Manisa'nın deprem riskine dikkat çeken İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Manisa'daki fay hatlarının kentteki topografyaya uygun şekilde dağ kenarları, yamaçları ve ova içlerine doğru yayıldığını belirtti.
Görür, Manisa'nın horst ve graben arazi özelliklerine sahip olduğunu vurgulayarak, şehrin çöktüğü ve aktif fay hattının üzerine kurulduğu gerçeğine işaret etti. "Bu canlı faylar, 7 ve üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahip. Tektonik yapının içinde yaşıyorsunuz ve bu tektonik yapıda depremler mutlaka olur. Bugün olmazsa yarın olur, yarın olmazsa öbür gün olur. Dolaysıyla kalkıp bizim burada deprem olacak mı? Ne zaman olacak? Nasıl olacak? Bunları konuşmanın hiç anlamı yok. Bu bölge er geç depremle sınanacaktır."
Manisa'nın Depreme Hazırlıklı Olması Gerekiyor
Manisa'nın dirençli bir kent haline getirilmesi gerektiğini vurgulayan Görür, "Manisa'nın mülk sahipleri, yaşayan insanları, buranın sahipleri sizsiniz. Kendi iradenizi kullanın mülkünüze sahip çıkın. Siyasetle asla uğraşmayın. Ama kim gelirse gelsin, Manisa'mızı dirençli bir kent haline getirin. Manisa depreme dirençli hale getirilebilir mi? Elbette getirilebilir. Manisa depreme dirençli kent haline gelirse büyük bir depremden minimum etkilenir."
Deprem Önlemlerinin Önemi
Depremin yıkıcılığının azaltılabileceğini vurgulayan Görür, "Deprem dünyanın nabız atışlarıdır. Deprem olmazsa dünya ölür. Deprem dünyanın yaşadığını gösterir. Ama biz depremin kucağına oturur, gerekli önlemleri almazsak öldürür bizi. İş bu kadar açık. Dirençli bir Manisa için, dirençli kentler için bölgeyi çok iyi bilmeliyiz. Topografyasını bilmeliyiz, jeoloji ve zeminini bilmeliyiz."