Tarımsal kredilere erişimde de sıkıntı yaşadıklarını vurgulayan Çandır, şunları kaydetti:
“2023 yılı ilk yarısı itibariyle ülkemiz tarımsal kredileri yıllık yüzde 115 büyürken kentimiz tarımsal kredileri ancak yüzde 75 büyüyebilmiştir. Bu nominal rakamların tarımsal milli gelire etkisi, sektörün küçülmesi şeklinde yansımıştır. Nitekim ilk çeyrekte ekonomimiz yüzde 4 büyürken, tarım sektörümüz yüzde 4 küçülmüştür. Sektörümüzdeki bu rakam, son 26 yıl ortalamasının çok altındadır. Tarım ve gıda fiyatlarındaki yükselişin temel bir nedeni de küçülen sektörümüzdür. Hep söylediğim gibi tarım, stratejik sektörümüzdür. Bu sektörden vazgeçemeyiz, vahşi dış rekabete eli kolu bağlı şekilde açamayız ve insanlarımızı sektörden uzaklaştıramayız. Aksi halde ağır bedelini tüm ülkemiz ve halkımız ödemek durumunda kalır. Sözün özü, tarım sektörüne bu dönemde her türlü pozitif ayırımcılığı uygulamalıyız. Bunu sadece kendimiz için değil gelecek nesillerimiz için de yapmalıyız.”
KEMER YANGINI CİĞERİMİZİ YAKTI
Kemer’de Pazartesi günü çıkan ve halen devam eden orman yangından duyduğu üzüntüyü dile getiren Çandır, “Yangın hepimizin ciğerini dağladı. Kamuoyuna yansıyan son haberlere göre 125 hektarın üzerinde ormanımızı ve sayısız canlı türümüzü kaybettik. Yangından etkilenen hemşerilerimize ve misafirlerimize geçmiş olsun dileklerimizi sunuyorum. Temennimiz yangının bir an önce söndürülmesidir. Yangının söndürülmesi için mücadele veren herkese kolaylıklar diliyorum” dedi.
TARIM ÜRÜNLERİNDE KALİTE KAYBI
Başkan Ali Çandır, “Geçtiğimiz yıl soğuk hava nedeniyle düşen rekolte, bu yıl mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının etkisiyle ciddi oranda artmıştır. Sıcaklık artışı toplam ürün artışına olumlu katkıda bulunsa da ürün kalitesinde ciddi bozulmalara neden olmuştur. Düşen kalite nedeniyle de fiyatlar olması gereken seviyenin altına gerilemektedir. Bu risk önümüzdeki dönemde hasadı yapılacak olan diğer ürünler içinde geçerlidir. Dolayısıyla çağımızın en önemli sorunu olan iklim değişikliği konusunu daha fazla önemsemeli tarımsal üretimimizi ve ticaretimizi bu bilinçle planlamalıyız” değerlendirmesinde bulundu.
SEÇİME ENDEKSLİ EKONOMİ POLİTİKALARINI GERİDE BIRAKALIM
Genel seçimin geride kaldığını, “ekonomiye odaklanalım” söylemleri dillendirilirken yerel seçim takviminin başladığını kaydeden Çandır, seçime endeksli ekonomi politikalarının artık geride bırakılması gerektiğin söyledi. Çandır şunları kaydetti:
“Bu durum sürpriz değil, demokrasinin son kalesi sandıkların var olduğu her yerde bu takvim her daim olmuştur ve olmaya da devam edecektir. Dolayısıyla bir an önce seçimlere endeksli ekonomi politikaları oluşturma ve bunu normalleştirme huyundan vazgeçmeliyiz. Aslında bu anlayışı hep birlikte terk edersek ancak o zaman huy değişimi sağlanabilir. Ülkemizin ve ekonomimizin içinde bulunduğu açmazları veya darboğazları aşmanın başlangıcı budur diye düşünmekteyim. Nitekim 2002-2008 dönemini hatırlarsak ne demek istediğim daha net anlaşılabilir. O dönemde sağlam ve rasyonel bir ekonomik programa sahiptik ve onu uygulamaya kararlıydık. Önümüzdeki dönem için benzer özelliklere sahip bir ekonomik programa ve uygulama kararlılığına acil ihtiyaç duymaktayız. Bu yönde hazırlıklar olduğunu duyuyoruz ve açıklanmasını bekliyoruz.”
ANTALYA İŞ DÜNYASI KREDİYE ULAŞAMIYOR
Başkan Çandır, “Salgın sonrası da genel olarak bu eğilim devam etmektedir. Bu eğilimin kaçınılmaz sonucu olarak Türkiye ortalamasının oldukça altında kalan bir kredi kullanım büyümesi söz konusudur. Açıklanan son veriler de bu eğilimin devam ettiğini göstermektedir. Örneğin; son 5 ayda ülkemizde kredi kullanımı yıllık yüzde 56 artarken kentimizde ancak yüzde 47 artabilmiştir. Üstelik ticari hareketliliğin ortalama üzerinde gerçekleştiği bir dönemde bu zayıf kredi büyümesi, kentimiz ekonomisini frenlemektedir. Bu büyümenin nominal olduğunu ve yüzde 40 civarındaki resmi enflasyondan arındırdığımızda geriye reel bir kredi büyümesinin kalmayacağını da dikkate almak gerekir” değerlendirmesinde bulundu.
Haber Merkezi