Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem Kim denetliyor belli değil!

Kim denetliyor belli değil!

Bu yıl hazır giyim ve tekstil sektöründe kontrolsüz artış gösteren zamlar ve tüketicinin güvenini sarsan ‘şişme’ indirimler hakkında Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, Antalya Konfeksiyoncular ve Butikçiler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Yusuf Kurul, Antalya Ticaret Odası Tekstil Komitesi Başkanı Mehmet Uysal konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kim denetliyor belli değil!

Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre tüketici enflasyonunda ana harcama grupları arasında 2022 yılı Kasım ayının bir önceki aya göre en az artış gösteren grup yüzde eksi 1,42 ile giyim ve ayakkabı oldu.

TÜKETİCİ BİLİNÇLİ OLMAK ZORUNDA

Son bir yılda hazır giyim ve tekstil sektörüne uygulanan zamlarla birlikte ‘lüks tüketim’ olarak adlandırılan hazır giyime harcama gitgide azalmakta. Eskiden sezon olarak bir kış bir yaz girişi zam gerçekleştirildiğini ancak neredeyse artık saat başı yeni zamların geldiğini belirten Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, tüketicinin araştırmacı olması gerektiği çağrısında bulundu. Gündüz, “Önce fiyatları bindiriyorlar sonra indirim yapmış gibi gösteriyorlar dolayısıyla burada bizler, tüketicilerin bir ay önceki fiyatları görmesini istiyoruz.  İlk olarak eğer bir indirim varsa bir ay önceki fiyatın yüzde 50, yüzde 60, yüzde 70 zammı gösterilmesi lazım. İkinci olarak da tabi ki her sezonda birtakım zamlar oluyor burada tüketicilerimiz bütçelerine uygun yerlerde ihtiyaçlarının karşılanmasını istiyoruz ve araştırmasını istiyoruz. Piyasadaki her ürün doğru fiyatta demek değildir. Onun için tüketicimiz burada bilinçli olacak, hakkını arayacak, araştıracak. Doğru fiyatları bulduğunda ihtiyacını karşılayacak alışverişini yapacak” dedi.

TÜKETİCİNİN İHBARI ÖNEMLİ

kimlik-fotokopinizi-kendiniz-cekin-uyarisi_8220_dhaphoto1

Yapılan zamların ve indirimlerin devletin mekanizmasından çok Esnaf Odaları ve Ticaret Odaları’nın ilgilendiği bir konu olduğunu söyleyen Gündüz, “İndirimin yapılabilmesi için buralardan izin alınması gerekiyor. Bu izinler alınmadan kesinle bir indirim yapılamaz. Devleti ilgilendiren konu ise yapılan zamlar gerçek zamlar mı, denetlemekte bu da tüketicinin ihbarına bakar. Eğer burada bir problem varsa illerimizde yetkili olan Ticaret İl Müdürlükleri’ne şikâyette bulunabilirler, yetkili odalara şikâyette bulunabilirler, gerekirse yaptıkları alışverişteki aradaki farkı alabilmek içinde Hakem Heyetleri’ne müracaatta bulunup para iadelerini veya aradaki farkın iadelerini de alabilirler” diye açıkladı. 

“UMURLARINDA DEĞİL”

Neşet Gündüz, cezaların yeterli caydırıcılığının olmadığının altını çizerek bunun için kurumların bir adım atması gerektiğini söyledi. Belediyelerin ve odaların basın büroları, Tüketiciler Birliği’nin yazılarını ihbar olarak kabul etmeleri gerektiğini ama yapmadıklarını açıkladı. Gündüz, “Bizde basın büroları maalesef bu belediyelerde olsun diğer kurumlarda olsun, Belediye Başkanı’nın adı geçiyorsa o metinleri alıyorlar. Tüketici Dernekleri’nin ne dediği emin olun umurlarında değil” dedi.

HERKES KENDİ KAFASINA GÖRE İNDİRİM YAPIYOR

5-2-3 Yusuf Kurul(1)

Neşet Gündüz’ün gerçekleşen zamların ve indirimlerin Ticaret Odası ve Esnaflar Odası’nın belirlediğine dair söylemi ardından, Antalya Konfeksiyoncular ve Butikçiler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Yusuf Kurul, artık bu denetlemeyi kendilerinin sağlamadıklarını açıkladı. Kurul, “Bundan 15 yıl kadar önce, bir yıl içinde iki dönem indirim yapılıyordu. O zamanda biz esnaf odası olarak ticaret odası ile anlaşarak bir gün belirliyorduk. Gayet de güzel işleniyordu ve herkes indirimden bir şey anlıyordu. Ama zamanla biz bunda başaramaz olduk. Başaramadığımızın nedeni ise biliyorsunuz ki kışa tam yeni girildi. AVM’lerde şu an da yüzde 50 indirim, yüzde 80 indirimler uygulanmakta. Ürünlerde ne kadar kâr sağlanıyor da yüzde 80 indirim yapıyor. Bunu araştıran yok. Artık indirim sezonu diye bir şey yok. On iki ay indirim adı altında satış yapılmakta. Bu durum yüzünden halkın indirimler konusunda güveni sarsılmakta. Devlet bu konuda yeterli denetimi sağlamıyor. Kontrol herkesin elinden kaçtı. Herkes kendi kafasına göre bir indirim belirliyor. Caydırıcı hiçbir yasa yok” diye ifade etti.

ENFLASYON KONTROL ALTINA ALINMALI

Yusuf Kurul, fiyat istikrarsızlığına değinerek bir çare bulunması gerektiğini söyledi. Perakendecilerin ve imalatçıların sürekli değişen Dolar ve Euro yüzünden ürünlerin fiyatlarının sürekli değiştiğini ve durum yüzünden tüketicinin ürünü pahalı bulduğunu söyleyen Kurul, “Eski kârlar yok. Perakendeciler ve imalatçılar aldıkları ürünlerin fiyatlarında bir istikrar sağlanırsa ve enflasyon düşürtülebilirse o zaman tüketici adına bir fiyat istikrarı olur. Enflasyon kontrol altına alınmadığı sürece bu fiyatlar giderek artmaya devam edecek ve nereye kadar devam edecek onu ne biz biliyoruz, ne de başkası” dedi.

YETKİ BAKANLIK’TA

77659791-3359-4d3c-a825-8e4ed52893e6-1

Yusuf Kurul’un açıklamalarının  ardından Antalya Ticaret Odası Tekstil Komitesi Başkanı Mehmet Uysal’da, bir denetleme yetkilerinin olmadıklarını söyledi. Uysal, “Bizler ancak Ticaret Bakanlığı’na ve Belediyelere gördüğümüz usulsüzlükleri bir resmi yazıyla denetimin arttırılması talebimizi bildiriyoruz. Bu yetki yasal olarak Ticaret Bakanlığı’nın kontrolünün altında” dedi.

Nizamettin Özmen

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Hafriyat işi ANTEPE’de

Hafriyat işi ANTEPE’de