Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem EŞİK gönüllüsü kadınlardan soyadı hakkı mücadelesi

EŞİK gönüllüsü kadınlardan soyadı hakkı mücadelesi

Soyadını eşinden bağımsız olarak taşıma mücadelesi veren EŞİK gönüllüsü kadınlar, nüfus müdürlüklerinde karşılaştıkları zorluklara dikkat çekiyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
EŞİK gönüllüsü kadınlardan soyadı hakkı mücadelesi
MUHABİR: Kardelen Özdemir
KAYNAK: Haber Merkezi

Evliliklerinde eşlerinin soyadını kullanma zorunluluğu kalktıktan sonra, kadınlar soyadı haklarına sahip çıkmak için mücadele veriyor. Bu mücadelede öne çıkan isimlerden biri de Süheyla Doğan. Doğan, yaşadığı deneyimi ve hak arayışını basın açıklamasıyla duyurdu.

Doğan: Soy Adı Hakkıma Sahip Çıkıyorum

Süheyla Doğan, yaşamına 'Doğan' soyadıyla başladığını ve bu soyadıyla birçok alanda tanındığını ifade etti. Ancak evlilik nedeniyle soyadının değiştiğini ve boşanma sonrasında tekrar 'Doğan' soyadını aldığını belirtti. Doğan, evlilik ve boşanma süreçlerindeki soyadı değişikliklerinin kendisine zorluklar yaşattığını, mahremiyetinin ihlal edildiğini ve ayrımcılığa uğradığını dile getirdi.

Eşi̇k Gönüllüsü Kadınlardan Soyadı Hakkı Mücadelesi

Anayasa Mahkemesi Kararı ve Son Durum

Anayasa Mahkemesi'nin 187. Madde'yi iptal etmesiyle kadınlar, evlilik öncesi soyadlarını kullanma hakkını elde etti. Ancak TBMM'nin gerekli düzenlemeyi yapmaması üzerine, artık evlilik öncesi soyadını kimliklerinde kullanma yasağı ortadan kalktı. Süheyla Doğan, bu değişiklikten yararlanarak kimliğini sadece evlilik öncesi soyadıyla düzenlemek istediğini belirtti.

Nüfus Müdürlükleri ile Sorun Yaşanıyor

Doğan, Nüfus Müdürlükleri'ne başvuruda bulunduğunu ancak bu konuda herhangi bir düzenleme yapılmadığını öğrendiğini ifade etti. Konuyla ilgili talebini içeren dilekçesini Ayvacık Kaymakamlığı'na iletti. Ayrıca, eşitlik ilkesine ve Anayasa'ya aykırı olan kadının eşinin soyadını kullanma zorunluluğuna vurgu yaparak, aile içi eşitlik olmadan toplumda eşitliğin sağlanamayacağını belirtti.

Kadınlara Çağrı

Süheyla Doğan, soy adı mücadelesinde yanında olan eşine ve destekçilere teşekkür ederek, kadınları soyadı haklarına sahip çıkmaya çağırdı.

'Ailede Eşitlik, Toplumda Eşitlik!'

Evlilik ilişkisi bağımsız olarak kadınların soyadlarını kullanma mücadelesi devam ediyor. Süheyla Doğan, evlilik öncesi soyadını tek başına kullanma konusundaki mücadelesini sürdüreceğini vurgulayarak, 'Ailede eşitlik, toplumda eşitlik' mesajını iletti. Tüm kadınları soyadı haklarına sahip çıkmaya davet etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya’nın Kana İhtiyacı Var!

Antalya’nın Kana İhtiyacı Var!