Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, vize serbestisi için başvuruları hızlandırmak amacıyla iş insanları, akademisyenler, öğrenciler, sanatçılar ve medya mensupları gibi gruplara yönelik olarak AB ve AB üyesi ülkelerle ikili ve çok taraflı düzeyde görüşmeler yapılmaktadır. Bu çabaların sonucunda, 2024 yılında vize başvuru süreçlerinin daha hızlı sonuçlandırılması hedeflenirken, bazı yerlerde vize başvuru ve randevu sürelerinin 3-4 haftadan 2 haftaya düşürüldüğü belirtilmektedir.
Borrell Raporu'nun dikkate alındığı vurgulanarak, AB'nin Türkiye'ye yönelik durum tespiti aşamasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Vilnius'taki AB ilişkilerini canlandırma çağrısının etkili olduğu ifade edilmektedir. Diplomatik kaynaklar, rapordaki önerilerin hızla hayata geçirilmesinin, Türkiye-AB ilişkilerinde önemli bir ilk adım olacağına inandıklarını ve tüm AB kurumlarından bu yönde somut adımlar beklediklerini ifade etmektedir.
Ayrıca, Gümrük Birliği'nin modernizasyonu konusunda ilgili bakanlıkların, başta Ticaret Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olmak üzere ilgili kurumlarla birlikte AB yetkilileriyle temaslar gerçekleştirdiği belirtilmektedir. Bu çerçevede, Gümrük Birliği'nin modernizasyonu konusundaki beklentilerin bakan düzeyindeki temaslarda ve teknik görüşmelerde dile getirildiği ve bu konuda Komisyon'a yetki verilmesini bekledikleri ifade edilmektedir.