Antalya’da yıllardır konuşulan ama yapımına başlanamayan Deprem Master Planı için Muhittin Böcek’in Başkanlığı döneminde 1. Çalıştay yapılarak soruna yönelik bir adım atıldı. Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Antalya Şube Başkanı Okan Hançer ve İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, planın hızlı şekilde tamamlanması gerektiğini belirtti.

PLAN YOK, HUZUR DA YOK

Deprem Master Planı’nı anlatan, Jeoloji Mühendisleri Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, “Yıllar önce bu plan yapılmış olsaydı bugün Antalya deprem açısından çok daha sağlıklı ve güvenli bir şehir olacaktı. Bu plan yapılmadığı için şu an insanlar huzursuz. Bizi üzen tarafı da bu planın çok geç kalması. Bu noktada karar vericilerin, siyasilerin, uzmanları dinlemesi lazım. Kurumlarda, yerel yönetimlerde bu işi üstlenebilecek uzmanlar yok. Kurumlarda yer bilimciler olmadığı için bu tehlikeler önlenemedi. Birçok belediyede bir tane bile yer bilimci bile yok. Bugün belediyelerde binlerce insan çalışıyor, bir tane de yer bilimci olmasını istiyoruz. Bugünkü belediyelerimiz bu konuya dikkat ediyorlar ama istihdam konusunda hala problemlerimiz var. Kent için bunun yapılması zorunlu. Çok küçük müdahaleler ile çok büyük önlemler alındığını biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Bayram Ali Çeltik

“TEHLİKE İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

“Körfezimizde dalma batma zonu denilen iki kıtanın birbiriyle çarpışması durumu var. Bu durum dünyada çok nadir yerlerde olur” diyen Başkan Çeltik, Antalya’nın riskli bir bölgede olduğuna dikkat çekerek, “Bu nadir yerlerde de çok büyük depremler olur. Körfezimizde büyük bir tehlike ile karşı karşıyayız. Deprem bir enerjidir. Zeminlerimiz jöle kıvamında olduğundan bu enerji ile zemin daha fazla sallanacaktır. Bina zemin ilişkisini kontrol eden yer bilimci olmayınca tehlike artıyor. Ölümcül bir hale geliyor. Büyükşehir Belediyesi Deprem Master Planı için niyetlendi. Deprem Risk Yönetimi Şube Müdürlüğü kuruldu. İçerisinde bizim meslektaşlarımız da var. 100 kat büyük bir depremde ne olacağını bilmiyoruz. Bu ülkenin neyle karşılaşacağı belli değil. İnsanlık, kent ve ülke adına gerekeni yapmak zorundayız” diye konuştu.

Okan Hançer 1

“ÖNCE KENTSEL DÖNÜŞÜM”

Kentsel dönüşümün, inşaat başlayana kadar yüzde 85’lik işlemlerinin içinde harita ve kadastro mühendislerinin yer aldığını belirten Harita ve Kadastro Mühendisleri Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, “Kentsel dönüşüm, Deprem Master Planı’nın alt ayrımıdır. Sürekli Deprem Master Planı’nı dile getiriyoruz. Antalya’nın Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası olarak kentsel dönüşüm raporu hazırladık. Antalya’nın kentsel dönüşüm ile ilgili öncelikli alanlarının mahalle ölçeğinde tespit edip planlama yapılmasını istedik. Öncelikli alanların belirlenmesi çok zor değil. Deprem riskine karşı en hassas mahalleler öncelikli olarak kentsel dönüşüm yapılması gereken mahalleler hangileri bilmiyoruz. Çalışmanın vadesinin çok uzun olması sebebiyle bir eleştiri yapmıştık çünkü deprem beklemez. Depremin tedbiri kentsel dönüşümdür. Şu an plan çalışmaları belediyede devam ediyor. İmar konusu kentsel dönüşüm ile beraber çözülecek bir konu. Umarım idarecilerde bu konuda üzerine düşeni yapar. Antalya’da depreme hazır olabiliriz” dedi.

Mehmet Soner Akdoğan

“TRENİ KAÇIRIYORUZ”

Antalya’nın ilk yerleşim yerlerinde kentsel dönüşümün öncelikli olarak uygulanması gerektiğini belirten İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, “Gerçek anlamda bir kentsel dönüşüm Antalya’da uygulanmadı. Antalya uygulanan kentsel dönüşüm maalesef yık, yap şeklinde yapıldı. Vatandaşın emsal alacağı yoksa 8 daireyi küçülterek 16 daireye çıkarılması ile oraya nüfus yoğunluğu getirildi. Antalya’da kentsel dönüşüm trenini kaçırıyoruz, her geçen günde işimiz zorlaşıyor. Bugün en riskli dediğimiz mahallerde vatandaşlar bireysel olarak binalarını dönüştürüyor yani bu kentsel dönüşüm değil bina yenileme. Antalya’da 3 tane kentsel dönüşüm projesi var bunlar Gülveren, Suryapı ve Güneş Mahallesi’ndeki projeler. Bu projelerin hiçbiri de öncelikli olan bölgelerde değil” diye konuştu.

“DOĞA BİZİ UYARIYOR”

Deprem Master Planı’nın İstanbul’da da olduğunu ama İzmir’de en iyi şekliyle uygulandığını belirten Başkan Akdoğan, “İzmir ilçe ilçe, mahalle mahalle çalışıyor. İzmir’de Deprem Master Planı gerçek anlamda uygulanıyor. İzmir bunu İMO İzmir Şubesi koordinatörlüğünde, üniversite ve diğer akademik odaları işin içine alarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliği ile yapıyor. Yapılan protokol ile gayet sağlıklı şekilde ilerliyor” dedi.

BÜYÜKŞEHİR DE YAPIYOR AMA…

Akdoğan, “Antalya Büyükşehir Belediyesi de bir şeyler yapıyor ama bunun en büyük paydaşları olması gereken meslek odaları şu ana kadar bir haber. Doğa bize sürekli tedbir almamız için mesajlar veriyor. Bizler doğanın verdiği zamanı ne kadar verimli kullanıyoruz? Deprem Master Planı’nın kimler ile paydaş olacağı belirlenerek yola çıkılması gerekirdi? Bu konuda en yetkin meslek odası olarak yapılanı bilmiyoruz” dedi.

Arda KIR

Editör: Haber Merkezi II