Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Gündem AYM “KHK'li tazminat alamaz” hükmünü oy birliğiyle iptal etti

AYM “KHK'li tazminat alamaz” hükmünü oy birliğiyle iptal etti

Anayasa Mahkemesi, ihraç edilen kamu görevlileri için tazminat talebini engelleyen KHK hükmünü iptal etti. AYM'nin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
AYM “KHK'li tazminat alamaz” hükmünü oy birliğiyle iptal etti
KAYNAK: Haber Merkezi

Anayasa Mahkemesi (AYM), Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilip iade edilen kamu görevlileri için tazminat talebini engelleyen KHK hükmünü iptal etti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevlerinden ihraç edilip daha sonra görevlerine iade edilen kamu görevlileri ile ilgili önemli bir karar aldı. AYM, tazminat taleplerini engelleyen KHK hükmünü iptal etti.

AYM'nin Kararı Resmi Gazete’de Yayımlandı

Danıştay 5. Dairesi'nin iptal başvurusu üzerine alınan bu kritik karar, bugün Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre, 13 Şubat 2018 tarihli ve 7098 sayılı Olağanüstü Hal (OHAL) KHK'sinin değiştirilerek kabul edilmesine dair kanunun 2. maddesinin 2. fıkrasının 4. cümlesi, Anayasa'ya aykırı bulundu.

İptal Edilen Hükmün İçeriği

İptal edilen hüküm, OHAL KHK'siyle doğrudan kamu görevinden çıkarılan ve daha sonra başka bir OHAL KHK'si ile görevlerine iade edilen kamu görevlilerinin, görevden çıkarılmalarından dolayı herhangi bir tazminat talebinde bulunamayacaklarını ifade ediyordu.

Kararın Gerekçesi

Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçesi, karar metninde şu şekilde açıklandı:
“Kural, OHAL süresini aşacak biçimde uygulanmaya imkân vermektedir. Başka bir ifadeyle, bu kural olağanüstü hâl süresiyle sınırlı bir düzenleme öngörmemektedir. Bu nedenle kurala ilişkin incelemenin, Anayasa'nın olağan dönem kuralları yönünden öngördüğü denetim rejimine göre yapılması gerekir.”

Benzer Kararlar Daha Önce de Alınmıştı

Anayasa Mahkemesi, 30 Haziran 2022 tarihli ve E.2018/137, K.2022/86 sayılı kararında da benzer bir düzenlemeyi iptal etmişti. Bu karar, OHAL KHK'si ile görevden alınan ve Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu tarafından görevlerine iade edilenlerin, kamu görevinden çıkarılmaları nedeniyle tazminat talebinde bulunamayacaklarına yönelik düzenlemeyi iptal etmişti.

Devletin Yükümlülüğü İhlal Edildi

AYM, bu son iptal kararında da, kamu görevine iade edilen kişilerin, görevden çıkarılmalarından dolayı tazminat talebinde bulunmalarını engelleyen kuralın, devletin kişilerin maddi ve manevi varlıklarına yönelik müdahalelere karşı etkili bir giderim mekanizması sağlama yükümlülüğüyle bağdaşmadığını belirtti.

Gökhan Günaydın'dan AYM kararı paylaşımı

Kamu görevlilerinin yaşadığı mağduriyetlere dikkat çeken Gökhan Günaydın, AYM'nin bu iptal kararı üzerine şu açıklamayı yaptı: "Anayasa Mahkemesi, KHK ile kamu görevinden ihraç edilip mahkeme kazanmak suretiyle göreve iade edilenlere tazminat ödenmeyeceğine ilişkin KHK maddesini, 7/10/2024 tarih, 32685 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2024/89 sayılı kararıyla iptal etti." ifadelerini kullandı.

“Ak Parti’nin yatacak yeri yok.”

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, X platformundan yaptığı paylaşımda, Anayasa Mahkemesi'nin gece yarısı Resmi Gazete'de yayınladığı iptal kararını önemli bir gelişme olarak değerlendirdi.

“Anayasa Mahkemesi, Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen; daha sonra komisyon ve yargı kararıyla görevine iade edilen kamu görevlilerinin tazminat alamayacaklarına ilişkin KHK hükmünü oy birliğiyle iptal etti.  Gerekçe Resmi Gazete’de bu gece itibariyle yayınlandı. Anayasaya, hukuka aykırı KHK ile binlerce kamu görevlisini mağdur edilmesiyle ilgili yapılabilecek tek yorum: “Ak Parti’nin yatacak yeri yok.” -İlgili kararnamenin iptale konu olan ve Anayasaya aykırı bulunan cümlesi: "Bu kişiler, kamu görevinden çıkarılmalarından dolayı herhangi bir tazminat talebinde bulunamaz."”

"iktidar haddini bilecek mi?"

DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Anayasa Mahkemesi'nin gece yarısı Resmi Gazete'de yayınladığı iptal kararına “Yüz binlerin hakkını yediniz, her gün hukuksuzluğunuz ortaya çıkıyor.” değerlendirdi.

“OHAL/KHK rejiminin zulümleri Anayasa Mahkemesi duvarına tosluyor! Anayasayı apaçık çiğneyerek, geri dönen memurların tazminat hakkının önünü kesen iktidar haddini bilecek mi? Bu kaçıncı ihlal, düzelten AYM kararı? Yüz binlerin hakkını yediniz, her gün hukuksuzluğunuz ortaya çıkıyor. 
@Akparti -  @MHP_bilgi Cumhur Zulüm İttifakı!”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İstanbul'da Ceviz Ağacından Düşen Cevizler Kavgaya Neden Oldu

İstanbul'da Ceviz Ağacından Düşen Cevizler Kavgaya Neden Oldu