Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Gündem “Biz birlikte güçlüyüz”

“Biz birlikte güçlüyüz”

Antalya Milletvekili Aday Adayı gazeteci, kamu yönetimi uzmanı Songül Başkaya kendisinin yer aldığı Anadolu Hemşehri Dernekleri (AHDER) Platformu’na üye derneklerle ve depremzedelerle 14 Mart’ta deprem ve seçim gündemli toplantı yaptı. Toplantıda yaraların birlikte sarılacağı kaydedilirken, katılımcılardan Başkaya’ya adaylık konusunda destek geldi.

9 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
“Biz birlikte güçlüyüz”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Aday Adayı, gazeteci, kamu yönetimi uzmanı Songül Başkaya, Anadolu Hemşehri Dernekleri (AHDER) Platformu ile Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezi’nde (ASSİM) bir araya geldi. Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin ve 14 Mayıs günü yapılacak olan genel seçimlerin konuşulduğu toplantıda Başkaya, “Benim hizmet sevdam var. Memleketimi ve ülkemi çok seviyorum. Biz birlikte güçlüyüz” dedi. Toplantıya AHDER Platformu ve Ispartalılar Dernek Başkanı Deniz Akgün, Muratpaşa Çarşı Esnafları Başkanı ve AHDER Genel Sekreteri Saim Koçak, Tüm Hataylılar ve Hatay Dostları Derneği Genel Başkanı Hikmet Kenan Yozgatlı, Kütahya Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Acar, Tunceli Kültür Vakfı Başkanı Pamuk Değirmenci, Antalya Kırşehirliler Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ahmet Eroğlu, Bitlisliler Derneği Başkanı Vedat Yapa ve Antalya Çankırılılar Derneği Başkanı Mehmet Yakar, Birkan Er, Oyalı Eller Girişimci Kadınlar Kooperatifi Başkanı Esma Alaybeyoğlu, Memleket Sevdalıları Ruhu Yaşatma Derneği Genel Başkanı Birkan Er, CHP önceki dönem Antalya İl Kadın Kolları Başkanı Aygül Kılıç ile çok sayıda kurum ve kuruluş temsilcisi katıldı. Depremzede aileler de toplantıda yaşadıklarını aktardı ve önerilerini sundu.

Toplantıya katılım gösteren herkese teşekkür eden Songül Başkaya, “Kahramanmaraş’tan Antalya’ya gelen ailelerimiz, başkanlarımız, üyelerimiz hepiniz hoş geldiniz. Depremzede insanların şu an karşı karşıya kaldığı bir çok sorun var bunların en önemlileri barınma ve iş sorunu. El birliği ile bu sorunları çözmemiz gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin her karışı bizim. Tüm bölgeyi yeniden inşa ederken misafirlerimizi en güzel şekilde hayatlarına yeniden tutundurmak asli görevimiz” dedi.

5-60

“YÜREĞİMİZ YANDI”

Toplantıda söz alan AHDER Platformu ve Ispartalılar Dernek Başkanı Deniz Akgün, “Biz depremi ilk duyduğumuzda yüreğimiz yandı. Acıları birlikte hissettik. Antalya, Anadolu’dur. Bütün dernek başkanları ile istişare de bulunduk. 11 ile gereken yardımı gösterdik. Antalya’ya gelen depremzedeler için çalıştık. Konuyla ilgili Muhittin Böcek ile konuştuk şu an detayları geliştirmeye çalışıyoruz. Yanlışlara yanlış doğrulara doğru demek gazeteci için çok önemlidir. Songül Hanım bunların altından kalktı. Songül Hanım’ı biz büyükşehir meclisinde izledik. Çok cevval bir meclis üyesiydi. Konuları sonuna kadar takip ederdi. Biz Songül Hanım’ın halka dokunduğunu gördük. Umarım yeni ufuklarda başarılı olur. Umarım Songül Hanım’ı mecliste görürüz” dedi.

“DEPREMİN GÖRÜNMEYEN BİR YÜZÜ VAR”

Muratpaşa Çarşı Esnafları Başkanı ve AHDER Genel Sekreteri Saim Koçak, “Depremzedeler ile görüştüm evlerinin yıkıldığını ve zor bir durumda olduklarını dile getirdiler. Depremin görünmeyen bir yüzü var. Depremzedelere yardım etmek bizim asli görevimiz. Depremzedelere konteyner desteği sağladık. Antalya’da 220 bin depremzede olduğunu düşünüyorum. Bu süreç daha yeni başladı, bu durum 2 yıl sürecek. Konuyla ilgili bilgi sahibi olanlar çevresindeki bilgilendirmeli” diye konuştu.

3-79

“DERNEKLERİMİZ SÜREKLİ DESTEK OLDU”

Deprem bölgesindeki incelemelerini aktaran Songül Başkaya, “İnsanların suya erişimi sınırlı. Çamaşırlarını nasıl yıkadılar bilmiyoruz. Bölgede gördüğüm en önemli konulardan biri CHP’li belediyelerin ekipleri bölgede hizmet vermeye çalışıyordu. Burada kalan insanların ikamet sıkıntısı var. Bir kısmının ikametgahı yok evleri yıkılmış. İkametgahı olmadığı için çadırdan bir süre sonra çıkması gerekiyordu. Bizi tanımayan insanlar ‘Aynı mahalledeyiz ne farkı var onun da evi yıkılmış benimde evim yıkılmış ona konteynır verdiler bana vermediler’ dedi. Bölgede eşit ve adil bir yardım yapılması gerekiyor. Bir yurttaş olarak ayrımcılık yapıldığını düşünmek istemiyorum. Antalya’dan yardımlar yapıyoruz. Dernek başkanlarımız yardım elini hiç çekmedi. Bölgeden aldığımız telefonda Hatay’da bulunan Uğur Mumcu Meydanı’nda büyükşehir belediyemizin iki çadırı vardı. Bu çadırlar öğretmenler platformuna tahsis edilmiş. Öğretmenler de orada gönüllü olarak görev yapan öğretmenler. Büyükşehir beledimizin bölgeden çıkarıldığını görüyoruz. Artık biz kendimiz kontrol edeceğiz demiş yerel yetkililer. Binlerce insana sağlıklı ve hijyenik şartlar sağlıyorlar ama bölgeden çıkarıldı” diyerek eleştirilerini dile getirdi.

“DEPREMZEDELER İLE BİREBİR İLETİŞİM”

Tüm Hataylılar ve Hatay Dostları Derneği Genel Başkanı Hikmet Kenan Yozgatlı ise “Herkes kendi cephesinden konulara bakıyor ama büyük tabloyu görmek lazım. Herkes kendi elinden geleni yaparak olaya müdahale etmeli. Münferit olaylar tabi ki olacak. Bende devlette görev almış ve devlet mekanizmasını bilen birisi olarak söylüyorum ki öncelik sistematik bakıştır. Acı müdahale gerekirdi, daha sonra da normal hayata geçiş sağlanacak. Planlar kısa-orta-uzun şekilde yapılmalı. Özellikle Antakya yeryüzünden silinmiş durumda. Umarım konuya sahip çıkanlar çoktur. Antakya mutlaka eskisinden daha iyi olacaktır. Koordinasyon eksikliği yaşadık. ASAT’ın bölgeye giden ilk müdahale ekibinin ardından sırasıyla diğer ekipler bölgeye gönderilmiş. Depremzedelere birebir ulaşmak gerek. psikolojik destek verilmesi gerek” diye konuştu.

6-34

“SORUNLARI EL BİRLİĞİ İLE ÇÖZECEĞİZ”

Bölgede yıkımın çok büyük olduğunu aktaran Songül Başkaya da “Güvenlik ve diğer alanlardaki desteklerin devam etmesi gerek. Bir diğer problem bazı bölgelerde duş ve tuvalet eksikliği. Bu durum ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Antalya’da kalan depremzedelerin barınma sorunu ile karşı karşıyayız. Geçici barınma durumu tam olarak sağlanamadı. Vatandaşlarımız evlerini açtı. Hepsine çok teşekkür ediyoruz. Barınma sorunundaki görüşlerimizi iletirsek daha sağlıklı çözüm olabilir. Bir kadın olarak kadınları çok iyi anlıyorum. Kadınlar eşlerini kaybetti bir kısmının da eşleri çalışmak için başka bölgelere gitmiş durumda. Kapınız yok, bir çadırın içerisindesiniz, bir kadınsınız ve çocuklarınızla birlikte kalıyor. Uyuyabiliyor musunuz diye sordum. ‘Günde 1-2 saat uyuyabiliyorsa ancak uyuyabiliyorum dedi.’ Kadınlar kendini güvende hissedemiyor. Kapısını kilitleyemiyor. Bu sorunları el birliği ile çözeceğiz. Acil müdahaleyi doğru zamanda yapmalıyız. Antalya’da da çok sayıda dernek ve STK çalışıyor. AHDER’in yaptığı çalışma çok önemliydi. Kısa-orta- uzun vadeli planları oluşturabilirsek ve Hatay’daki ticareti ayağa kaldırabilirsek herkes memleketine dönecek” diye konuştu.

“UZUN VADELİ ADIMLAR ATILMALI”

Kütahya Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Acar da “Tarihte görülmeyen bir afetle karşılaştık. Depremleri yıllardır yaşıyoruz ve yaşayacağız. Uzun vadeli çözümler için adım atılmalı. Japonya’da binalar yıkılmıyor insanlar binalara güvendiği için büyük bir depremde evlerinden dahi çıkmıyor. Biz çok yavaş ilerliyoruz. Kamuoyunda konular gündeme geldiği sürece konulara yönelim artacak ve sorunlar çözülecektir” dedi.

“FIRSATÇILIĞI KINIYORUM”

Tunceli Kültür Vakfı Başkanı Pamuk Değirmenci, “Gerçekten zor günler yaşıyoruz. Antalya kiralar çok yüksek, Türk toplumu nasıl bu kadar fırsatçı olabiliriz. Ben bu durumu kınıyorum. Antalya’da 1 odalı eve 8 bin TL isteniyor bu durum depremzedeleri kötü etkiliyor. Bu fırsatçılığı yetkililere iletmek gerekiyor. Çok acı bir durum” diye konuştu.

Antalya’daki Deprem Master Planı hakkında konuşan Songül Başkaya, “Türkiye’de iki ilde Deprem Master Çalışması yapıldığı diğer illerde yapılmadı. 31 Aralık 2024 ‘ün sonunda bitirilmesi hedeflenen bir çalışma var. Deprem Master Planı işin bir ayağı daha sonra güçlendirilmesi gereken bölgelere destek sağlanmalı. Biz bundan sonra güvenli yapıları hayata geçirmeliyiz” diye konuştu.

2-90

“EXPO’YA KONTEYNER KENT”

Songül Başkaya, “Belki gazetemizi takip edenler görmüştür. Depremin ilk günleri Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanımız Prof. Dr. İbrahim Atmaca ile konuşurken bir öneri belirdi. EXPO alanında bulunan, atıl haldeki, binaları, atölyeleri var kullanılabilecek çok verimli yapılar var. Birde EXPO’da bulunan boş alanlara konteyner kent kurulma önerisini sunduk. Depremzedelerin barınabileceği, yarın bir gün kapı dışarı edilme korkularının olmadığı bir alan olması insanları güvenceye almak çok güzel bir çalışma olurdu. Bu durum yapılabilirdi. Ben o dönemde bir gazeteci olarak AKP Antalya Milletvekili Mustafa Köse’yi arayarak konuyu anlattım. Mustafa Bey de ‘Bu durum bizim gündemimizde’ dedi. Bir turizmcinin 500 kişilik konteyner kent olarak çalışma başlattığı bilgisi geldi ama konunun devamı gelmedi. O turizmciye ulaşmaya çalıştım ancak telefonlarımı açmadı. En pratik yöntem EXPO’ya bir konteyner kent oluşturmak gibi geliyor” diye konuştu.

HATAY’A 40 KONTEYNER DESTEĞİ

Antalya Kırşehirliler Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ahmet Eroğlu, “Songül Başkaya’ya böyle önemli bir konu için bizi buluşturduğu için teşekkür ediyorum. Songül Başkaya gönlümüzün milletvekilidir. Mecliste de görmeyi çok istiyoruz. Deprem yüreğimizi yaktı. Türk Milleti’nin bunun altından kalkacağına inanıyorum. Biz merkezi Ankara’da olan derneğimizle Hatay’da 40 konteynerle Kırşehirliler Mahallesi kurduk. Montajlar bitti. Kurulumuzda üst düzey yöneticilerimiz var.  Elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz. Havuz sistemimiz var bu havuzda bize ulaşan aileleri tespit etmek kaydıyla ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Süreç bitene kadar desteğimiz sürecek” dedi.

4-58

“ÜLKEMİ SEVİYORUM”

Başkaya, “Türkiye’nin yaklaşık yüzde 10’nunu kapsayan bir bölgede yaşanan deprem için burada toplandık. Bu çok kıymetli çok teşekkür ederim. Bugüne kadar AHDER, hemşeri derneklerinizi ve bileşenlerini veya sivil toplum örgütlerini toplayıp bu konuları ve sorunları görüşen veya nasıl bir milletvekili istiyorsunuz diye soran birisi olduğunu bilmiyorum. Ama ben bunu sormak istedim sizlere. Hem depremin konuşmak hem de nasıl bir milletvekili istiyoruz, milletvekillerinden beklentileriniz nedir. Bunu da sizlerden öğrenmek istiyorum. Eleştirilerinizi, yol haritalarınızı, önerilerinizi almak istiyorum. Ankara’ya gideceğim ve milletvekili başvurumu yapacağım. Sebebi de şu; Benim koltuk sevdam yok, hizmet sevdam var. Memleketimi ve ülkemi çok seviyorum. Enerjim var. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ‘gencim enerjim var’ dediği gibi benim de enerjim var ve gencim. Yerel yönetimlerde tecrübem var” dedi.

“HER ZAMAN ARKANIZDAYIZ”

Bitlisliler Derneği Başkanı Vedat Yapa, “Depremzedelere ne gibi bir destek sağlarız diye toplantı yaptık ve genç işadamları derneğine maddi kaynak desteği sağladık. İnsanlarımıza destek olmaya çalışıyoruz” diyerek depremle ilgili katkılarını aktardı. Başkan Yapa seçim süreci ile ilgili de Songül Başkaya için, “Milletvekilliğinde de kalbimiz sizle beraber. Halkının yanında olan, halkın dertlerini dinleyen bir milletvekili olmanızı temenni ediyorum. Seçimden seçime insanlarla konuşan vekillerden olmayın. Her zaman arkanızdayız” dedi.

“BEN DEĞİL, BİZ YAPTIK”

Başkaya, “İl genel meclisi gibi kırsala hizmet eden idare ki bugün lağvedildi. Çok değerli bir birimdi. Azıcık bütçelerle 65 milyonla 2008-2014 yılları arasında 538 köye 19 ilçeye hizmet ürettik. O da nasip oldu. Ardından 19 ilçeye hizmet etmek onuruna erişip Antalya Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi olarak yaptım. Kamu yönetiminde ikinci lisansımı tamamladıktan sonra yüksek lisansımı yerel yönetimler üzerine yaptım. Sahada olmayı, insanların hayatlarına dokunmayı seviyorum. Bu yüzden her zaman sahada olacak ve 7/24 telefonum açık olacak. Buna söz veriyorum. Ulaşamadığınızda tekrar size ulaşacak bir milletvekili olmak istiyorum. Biz birlikte bir güçlüyüz. Kritik bir dönemdeyiz. Yüzlerce başvuru olacak. O adaylar arasından elemeler yapılacak. Biz bu süreçleri başarıyla geçeceğimize inanıyoruz. O yüzden çıktık bu yola. Sizlerin de desteğiyle bu yolda başarılı olacağımıza eminim. Bugüne kadar yaptığım her görevde çalışmamda, her zaman ben değil biz yaptık. Şimdi de öyle olacak” diyerek açıklamasını tamamladı.

Arda KIR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Meteoroloji Uyardı: Deprem bölgesindekiler dikkat

Meteoroloji Uyardı: Deprem bölgesindekiler dikkat