Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Gündem Antalya İKK Toplantısında Hayvan Yasası Gündeme Geldi! Vali Şahin'den Dikkat Çeken Değerlendirme

Antalya İKK Toplantısında Hayvan Yasası Gündeme Geldi! Vali Şahin'den Dikkat Çeken Değerlendirme

Antalya İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda TBMM’den geçen sokak hayvanlarının katlini içeren yasa konuşması dikkat çekti. Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal, barınakların yetersiz olduğunu ifade ederken Antalya Valisi Hulusi Şahin’in ise, “Hayvanların medeniyetimize yakışan şekilde barındırılması, hizmetlerinin yapılması, yedirilmesi, içirilmesi, muhafaza edilmesi ve hayatlarını düzgün şekilde geçirmeleri için çalışma yapmamız lazım” söylemi dikkat çekti.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Antalya İKK Toplantısında Hayvan Yasası Gündeme Geldi! Vali Şahin'den Dikkat Çeken Değerlendirme
MUHABİR: Arda KIR

Uzun süredir ülke gündeminde yer alan sokak hayvanlarının katledilmesini içeren yasa Antalya İl Koordinasyon Kurulu toplantısında gündeme geldi. Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal’ın 20 yılda sadece 105 bin kapasiteli barınak yapıldığını bu sayının yetersiz olduğunu, gerekli yerlere başvuru yaptıklarını ancak geri dönüş alamadıklarını ifade ederek barınak yetersizliğine dikkat çekti. Menderes Dal’ın ortak hareket edilmesi gerektiği söylemine katılan Antalya Valisi Hulusi Şahin ise, sokak hayvanlarının tehdit oluşturduğunu belirterek, “Hayvanların medeniyetimize yakışan şekilde barındırılması, hizmetlerinin yapılması, yedirilmesi, içirilmesi, muhafaza edilmesi ve hayatlarını düzgün şekilde geçirmeleri için çalışma yapmamız lazım. Sahiplendirme konusunda da ciddi bir çalışma yapılması gerekiyor” ifadeleri dikkat çekti.

“KURUMLARIN DESTEĞİNİ İSTİYORUZ”

Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal, toplantıda söz alarak, “Hayvan haklarını koruma kanunda yer alan geçen 20 yılda sadece 105 bin kapasiteli barınak yapılmış. Toplam belediye sayımız 1393. 20 yıllık süreçte bu işler önemsenmemiş. Gerekli zamanda müdahaleler gerekli zamanda işlemler yapılmamış. İlgili belediyelerim ilgili kurumlarımız gereken müdahaleyi gösterse sanırım bu noktaya gelmezdi. Geldiğimiz noktada biz 4 aylık ilgili müdürlerimiz sürekli çalışma içerisinde. Orman Bölge Müdürlüğü ve Tarım Müdürlüğü ile sürekli diyalog içindeyiz. Bu sorunun çözümü için ilgili müdürlüklerimizle koordine içinde olmamız gerektiğini düşünüyoruz. Doğayla bütünleşik, yerleşim yerlerden uzak rehabilitasyon merkezleri olması gerekiyor. Bu yönde 4 tane yazılı başvuru yaptık ama henüz bir sonuç almadık. Bu konuda ilgili birimlerimizin desteğini istiyoruz. Hem belediyelerimiz hem ilgili müdürlüklerimiz hem de hayvan severlerimizle birlikte hareket etmeliyiz” ifadelerine yer verdi.

“ÜNİVERSİTE KAMPÜSÜ BÜYÜK SORUN”

Antalya Valisi Hulusi Şahin, ise “Bu yasa devreye girmeden, kamuoyunda tartışılmadan önce başta rektör hocamız olmak üzere bu konu gündemimize gelmişti. Başıboş hayvan sorununu nasıl çözmemiz lazım, artık tehlike arz ediyor diye görüşmüştük. En çok üniversite kampüsünün içerisinde bu problem vardı. Artık bu konu ülkenin gündemini meşgul etmeye başladı. Bu yasa TBMM’den geçti ama Cumhurbaşkanı tarafından onaylanıp Resmi Gazete’de yayımlanmadı. Bu yasa ne getiriyor ne götürüyor bunları tartışmamız lazım. Bu mevzuyu medeniyetimize yakışan şekilde, sorumluluğu da alarak tartışılması gerektiğini düşünüyorum. Bu hususta belediye başkanlarımızın tamamının katılacağı, özellikle Orman Bölge Müdürlüğü’nün, ‘Bizim barınak yapmamız lazım. Bize yer tahsis etmeniz lazım’ diyeceksiniz. Orman arazisi dışında bir yer yok” diyerek barınak sorununa dikkat çekti.

 “BARINAK EN ÖNEMLİ SORUN”

Vali Şahin sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Ben belediye başkanlığı yaptığım için biliyorum. Her bir kısırlaştırma için Tarım ve Orman Bakanlığı para öder. Yapmış olduğunuz her bir hayvan barınağının yüzde 40-45’ini maliyetini bakanlık ödüyor. Arsa tahsisi konusunda da eminim Ankara’nın da desteğini alacağız. Yeni yasa neyi getiriyor? Eski yasa ‘kısırlaştıracaksın, kulağına küpesini takacaksın, aşısını yapacaksın, tekrar aldığın yere bırakacaksın’ diyor. Yeni yasa ise bunların tamamını barınaklarda muhafaza edeceksin. O yüzden bizim yeni barınaklarımıza ihtiyacımız var. En çok ihtiyaç duyacağımız konu barınak konusu. Belediyelerimizin üzerine ekstra binen yük barınak. Bunun bir bütçesi de var ama kanunda bu yazılı. Tahmin ediyorum teşvikler verilecektir. Mevzuatta barınak maliyetini yarısını verme vardı zaten. Sokaklarda hayvanlar dolaşıyor. Çokta büyük hayvanlar. Bunlar tehdit oluşturuyor. Üniversitenin içerisinde epeyce var. Bu hayvanların medeniyetimize yakışan şekilde barındırılması, hizmetlerinin yapılması, yedirilmesi, içirilmesi, muhafaza edilmesi ve hayatlarını düzgün şekilde geçirmeleri için çalışma yapmamız lazım. Sahiplendirme konusunda da ciddi bir çalışma yapılması gerekiyor. Bol keseden hayvanseverlikle olmuyor. El birliği ile ben bu işi çözebileceğimizi düşünüyorum. Bize yakışan bir yöntemle Antalya’nın örnek olabileceği, hem sokakların güvende olduğu, çocukların, yaşlıların sokaklarda korkmadan yürüyebildiği hayvanların belediyeciliğe yakışır şekilde yaşatıldığı ortamın kurulabileceğini düşünüyorum. Meclis kararı çıktı ama henüz Cumhurbaşkanımızın kararı Resmi Gazete’de çıkmadı. Bu çıksın, hep beraber tüm belediye başkanlarımızla beraber ilgili kuruluşlarla toplanıp yol haritası çizelim. Belediyelere ciddi bir yük geliyor. Bu yükü hafifletecek imkanlar sağlanabilirse hem de STK’lar ile bir formül bulalım. En önemli konu yer tahsisidir. Yer tahsislerini çözersek sadece Büyükşehir Belediyesi’nin sırtına yüklemeden ilçe belediyeleri kendi alanlarını oluşturulursa hızlı şekilde çözeriz.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
TFF 1'inci lig 2024-2025 sezonunun ilk 5 haftasını açıkladı

TFF 1'inci lig 2024-2025 sezonunun ilk 5 haftasını açıkladı