EMO Şube Başkanı Tat, havaların aşırı ısınmasıyla birlikte elektrik sistemlerinde bazı risklerin ortaya çıkabileceğini belirtti. Elektrik kablolarının aşırı ısınması, kısa devreler veya elektrikli cihazların yanlış kullanımı gibi faktörlerin yangın riskini artırdığını ifade etti. Özellikle eski veya yetersiz bakım yapılmış elektrik tesisatlarının bu durumda daha savunmasız hale geldiğine dikkat çekti.

Bu doğrultuda, vatandaşların ve işletmelerin elektrik kaynaklı yangınlara karşı dikkatli olmaları ve gerekli önlemleri almalarının önemini vurguladı.

Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Şaban Tat bazı önerilerde bulundu: Elektrik sisteminizin düzenli olarak kontrol edilmesini sağlayın ve gerekli bakımları yaptırın. Bu konuda yetkin bir elektrik/elektronik mühendisinden destek alarak, kusurlu kabloların veya cihazların değiştirilmesi gerekip gerekmediğini belirleyin.

Elektrikli cihazları doğru şekilde kullanmaya özen gösterin ve aşırı yüklenmelerden kaçının. Özellikle yaz aylarında klimalar, vantilatörler ve diğer büyük elektrikli cihazların yoğun kullanımıyla aşırı yüklenme riski artar. Prizleri aşırı yüklenmemesi için birden fazla cihazın aynı prizde kullanılmamasına dikkat edin.

ALARM SİSTEMLERİNİZİ KONTROL EDİN

Yangın alarm sistemlerinin düzgün çalıştığından emin olun. Duman dedektörleri ve yangın alarmı gibi cihazlar, erken uyarı sağlayarak hızlı bir tepki vermenize yardımcı olabilir. Bu sistemler her an çalışır durumda tutulmalı, bakımları düzenli yapılmalı ve yine periyodik olarak kontrol edilmelidirler. Trafolarda olduğu gibi özel bir uzmanlık gerektiren bu sistemlerin; uzman mühendisler tarafından her an çalışacak şekilde bakımının yapılması gerekir.

Yangın söndürücü ve diğer yangın önleme ekipmanlarını düzenli olarak kontrol edin ve işlevsel olduklarından emin olun. Yangın söndürme ekipmanlarının nasıl kullanılacağını bilen kişilerin varlığından emin olun.

Hava sıcaklığı yüksek olduğunda elektrikli cihazların etrafında yanıcı maddelerin bulunmadığından emin olun. Özellikle klima ve vantilatörlerin etrafında mobilya, perde veya kâğıt gibi yangına neden olabilecek malzemelerin bulunmamasına özen gösterin.

Tesisin yapımında standartlara uygun malzeme seçilmelidir. İşletmeye alırken tesisat kontrolü; uzman mühendisler tarafından yerine getirilmelidir.

İşletme aşamasında trafolara ilişkin her türlü bakım faaliyeti Yüksek Gerilim İşletme Sorumlusu mühendisinin gözetiminde gerçekleştirilmelidir.

Elektrik tesisatı, topraklama tesisatı ve yıldırımdan korunma sistemlerinin periyodik kontrolleri de düzenli olarak uzman mühendisler tarafından yapılmalıdır. Kontroller sonucu oluşturulan raporlara yansıyan eksiklikler ve hatalar hızla giderilmelidir.”

Tat, halkın güvenliği ve mal varlıklarının korunması için elektrik kaynaklı yangınlarla ilgili bilinçlenmenin büyük önem taşıdığını vurgulayarak yetkililerin, kamuoyunun ve işletmelerin bu konuda işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğine inandığını ifade etti.

Haber Merkezi