ABD’li Genel Cerrah Dr. Vivek Murthy, yalnızlığın daha yüksek oranlarda felç, anksiyete, demans ve depresyona yol açabileceğini belirtti. Yalnızlık seviyeleri yıllardır artıyor ancak Covid-19 pandemisinin getirdiği karantinaların ortasında hızla daha da kötüleşti. Teknoloji bu sorunu daha da ağırlaştırdı.

Sosyal İzolasyonun Etkileri

Bir araştırmaya göre ABD’liler, 2020’de arkadaşlarıyla yüz yüze günde yaklaşık 20 dakika harcadı; bu oran, yaklaşık yirmi yıl önce her gün bir saatti. BM Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de, sorunun Amerika sınırlarının çok ötesine geçtiğini söylüyor. Dünya genelindeki yaşlıların yaklaşık dörtte biri ve ergenlerin yüzde 5-15’i sosyal olarak izole durumda.

Sosyal Medya Uyarısı

Dr. Murthy, sosyal izolasyonun, kalp hastalığına yakalanma riskinin yüzde 30 daha yüksek olması da dahil olmak üzere “sağlık ve toplum açısından derin sonuçları” olduğunu söyledi. Dr. Murthy, tavsiye niteliğindeki bir yazısında, Amerikalıları arkadaşlarıyla, akrabalarıyla ve meslektaşlarıyla daha fazla etkileşime geçmeye, internette daha az zaman harcamaya ve sosyal medyaya takılıp kalmamaya çağırdı.

Yalnızlık ve Sağlık

Yalnızlık, erken ölüm riskini yaklaşık yüzde 30 artırıyor ve sosyal ilişkileri zayıf olanlarda felç ve kalp hastalığı riski de daha yüksek. İzolasyon aynı zamanda kişinin depresyon, anksiyete ve demans yaşama olasılığını da artırıyor.

Kaynak: Kamer Durdu