Başkan Bahar, “2023’ün ilk 6 ayında yurtdışından Antalya’ya 5 buçuk milyon kişi geldi. Döviz ihtiyacının önemli kısmını turizm gelirlerinden elde etmek isteyen kentimizde 2023 turizm sezonu beklentileri karşılamıyor. Konaklama sektörü enflasyon ve maliyet artışları nedeniyle yeni sezona döviz bazında fiyat artışları ile başlamak zorunda kaldı. Bunun yanında Antalya’da konut alan yabancılar turizm sezonunda vatandaşlarına kiralamaları sebebiyle konaklama sektöründe kayıt dışı ekonomi oluşturdu” ifadelerini kullandı.

“DOĞRULARI SÖYLEYECEĞİZ”

Başkan Bahar, “Antalya’da trafik sorunu var. Trafik sorunu denilince insanlar şunu anlıyor evimize gidince trafik bitiyor sanılıyor. 1 saat eve geç gidilebiliyor fakat hizmet anlayışında büyük bir enerji kaybediyoruz. Otellere gidecek arabalar otellere gidemiyor, sevkiyat araçları ilçelere gidemiyor. Bu çok büyük bir kayıp. Antalya Büyükşehir Belediyesi ile toplantı düzenlenecekti. Arkadaşlarımız aradığında toplantıya gelemeyeceklerini öğrendik. Arayıp ‘gelemeyeceğiz’ demek yok. Biz arıyoruz. ‘Gelemiyoruz’ diyorlar. Biz şehrin en büyük STK’sıyız. Doğruları üyelerimizle, şehirle paylaşmak durumundayız. Eğer biz aramamış olsak, benim size mahcubiyetim yüzümü eğdirirdi” dedi.

“DÖVİZ VE VERGİ ARTIŞLARI”

“Kemer’de şu an ciğerimiz yanıyor. Orman yangınından etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun, ekiplerimize ise kolaylıklar diliyorum. Umarım en kısa sürede söndürülür. Deniz çok yakın ama alan çok dik. Tesisler veya yerleşim yerleri şu an tehlikede değil ama ormanlarımızı kaybediyoruz” diyerek Kemer yangınına hassasiyet gösteren ATSO Başkanı Ali Bahar, “Ülke gündemi de çok sıcak. Döviz kurları yukarı yönlü hareket ederken, bir yandan vergiler artıyor ve yeni zamlar kapımızı çalıyor. Vergi artışları ve zamlar son haftaların en önemli gündem maddesi oldu. İlk 6 ayda kamu harcamaları yüzde 100 artarken, kamu gelirlerindeki artış ise bunun yarısı kadar gerçekleşti. Merkezi yönetim bütçesi ilk 6 ayda 483 milyar TL açık verdi. Bunun yarıya yakını ise haziranda gerçekleşti. Hem bütçe açığını hem de iç talebi kısarak cari açığı azaltmak için seçimlerden sonra kurumlar vergisi, MTV ve KDV, ÖTV gibi vergi kaleminde artışlar yapıldı. Geçen ayki akaryakıt artışları bu zincirin son halkası. Seçimlerden sonrası yüzde 35 artan döviz kuru ve asgari ücrette cabası. Bunlar iş dünyamızı nasıl etkileyecek? Firmalar bu artışları sattıkları ürüne yansıtmak zorunda kalacaklar. Maliyetlerdeki artış tüketicinin gelir artışından fazla olduğu için iç piyasadaki satışlarımızda düşecek. Karlılığımız düşecek. Önümüzdeki aylar satışlarımızın yavaşladığını göreceğiz. İç piyasaya çalışan firmaları zor günler bekliyor. Bu zamlardan en çok nihai tüketici sonra küçük esnaf  etkilenecek. ATSO olarak sizlerin sesi olacağız” diye konuştu.

“ENFLASYON MUHASEBESİNE GEÇİLMELİ”

Başkan Ali Bahar, “Sayın Hazine ve Maliye Bakanı, birkaç ün önce iç talebi dengeleyici  tedbirler alırken, ihracata da maksimum destek sağlayacağız demişti. Bu fikrini destekliyoruz ancak iç talebi dengeleyeceğiz derken zam ve vergi artışlarının sık aralıklarla gerçekleştiğini görmezden gelemeyiz. Tüketici güven endeksi 11 puan düştü iş dünyasını da bu durum endişelendirdi. Resmi enflasyonun yüzde 38 açıklandığını görüyoruz bu durum en gerçek göstergedir.  Zaten yüksek olan ve son zamlar ile daha da artacağı enflasyondan korunmak amacıyla enflasyon muhasebesine geçilmelidir. Kazanmadığımız paranın vergisini ödemek, işletmelerin üzerine çok büyük yükler getirmektedir. Maliye bakanın somut adım atmasını bekliyoruz. Yerel seçimlerden sonra 4 yıllık seçimsiz bir döneme gireceğiz bu Türkiye için bir fırsat yeter ki doğru politikalar izlensin. Sanayide, turizme her alanda çok çalışmamız gerekiyor. Türkiye’de dava süreleri çok uzun bu nedenle haklı olduğunuzda hakkınızı almak uzun sürüyor. Biz bu sebeple sözleşme ticaret akitlerine tahkim şartının konulması için farkındalığı arttırmak istiyoruz” dedi.

GES ADIMI

Günerji enerjisi santralleri ile ilgili projelerini anlatan Başkan Ali Bahar, “Alanı olan yerlerde sanayiciler GES yapabiliyor. Kooperatif kelimesinin üzerine gittik, bir fabrika sahibi GES yapabiliyorken neden bir kuyumcu, manifaturacı, tesisatçı GES yapamaz? Her bir panel bir hisse olacak belki de bir kuyumcu 3 hisse ile işini halledebilecek. Bu konuda kooperatifleşmeyi üyelerimizin tabanına yaymak istiyoruz. Küçük esnafımıza da inebilmek istiyoruz” diye konuştu.

Arda KIR

Editör: Haber Merkezi II