Alkollü araç kullanmak, belirli bir sınırın üzerinde alkol alındığında yasaktır. Alkol, dozajı ayarlanmadığında veya alkollü olarak araç kullanıldığında tehlikeli olabilir. Alkolün kullanılması sonucunda oluşan nörolojik değişimler dikkate alınarak araç kullanmamak, kişinin kendisinin ve trafikteki diğer insanların sağlıkları açısından daha güvenli olacaktır.

Alkol ve Promil Değerleri

  1. Bir Bira Kaç Promil? Bir adet biranın promil değeri yaklaşık olarak 33-53 oranındadır. Bu oran biranın 33 cl veya 50cl olmasına bağlı değişebilir.
  2. İki Bira Kaç Promil? Birada 33-53 promil aralığında alkol bulunmaktadır. Bir bardak birada bulunan bu oran iki bardak bira söz konusu olduğunda değişir. Biranın kaç cl olduğuna bağlı olarak oranlamada farklılık olur.
  3. Bir Kadeh Şarap Kaç Promil? Şarap kana hızla karışan içkilerden biridir. Bir kadeh şarapta yaklaşık olarak çıkabilecek alkol oranı 0,3 promil olabilmektedir. Bu oran şarabın içerdiği alkol miktarına bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.
  4. Bir Duble Rakı Kaç Promil? Rakı kana hızlı karışan alkol türleri arasında yer alırken bir duble rakının 0.25 promil alkol içermesi söz konusudur. 80 ml ölçü baz alındığında duble rakıdan söz edilmiş demektir. 40 ml rakı ise tek duble rakıyı ifade eder.
  5. İki Duble Rakı Kaç Promil? Bir duble rakı 80 ml olurken tek duble rakı 40 ml’dir. Bir duble rakı yaklaşık olarak 0.25 promil alkol içerebilir. Bu durumda iki duble rakı alan bir sürücü 0.50 promil alkol sınırına erişmiş olur.

Alkol ve Trafik Güvenliği

Alkollü olarak araç kullanımının önüne geçilmesi amacıyla cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Alkollü araç kullanımın polis tarafından tespit edilmesi durumunda cezai yaptırımlar ve ehliyete el koyma tedbirleri uygulanmaktadır. Alkol alınarak trafiğe çıkılması sonucunda kazalar meydana gelebilir. Bu sebeple, alkollü olarak trafiğe çıkmamanızı tavsiye ederiz. Trafiğe çıkarken alkol alınmamasını tavsiye etsek de bazı durumlarda alkol alınsa da yasal olarak belirlenen sınırlar altında kalınması nedeniyle kişiler hakkında cezai işlem yapılmamaktadır.

Alkol Promil Sınırı Nedir?

Ülkemizde promil sınırlaması, aracın şahsi, ticari veya kamu hizmeti aracı olmasına göre farklılık göstermektedir. Son düzenlemeler ile birlikte ticari araç ve kamu hizmetinde çalışan sürücülerin alkollü olarak trafiğe çıkmaları tamamen yasaklanmıştır. Önceki düzenlemelerde ticari araçlar için 0,20 promil alkole kadar müsamaha gösterilmekte iken yeni düzenlemeler ile birlikte alkollü olarak trafiğe çıkmalarına müsamaha gösterilmeyecek ve trafik polisleri tarafından cezai işlemler uygulanmaktadır.

Ticari araç ve kamu hizmetinde kullanılan araçların sürücüleri dışındaki diğer sürücüler için yasal sınır olarak bir litre kanda yarım gram alkole eşit olan, 0,50 promil sınır olarak belirlenmiştir. Trafik polisleri tarafından yapılan kontrollerde kişilerin 0,50 ve üzeri promil alkollü olduğunun belirlenmesi ile kişilere cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Promil hesaplamasında alkolün ağırlığı, kanın ise hacmi dikkate alınarak hesaplama yapılmaktadır. Promil hesaplamaları, yaş, kilo, cinsiyet, metabolizma hızı gibi değişkenlere bağlı olarak her kişide farklı değerlendirilmektedir.

Alkol Düzeyi Nasıl Hesaplanır?

Alkol düzeyinin hesaplanması ile ilgili olarak Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Trafik Araştırma Merkezi tarafından açıklanan verilere bakacak olursak;

  • 0,2 Promil: 20 mg alkol/100 ml kan (20:100=0.2), 0.2 gram alkol, %0.025 (binde 0.25 alkol)
  • 0.5 Promil: 50 mg alkol/100 ml kan (50:100=0.5), 0.5 gram alkol, % 0.063 (binde 0.63 alkol)
  • 0.8 Promil: 80 mg alkol/100 ml kan (80:100=0.8), 0.8 gram alkol, % 0.1 (binde 1 alkol)
  • 1 Promil: 100 mg alkol/100 ml kan (100:100=1), 1 gram alkol, % 0.13 (binde 1.3 alkol)
  • 1.5 Promil: 150 mg alkol/100 ml kan (150:100=1.5), 1.5 gram alkol, % 0.19 (binde 1.9 alkol)
  • 2 Promil: 200 mg alkol/100 ml kan (200:100=2), 2 gram alkol, % 0.25 (binde 2.5 alkol)
  • 3 Promil: 300 mg alkol/100 ml kan (300:100=3), 3 gram alkol, % 0.38 (binde 3.8 alkol)

Not: 1 mililitre alkolün ağırlığı 0.789 gram, 1 gram alkolün hacmi 1.268 mililitredir.

Alkolün Vücut ve Davranış Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Alkolün vücut ve davranış üzerindeki etkileri ile ilgili olarak Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Trafik Araştırma Merkezi tarafından açıklanan verilere bakacak olursak;

  • 0.2 Promil: Ruh halinin değişmesi, vücut ısısında hafif bir yükselme, davranışlar üzerindeki kontrolün azalması
  • 0.5 Promil: Belirgin bir gevşeme, dikkatin azalması, koordinasyon ve muhakeme bozukluğunun başlaması. YASAL SINIR
  • 0.8 Promil: Koordinasyon, algı ve muhakemede belirgin bozulma, tepki zamanının, kendini kontrol etme becerisinin zarar görmesi
  • 1 Promil: Sarhoşluk belirtileri, muhtemel mahcup edici davranışlar, bir an neşeli bir an üzgün olmak gibi ruh halinde gidip gelmeler
  • 1.5 Promil: Ayakta durma, yürüme ve konuşmada güçlük çekme, denge ve koordinasyonun kaybedilmesi, belirgin olarak sarhoşluk hali

1 Bira Vücuttan Kaç Saatte Atılır?

Alkolün vücuttan atılma süresinin tam olarak belirlenebilmesi mümkün değildir. Alkolün vücuttan atılmasında etkili faktörlerden bazıları;

  • Alkol ile birlikte tüketilen yiyecekler,
  • Cinsiyet,
  • Kişinin kilosu,
  • Kişinin metabolizma hızı,
  • Alınan alkolün çeşidi,
  • Kişinin aç veya tok olma durumu,
  • Alkollü içeceğin alkol oranı bakımından farklılık göstermektedir.

Kaynak: Haber Merkezi