Antalya'nın Kaş ilçesinde bulunan Çamlıova'da 2022 yılında sedir ormanlarında mermer ocağı açılması için ruhsat verildi. Ancak bölge halkı ve çevreciler, bu projeye karşı durarak ÇED sürecini durdurdu. Şirket ise projede değişiklik yaparak yeniden başvurdu. Kaş Çevre ve Kültür Derneği, 4 Temmuz 2024 tarihinde yapılacak ÇED toplantısına tüm Kaş halkını davet etti.

Ne Olmuştu? 

Türkiye’nin doğal yayılış gösteren önemli sedir ormanlarının bulunduğu Çamlıova Mahallesi’ndeki yaklaşık 100 hektarlık orman arazisinde, 2022 yılında Nota Çevre Proje Danışmanlık Mühendislik İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.’ye mermer ocağı ruhsatı verilmişti. Orman Bölge Müdürlüğü, sedir, ardıç ve çam ormanlarıyla kaplı olan arazinin verimli orman olması nedeniyle olumsuz görüş bildirince ÇED süreci durdurulmuştu.

Kaş Çamlıova Için Kader Günü Yaklaşıyor! Çevrecilerden Çed Toplantısı Çağrısı 2

ÇED Süreci Yeniden Başlatıldı

Ancak şirket, sedir ormanında mermer ocağı açma ısrarından vazgeçmeyerek proje alanında değişikliğe gitti ve yeniden ÇED başvurusu yaptı. Bu durum, Çamlıova Mahallesi sakinlerini ve çevrecileri yeniden harekete geçirdi.

4 Temmuz'da Dayanışma Çağrısı

Kaş Çevre ve Kültür Derneği, Çamlıova Mahallelisi ile dayanışma için Kaş halkını, 4 Temmuz 2024 Perşembe günü saat 14.00’de Çamlıova Mahallesi Eski Okulu’nda gerçekleştirilecek ÇED toplantısına davet etti: 'Su kaynaklarımızı korumak için, sedirimiz ardıçımız için kekliğimiz, ceylanımız için 4 Temmuz'da Çamlıova'dayız.'

Dedeman Madencilik İşçileri Eylemde! Dedeman Madencilik İşçileri Eylemde!

Kaş Çamlıova Için Kader Günü Yaklaşıyor! Çevrecilerden Çed Toplantısı Çağrısı 3


Mermer Ocağı ve Kırma Eleme Tesisinin Çamlıova'ya Etkileri Neler?

Kaş Çevre ve Kültür Derneği'nin açıklamasına göre Mermer Ocağı ve Kırma Eleme Tesisinin Çamlıova'ya etkileri şöyle sıralandı:

'Orman Tahribatı: Ruhsat verilen arazinin tamamı, Çamlıova'nın sedir, ardıç ve kızılçamdan oluşan verimli ormanlarından oluşuyor ve sedir tohum meşceresi yani tohum kaynağı alanına sınır teşkil ediyor. Tesisler kurulursa, 1000 dönümlük verimli orman alanı tamamıyla tahrip olacak.

Su Kaynaklarına Zarar: Tesiste yapılacak olan patlatmalar, doğal dengeyi bozarak yeraltı su yollarının değişmesine sebep olacak ve köyün yaşam kaynağı olan su kaynaklarına zarar verecek. Bu durum, Çamlıova’nın komşu Mahallesi olan İkizce’de yaşanmış, İkizce’de kurulan taş ocağı sonrası yapılan patlatmalardan ötürü bölgenin önemli su kaynaklarından Belmuar kaynak suyu zarar gördü.

Çevresel ve Ekonomik Zararlar: Tesislerden çıkan toz, bitki yapraklarını kaplayarak solunumu ve fotosentezi, çiçeklenme döneminde döllenmeyi önleyecek, geçimini ormancılık, tarım ve hayvancılıkla sürdüren Çamlıova Mahallelisini ekonomik olarak kayba uğratacak. Aynı zamanda tozlanma etkisiyle mahalle halkı üzerinde sağlık sorunlarına da sebebiyet verecek.

Yaban Hayatına Zarar: Çamlıova’nın özel florası yanında faunası yani yaban hayatı da zarar görecek. Büyük özenle korunması gereken, biyolojik çeşitlilik ve yaban hayatı açısından zengin bir orman ekosistemini kaybedecek.'

Çamlıova Direniyor! Halk Mermer Ocağı İstemiyor Çamlıova Direniyor! Halk Mermer Ocağı İstemiyor

Kaynak: Haber Merkezi