Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama: Türkiye AKKA'yı askıya aldı

Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama: Türkiye AKKA'yı askıya aldı

Türkiye'nin 1992 yılında dahil olduğu, NATO ve Varşova Paktı arasındaki Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması’nı (AKKA) askıya alma kararı Resmi Gazete'de yayınlandı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama: Türkiye AKKA'yı askıya aldı
KAYNAK: ANKA

Bugün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, Türkiye, 1992 yılında imzalanan NATO ve Varşova Paktı arasındaki Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması'nı (AKKA) askıya aldığını duyurdu. Bu kararla birlikte, konvansiyonel askeri ekipmanlara yönelik sınırlamalar 8 Nisan 2024 tarihinden itibaren uygulanmayacak.

Kararın Detayları ve Gerekçesi

Kararda belirtilenlere göre, 19 Kasım 1990 tarihinde Paris'te imzalanan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin de taraf olduğu AKKA'nın uygulanmasının durdurulmasına ilişkin karar, 8 Nisan 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Karar, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3. maddesi gereğince alındı.

Türkiye'nin Tepkisi ve Dış Politika Yansımaları

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Türkiye'nin AKKA'dan Rusya'nın çekilmesinin ardından NATO Müttefikleriyle birlikte Antlaşma'yı askıya alma kararını değerlendirdi. Keçeli, bu kararın, Antlaşma'nın anlamlı bir şekilde uygulanmasının imkansız hale gelmesi üzerine alındığını belirtti. Ayrıca, bu kararın geri alınabilir nitelikte olduğunu vurguladı.

Uluslararası Boyutta Tepkiler

Rusya'nın 7 Kasım 2023 tarihinde AKKA'dan çekilmesinin ardından ABD, İngiltere ve Almanya gibi diğer NATO ülkeleri de aynı adımı atmıştı. Türkiye'nin bu kararı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mayıs ayında planlanan ABD ziyareti öncesinde geldiği için dikkat çekici bir zamanlama ile gerçekleşti.

Türkiye'nin Geleceğe Yönelik Duruşu

Türkiye'nin bu kararıyla, uluslararası ilişkilerdeki dinamikler ve ülkenin savunma politikaları arasındaki denge üzerinde yeni tartışmaların doğması bekleniyor. Türkiye'nin, bu adımıyla uluslararası platformlarda nasıl bir pozisyon alacağı ve gelecekteki politika tercihleri merak konusu olarak öne çıkıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
11 Yaşındaki Çocuk Aracın Altında Kaldı: Sürücü Olay Yerinden Uzaklaştı

11 Yaşındaki Çocuk Aracın Altında Kaldı: Sürücü Olay Yerinden Uzaklaştı