Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Gündem BES 3600 Ek Gösterge taleplerini TBMM'ye sundu

BES 3600 Ek Gösterge taleplerini TBMM'ye sundu

BES, 3600 ek gösterge ve vergi adaletsizliğine karşı TBMM'ye dilekçelerini sundu. Öneriler arasında yaşam tazminatı olarak kira yardımı ve mülakat uygulamasının kaldırılması da yer alıyor.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
BES 3600 Ek Gösterge taleplerini TBMM'ye sundu
KAYNAK: ANKA

Büro Emekçileri Sendikası (BES), 3600 ek gösterge, mülakat ve vergi adaletsizliğinin kaldırılması, seyyanen dahil tüm ek ödemelerin temel ücrete yansıtılması taleplerini içeren imza kampanyasının dilekçelerini, TBMM Çankaya Kapısı yanında bulunan Milli Egemenlik Parkı’nda düzenlenen basın açıklamasının ardından TBMM Başkanlığı’na sundu. Açıklamaya, CHP milletvekilleri de destek verdi.

BES Genel Başkanı Özer Avanaş, talepleri dile getirirken, “İktidar ve ortakları uyguladıkları düşük ücret politikasıyla, bu ülkenin emekçisine, emeklisine, dar gelirlisine ve üretim ekonomisine kaynak ayırmadığı gibi bir servet transferi olan kur korumalı mevduat sistemine ve diğer faiz ödemelerine, yandaşa kaynak aktarmak için icat ettikleri kamu özel işbirliğiyle yapılan yola, köprüye, açıldığından bugüne kadar tek bir uçağın inmediği hava meydanlarına, saraya ve savunma harcamalarına bütçenin yarısından fazlasının ayrıldığı, vergi teşvik ve istisnaları yoluyla sermayeye devasa kaynak aktarmaya devam etmektedir” dedi.

Temel Kazanımlar Kayboluyor

2024 yılı bütçesinin büyük şirketlere ve inşaat sektörüne aktarıldığını belirten Avanaş, “Krizin faturası biz emekçilere kesiliyor. 10 milyon asgari ücretli açlık sınırının altında, milyonlarca emekli müjde diye kamuoyuna duyurulan 10 bin TL’lik maaş ile bu krizde yaşamını idame ettirmeye çalışıyor. KESK olarak, BES olarak her alanda söyledik, yine söylüyoruz; bizlere dayatılan ekonomik model sermayenin istediği, sarayın istediği modeldir. İşçiye, emekliye kamu emekçilerine sefaletten başka bir şey getirmiyor. Temel kazanımlarımız her geçen gün yok oluyor. Vergi adaletsizliği derinleşiyor. Bütçenin aslan payı sermayeye, patronlara, savunma ve güvenlik adı altında çatışma ve savaşa ayrılıyor. Güvencesiz istihdam ve gelir adaletsizliği her geçen gün daha fazla dayatılıyor” şeklinde konuştu.

TÜİK Verileri Gerçeği Yansıtmıyor

Resmi enflasyon verilerinin gerçekleri yansıtmadığını belirten Avanaş, “Kamu emekçisine ve kamu emeklisine 2024 yılının ilk altı aylık dönemi için verilen yüzde 15’lik maaş zammı, iktidarın fiyatları ayarlama birimine dönen TÜİK verilerine göre şubat ayı enflasyon açıklamasıyla daha şimdiden erimiş, kamu emekçisi ve kamu emeklisi yılın ilk iki ayında ciddi gelir kaybına uğramıştır. Bizlere zam adı altında lütufmuş gibi verilen maaş zamları yaşanan gerçek enflasyon rakamları karşısında değersizleşmekte, emeği ile geçinen bizler her seferinde daha fazla yoksullaşırken, iktidar gölgesinde büyüyen sermaye gruplarına daha fazla kaynak aktarılmaktadır. Bu emek karşıtı ekonomik politikalar daha fazla sürdürülemez, sürdürülmemelidir. Her seferinde ekonomimiz büyüyor yalanına sarılanlara sesleniyoruz. Madem ekonomimiz büyüyor, o zaman biz emekçilere büyüyen bu ekonomiden neden hakkımız olan payı vermiyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Yaşam Tazminatı Olarak Kira Yardımı Talebi

Yoksulluk sınırının aşıldığı günümüzde, kamu emekçilerinin ve emeklilerinin sefalete itilmesine karşı çıkan Avanaş, “Maaşlarımıza gerçek enflasyon oranında ek zam yapılmasını, birinci vergi diliminin yüzde 15’ten yüzde 10’a düşürülmesini, yoksulluk sınırına kadar olan maaşlardan yapılan kesintinin birinci vergi diliminde sabitlenmesini, temel tüketim mallarından alınan KDV’nin kaldırılmasını talep ediyoruz. Kamu emekçileri yüksek kiralar karşısında gündelik zorunlu ihtiyaçlarını dahi sağlıklı karşılayamamaktadır. İstanbul başta olmak üzere tüm şehirlerimizde yüksek kira sorunu yaşayan bütün kamu emekçilerine yaşam tazminatı olarak kira yardımı yapılması elzemdir” şeklinde konuştu.

Mülakat Uygulaması Kaldırılmalı

Sunulan dilekçelerde yer alan talepleri açıklayan Avanaş, kira yardımının da yer aldığı önerileri şu şekilde sıraladı:

  • Barınma hakkını ortadan kaldıran fahiş kira artışlarına karşı emekçilere kira yardımı yapılması için düzenleme yapılmalıdır.
  • Vergi adaletsizliği ortadan kaldırılmalı, ücret gelirlerinden alınan gelir vergisi yoksulluk sınırındaki gelirler için yüzde 10’a sabitlenmeli ve hane halkının tüketim maddelerinden alınan dolaylı vergiler sıfıra indirilmelidir.
  • Kamuda ilk işe girişler dahil olmak üzere, görevde yükselme ve ünvan sınavlarında uygulanan ve iktidar partisi tarafından seçim öncesi söz verildiği halde kaldırılmayan mülakat uygulamasının daha fazla mağduriyete yol açmadan kaldırılması için yasal düzenleme yapılmalıdır.
  • Seyyanen zam dahil bütün ek ödemelerin temel ücrete yansıtılması için yasal düzenleme yapılmalıdır.
  • İktidar partisince hazırlanan her yasal düzenleme içinde yer alacağı söylenen ama bir türlü yasal düzenlemesi yapılmayan 3600 ek göstergenin ayrımsız bütün emekçilere verilmesi için yasal düzenleme yapılmalıdır.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Muhittin Böcek Sahurunu Öğrencilerle Yaptı

Muhittin Böcek Sahurunu Öğrencilerle Yaptı