Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Gündem "Güneş patlaması tehlikesi!

"Güneş patlaması tehlikesi!

Bazı bilim insanları, Dünya'yı da etkilemesi beklenen veya en azından daha erken zirve yapmasını bekledikleri bu tür güneş patlamalarının 6 ay ile 1 yıl arasında gerçekleşeceğini düşünüyorlardı. Ve gerçekten de ilk patlama geçtiğimiz gün yaşandı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
"Güneş patlaması tehlikesi!

Güneş yüzeyinde, bilim adamlarının 6 ay ile 1 yıl arasında süre tanıdığı devasa büyüklükteki lekelerin ardından gerçekleşebilecek büyük bir patlama yaşandı. Bu patlama, iletişimi kesme potansiyeline sahip, Dünya'nın 20 katı büyüklüğünde bir olaydı ve ilk kez geçtiğimiz gün gözlemlendi. AR 3372 adlı güneş lekesinin ayrılmasının ardından meydana gelen M4 sınıfı güneş patlaması, daha önce hiç görülmemiş bir enkaz bulutu üretti.

Bu olağanüstü olay, dünyadan da gözlemlenebildi ve radyo iletişiminde yaklaşık 30 dakikalık bir kesintiye neden oldu. Neyse ki uzmanlar, durumun "ucuz atlattığı" görüşünde. Çünkü patlamanın ardından güneşten uzaklaşan ateşli döngü, dünya büyüklüğünde 20 gezegeni yutabilecek kadar büyüktü, ancak bu tehlikeli durum gerçekleşmedi. Ateş çemberinin ters istikamete doğru ilerlediği gözlendi ve Temmuz ayındaki diğer önemli patlamalar gibi bu da dünyaya ulaşmadı.

AW946708_04

X sınıfı olarak nitelendirilen bu patlama, en şiddetli güneş patlamalarının kategorisine giriyor.

Bu olağanüstü olay, astro fotoğrafçılığıyla ilgilenen bir Edirneli öğretmen olan Adnan Tunca tarafından da görüntülendi. Günlük güneş kayıtlarını düzenli olarak alan Tunca, "Teleskopla çekim yapmaya başladım. H-alpha filtre kullanmadan bir kayıt almak istedim. Normalde filtre kullanmadan güneş ayrıntılarını görmek zordur, ancak bu sırada beklenmedik bir patlama meydana geldi. Kayıt yapmaya çalışırken çok hızlı bir şekilde gerçekleşen bir patlama oldu. Güneşte her gün patlama oluyor, ancak bu seferki patlama çok hızlı bir şekilde uzaklara doğru patladı ve sonra farklı bir şekil aldı. Bu tür bir patlamayı ilk defa gördüm, bu yüzden olağanüstü ya da sıradışı bir olay olarak nitelendirebiliriz" şeklinde konuştu.

AW946708_03

İHA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
ŞEHİDİMİZ VAR

ŞEHİDİMİZ VAR