Eylemler, farkındalık çalışmaları ve bileşenlerimizin hukuki süreçleri ile bu talana karşı durduk. Sonunda mahkeme kararıyla doğa ve tarih kazandı. Phaselis projesinin iptali sadece bir zafer değil, doğa ve tarih sevdalılarının birlik ve beraberlik örneğidir. Bu karar, Antalya'nın ve ülkemizin doğal ve kültürel mirasına sahip çıkmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir” denildi.
“DOĞAL MİRASA SAHİP ÇIKACAĞIZ”
Açıklamanın devamında, “Mahkeme sürecinde zarar gören Alacasu ve Bostanlık koylarının eski haline geri getirilerek doğa ve tarih buluşmasının yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu cennet köşelerinin tahrip edilen doğal güzelliği ve tarihi dokusu onarılmalı, gelecek nesillere miras bırakılmalıdır. Doğal ve kültürel mirasımıza sahip çıkma mücadelemiz kararlılıkla devam edecek. Kamu yararı ve hukukun üstünlüğü doğrultusunda, benzer projelere karşı da mücadeleyi sürdüreceğiz. Antalya'nın turizm potansiyelini artırırken doğal ve kültürel mirasını koruma bilinciyle hareket etmek, şehrimizin geleceği için hayati önem taşımaktadır. Bu vesileyle, herkesi bu tür projelere karşı duyarlı olmaya ve doğal ve tarihi mirasımızı korumak için birlikte, ortak akılla, hareket etmeye davet ediyoruz. Doğal ve kültürel mirasımızı korumak, Antalya ve halkımız için bir kazanımdır. Bu hassasiyetle, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir Antalya bırakma kararlılığımızı sürdüreceğiz” ifadeleri kullanıldı