Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem Patara'da deniz kaplumbağaları rekor kırdı

Patara'da deniz kaplumbağaları rekor kırdı

Pamukkale Üniversitesi'nden Prof. Dr. Eyup Başkale, Antalya'da Patara kumsalında yuva sayısının rekor seviyelere ulaştığını belirtti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Patara'da deniz kaplumbağaları rekor kırdı

Nihat SARAÇ / Akdeniz Gerçek

PAMUKKALE Üniversitesi'nden Prof. Dr. Eyup Başkale: "Patara kumsalında 2020 üreme döneminde 434 olan en yüksek yuva sayısı rekoru, 2023 yılında 524'e yükseldi. Bu dönemde 20 binin üzerinde yavru denize ulaştırıldı" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyup Başkale, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nün desteğiyle 2023 yılı içerisinde Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde gerçekleştirilen koruma çalışmalarının sonuçlarını paylaştı. Patara kumsalındaki yuva sayısının artışının önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Başkale, dişi deniz kaplumbağalarının yumurtalarını bırakmak için kumsala gelmeye devam ettiğini ve bu süreçte 2023 üreme döneminde 524 yuva tespit edildiğini ifade etti.

Prof. Dr. Başkale, yavruların denizle buluşma sürecinin de başarılı bir şekilde ilerlediğini belirtti. Bu yılın oldukça verimli bir sezon olduğunu ve yavru sayısının arttığını aktaran Prof. Dr. Başkale, henüz yumurtadan çıkma döneminin yarısında olmalarına rağmen 20 binin üzerinde yavrunun denize ulaştırıldığını açıkladı. Günde 10-15 yuvadan yavru çıkışı gerçekleştiğini ve bu yavruların denize ulaşmasını sağladıklarını belirtti. Yavru çıkışının eylül ayının sonlarına kadar devam edeceği düşünüldüğünde, Patara kumsalında yavru sayısının rekor bir seviyeye ulaşması öngörülüyor.

Prof. Dr. Başkale, koruma çabalarının bir parçası olarak Patara kumsalında uyulması gereken kuralları da paylaştı. Özellikle araçların kumsala girmemesi ve gece saatlerinde kumsalın kullanılmamasının önemine vurgu yaptı. Ayrıca, çöp atılmasının da deniz kaplumbağalarının yaşamını tehdit edebileceğini belirterek, bu konuda duyarlı olunması gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Başkale, kumsalda yavru kaplumbağalara rahatsızlık verilmeden, özenle takip edilmesi gerektiğini ve ışık kullanımının yönlerini değiştirebileceğini belirtti. Yavru kaplumbağaların mümkün olduğunca doğal yolculuklarına devam edebilmeleri için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Ekran Resmi 2023-08-26 10.27.21

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya'da Avukat İlkkahraman, PTT'yi suçladı

Antalya'da Avukat İlkkahraman, PTT'yi suçladı