Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem EMEKLİNİN DAYANACAK GÜCÜ KALMADI

EMEKLİNİN DAYANACAK GÜCÜ KALMADI

Tüm Emekliler Sendikası Başkanı Zeynel Abidin Ergen, “Bunların hepsi emeklileri susturmak ve oyalamak için bir taktiktir” dedi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
EMEKLİNİN DAYANACAK GÜCÜ KALMADI

DİLAN ANDIÇ

İktidar cephesinin emekli maaşlarına yönelik bir iyileştirme çalışması yaptığı konuşulsa da AKP’nin ekonomi kurmaylarından bunun zor bir ihtimal olduğu kulisi yayıldı. Emekli maaşlarının düşük kaldığı, iyileştirme yapılacağı konusunda iktidar cephesinden açıklamalar gelmekle birlikte tüm hazırlıklar ocak ayı için yapılıyor, Ekim ayında bir ara zam ihtimalinin oldukça düşük olduğu Bilgisi kaydedildi. Zam haberlerinin havada kalmasına yönelik konuşan Tüm Emekliler Sendikası Başkanı Zeynel Abidin Ergen, “Emekliler şu an mevcut olan maaşla hayatta kalamaz. Emekliler için bir yaşam yok. Emekliler şu an karınlarını doyurmaya çalışıyor” dedi.

“6 MİLYON EMEKLİNİN MAAŞINDA ZAM OLMADI”

Cumhurbaşkanının talimatıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından emeklilerin maaşlarında iyileştirme çalışmaları devam ediyor. Ancak, emekli maaşlarında yılbaşından önce bir artışın gerçekleşmeyeceği tahmin ediliyor. Zeynel Abidin Ergen “Emeklilere temmuz ayında yeterli maaş verilmedi. Memurlara 8 bin 77 liralık zam verilir ama memur emeklilerine ya da SGK emeklilerine, Bağ-Kur emeklilerine hiçbir şey vermediler. Yüzde sıfır ila yüzde 25 arasında bir zam da yapıldı ama kök maaşlara yapılan zamdan dolayı 6 milyon emeklinin reel olarak maaşlarında hiçbir artış olmadı. Bu maaşın üzerinden bir maaş alan, yani 6 milyon dışındaki emeklilere ise yüzde işte 1, yüzde 2, yüzde 3, yüzde 5 ve hatta  yüzde 25’e varana kadar zamlar yapıldı. Bu emeklilerin büyük tepkisine neden oldu. Haziran ayında 7 bin 500 alan emekli temmuzda da aynı maaşı aldı” dedi.

“EMEKLİYİ OYALAMA TAKTİĞİ”

Enflasyonun yüksek olduğu ortamda emeklilerin cüzi zamlarla oyalanmasını emekliler kabul etmediğini söyleyen Zeynel Abidin Ergen “Bunu emekli kabul etmedi. Biz de kabul etmedik. Bunun için de Türkiye'nin birçok yerinde çok değişik eylem yaptık Tüm Emekliler Sendikası olarak. Meclisin açılacağı sıralarda taleplerimizi dillendirmek için demokratik ve meşru bir zeminde etkinliklerimiz olacak. Şimdi bunu gören siyasal iktidar ‘emeklileri nasıl susturabilirim?’ diyor. Seçim sürecine de girilince emeklilerin tepkilerini bastırmak için çeşitli vaatlerde bulunuyor ya da çeşitli vaatleri yandaş medya aracılığıyla ortaya atıyor. Bunlar hepsi oyalama taktiği. Emeklinin sesini kesmeye, oyalanmasına, direnişlerini kırmasına, meşru direnişlerini kırmaya yönelik taktiklerdir. Biz bunları biliyoruz” dedi.

“ANAYASAL DEĞİŞİKLİK ŞART”

Zeynel Abidin Ergen “Biz hak taleplerimizi dillendirmeye devam edeceğiz. Bu önümüzdeki süreçte Emeklilerin sendikalı haklarının, yasal güvenceye kavuşturulması için çabalarımız olacaktır. Bir anayasa değişikliğine gidilmesi gerekiyor. Bunlar için mücadele edeceğiz. Emeklinin refah edebilmesi için ne kadar zam alması gerektiğini hesap etti. Şimdi şu anda 2023 yılını baz alırsak en düşük emekli maaşlara yüzde yüz otuza varan zamlar yapılmalıdır ki mevcut enflasyonla kurtarabilsin. Kademeli olarak daha yüksek maaş alan emeklilere halihazırda en az yüzde 55’lik bir zam gelirse emekliyi enflasyona ezdirmemiş olurlar. 2024 yılı için reel bir politika belirlemek lazım. 2024 yılında gerçek bir enflasyon beklentisi üzerinde bir zam talep ediyoruz.” Dedi.

BÜYÜMEDEN EMEKLİLERE DE PAY VERİLMELİ”

Zeynel Abidin Ergen “Büyümeden de emeklilere pay verilmesi gerekiyor. Bu zorunludur aslında. Her bir büyümeden pay alınması gerekiyor. Eğer siz hani çalışanlara pay vermezseniz reel olarak zaten ücretler yüzde 5, yüzde 3, yüzde 7 büyüme oranında geriler demektir. Emeklinin yılbaşına kadar hayatta kalması mümkün değil. Emekliler öğünlerini düşürmeye çalıştılar. Bazıları günde bir öğün, bazıları günde iki öğünle bir yemek yiyor. Bu maaşlarla geçilmesi zor, mümkün değil. Acil tedbir alınması gerekiyor” diyerek emekliler için dikkat çekmeye çalıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Galatasaray transfer de mutlu sona ulaştı

Galatasaray transfer de mutlu sona ulaştı