Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem ÇINAR’A SAYGISIZLIK

ÇINAR’A SAYGISIZLIK

Muratpaşa İlçesine bağlı tarihi Kaleiçi mevkiinde yer alan kültürel mirasa tanıklık etmiş çınar ağacı kaderine terk edildi. Antalya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun 13.05.1992 tarihli 1442 sayılı kararı ile anıt ağaç olarak tescillenen Platanus Orientalis isimli çınar ağacının etrafına turizm reklam panolarının asılmış olması vatandaşlar tarafından büyük tepkiye neden oldu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
ÇINAR’A SAYGISIZLIK

22edaf59-b0be-4493-8d0b-61f83b678137Hem kültürel hem de bilimsel değerleri oldukça yüksek korunması gereken ve birçok doğal zenginliğe sahip olan çınar ağaçlarının bakımsızlığı ve ağaçların üzerine asılan reklam panoları vatandaşları kızdırdı. Belediye yetkililerini göreve davet eden vatandaşlar ‘Çınar’a saygısızlık’ diyerek isyan etti.

Konu ile ilgili olarak Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Gülsüm Kıldan yaptığı açıklamada gözümüzün önündeki kültürel miraslarımıza sahip çıkmıyoruz diyerek “Tarihe tanıklık etmiş, kültürel mirasımız olan Anıt Ağaçlar; çocuklar, gençler ve bizlerin doğa sevgisini, saygısını arttırmak ve geçmişimizle bağ kurmak için çok önemli bir unsurdur. Antalya'da şehir içinde her an karşımıza çıkabilen fakat reklam tabelaları, afişleri vb. unsurlar sebebi ile bakıp da fark edemediğimiz anıt ağaçlarımıza ne kadar sahip çıkıyoruz? Anıt ağaç turizmi ile birçok insan bu görkemli, doğa harikası ağaçları görmek için seyahat ederken gözümüzün önündeki mirasımıza gereken özeni göstermiyor, yaşam alanlarına saygı duymuyoruz. Onları beton, asfalt vb. hapsedip, bakımlarını gerekli ölçüde yapmamakla birlikte gövdelerine afişler yapıştırıyoruz. Biz peyzaj mimarları olarak dilsiz ağaçlar için sizlere sesleniyoruz ‘yaşamak bizim hakkımız' dedi.

AFİŞLER BİR AN ÖNCE TOPLANMALI

Anıt ağaçların yağmur sularından maksimum derece yararlanması ve ağaç etrafında ızgaralar yapılarak toprağının hava alması gerektiğini vurgulayan ve yetkilileri göreve davet eden Başkan Kıldan “Anıt ağaçların, köklerinin nefes alması, yağmur sularından maksimum düzeyde faydalanması gerekmektedir. Bu yüzden etrafındaki beton yüzeylerin temizlenmesi, yeterli toprak zemin bırakılması gerekmektedir. Bırakılamayan alanlarda ağaç etrafında ızgaralar yapılabilir, bu sayede ağaç toprağı havalanır, yağmur suyunu alır. Etrafına ve gövdesine astığımız afişlerin bir an önce toplatılması, ağaçların gövde güzelliklerinin ortaya çıkarılması gerekmektedir. Anıt ağaçlarının hepsinin bir hikayesi vardır bu ağaçların hikayelerinin anlatıldığı ahşap tabelalar yanlarına eklenmelidir” dedi.

BUSE YEŞİL

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Helikopter destekli denetim

Helikopter destekli denetim