Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Gündem EŞİTLİK KARNEMİZLE ÖVÜNEMEYİZ!

EŞİTLİK KARNEMİZLE ÖVÜNEMEYİZ!

5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı’nın tanınmasının 88’inci yıl dönümü dolayısıyla gerçekleştirilen çelenk sunma töreninde konuşan Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şube Başkanı Fulya Sarvan, “Dünya liginin en alt basamaklarındaki yerimiz ne yazık ki ne Türk kadını ne de Türk vatandaşı için hiç de övünç duyulacak bir tablo değil” dedi.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
EŞİTLİK KARNEMİZLE ÖVÜNEMEYİZ!

5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı Tanınmasının 88. Yıl Dönümü dolayısıyla gerçekleştirilen çelenk sunma törenine, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya İl Kadın Kolları ve ilçe kadın kolları, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) Antalya Şube yönetimi, Türk Kadınlar Birliği Antalya Şubesi, Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi, sivil toplum örgütleri, siyasi parti il başkanları, üyeler, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı. 5 Aralık Dünya Kadın Hakları günü dolayısıyla gerçekleştirilen törende konuşan, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) Antalya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Fulya Sarvan, “5 Aralık 1934’de Türk kadınına o tarihte dünyada sadece 28 ülkenin kadınlarının sahip olduğu “Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı Veren Yasa kabul edildi. O tarihte bu hakkı kullanabilen kadınların bulunduğu ülke sayısı 17 idi. Türk kadınları olarak büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin yöneticilerini ve tarih boyunca bu haklar için mücadele veren kadınları bu vazgeçilmez yurttaşlık hakkımız için şükran ve minnetle anıyoruz. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu hakların elde edilişi siyasi haklara yaşamlarını adayan çok sayıda öncü kadının mücadelelerinin vizyon sahibi liderler tarafından tanınması ve desteklenmesi sayesinde olmuştur” dedi.

3-16

“ÖVÜNÇ DUYULACAK BİR TABLO DEĞİL”

“Kadınların yurttaşlık haklarının en önemlileri olan seçme ve seçilme haklarının dünya ülkeleri arasında öncü bir konumla elde edilişinden 88 yıl sonra Türk kadını hala bu hakkını yeterince kullanamama derdiyle, yasalarla verilmiş olan haklarını fiili eşitliğe dönüştürme mücadelesi içindedir” diyen Başkan Sarvan, “Dünya Ekonomik Forumunun 2022 Dünya Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Raporunda Türkiye genel eşitlik endeksinde 146 ülke arasında 124. sırada, politik güçlenme endeksi sıralamasında 112. sırada yer almaktadır. Dünya liginin en alt basamaklarındaki bu yerimiz ne yazık ki ne Türk kadını ne de Türk vatandaşı için hiç de övünç duyulacak bir tablo değildir. Kadınların TBMM’de, belediye meclislerinde, bakanlıklarda, kamu yönetiminde elde edebildiği karar pozisyonları, 21. Yüzyılın en gelişmiş ülkelerinde yakalanabilmiş olan yüzde 50 eşitlik oranının fersah fersah uzağındadır. Antalya’nın köklü bir sivil toplum kuruluşu olarak, ülkemizin geleceğinin kadınların toplumun her alanında eşit temsiline bağlı olduğu inancıyla, 5 Aralık Türk Kadınının Seçme ve Seçilme Hakkı Kazanmasının 88. Yıldönümünde, tüm siyasi partilerimizden siyasetin her basamağında kadınların nüfustaki oranlarına uygun şekilde en az yüzde 50 temsili için gerek siyasi parti ve seçim yasalarında gerekse parti içi uygulamalarında gerekli değişiklikleri bir an önce yapmalarını talep ediyoruz. 5 Aralık 2022 Kadın Hakları Günümüz kutlu olsun” ifadesini kullandı.

FULYA SARVAN

“BEKLEMEYE TAHAMMÜLÜ YOK!”

CHP Kadın Kolları Antalya İl Başkanı Nilüfer Deveci ise törende yaptığı konuşmada, “Bugün biz kadınlar için hayati öneme sahip olan en onurlu günlerden birisidir. Ülkemizin kurucusu ve kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde, 5 Aralık 1934 tarihinde seçme ve seçilme hakkını kazandık. Birçok gelişmiş ülkeden önce kazandığımız bu hak ile eşit yurttaş olma statüsüne kavuştuk. Seçmen nüfusunun yarısını kadınlar oluşturmasına rağmen, kadınların karar alma süreçlerinde yeterince yer almamaları ve siyasette ‘eksik temsil’ edilmeleri bir demokrasi sorunudur. Bu sorun öylesine büyük ki; araştırmalara göre Türkiye’nin tam cinsiyet eşitliğine ulaşması için 152 yıla ihtiyacı var. Oysaki biz kadınların 152 yıl beklemeye tahammülü yok! Türkiye’de kadınlar siyasette yeterince temsil edilmiyor. Biz, Cumhuriyet Halk Partisi olarak tüzüğümüzde de kritik eşik olan yüzde 33 cinsiyet kotasını hayata geçirdik. Elbette asıl hedefimiz tam eşitliktir” dedi.

6-6

“YÜZLERCE KADIN KATLEDİLDİ”

“Eşitsizlik sorunumuzun tek nedeni var: zihniyet!” diyen Başkan Deveci, “Kadınların en temel hakkı olan yaşam hakkına sahip çıkamayan, koruma altında öldürülmelerine seyirci kalanlardan samimiyet umulamaz. Bu zihniyet; biz kadınların yaşam hakkını savunan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmemizin tek nedenidir. Bu karar alındığından bu yana, yüzlerce kadın katledildi. Katiller, cinayeti işlemeden önce nasıl ceza indirimi alacaklarına dair internet araması yapıyorlar. Yargılanırken bahanelerin arkasına sığınıyorlar. Önceki yargı kararlarından cesaret alıyorlar! Biz yaşam hakkımızı gasp eden bu hukuksuz kararı asla tanımadık ve tanımayacağız! İstanbul Sözleşmesi’nin hükümleri artık iç hukukumuzun bir parçasıdır. İktidardan tek talebimiz var: Yasalara dokunma, uygula! Zaten en geç 6 ay sonra iktidara gelip, ilk 24 saat içerisinde İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden yürürlüğe koyacağız. Eşit temsil haktır! Hakkımızı alana kadar mücadelemiz sürecek!” ifadesini kullandı

HABER/ FADİME YİĞİT

NİLÜFER DEVECİ

4-111.SAYFA_DSC0997_1

5-18

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Büyükşehir’den üreticilere dijital sensör

Büyükşehir’den üreticilere dijital sensör