Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Gündem Alparslan Türkeş'in vefatının 27.yılı

Alparslan Türkeş'in vefatının 27.yılı

Alparslan Türkeş, Türk milliyetçiliğinin önemli isimlerinden biri olarak vefatının 27. yılında anılıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Alparslan Türkeş'in vefatının 27.yılı
KAYNAK: İHA

Alparslan Türkeş'in yaşamı, Koyunoğlu soyuna mensup Tuzlalı Ahmet Hamdi Bey ve Fatma Zehra Hanım'ın oğlu olarak Lefkoşa'da doğduğu 1917 yılında başladı. Türkeş, gençlik yıllarında Türklük ve Türkçülük idealleriyle yetiştiği hocalarından ilham aldı. İlkokul ve rüştiye yıllarında Hüsnü Bey, Selahattin Bey, Mehmet Asim Bey gibi isimlerden feyz alan Türkeş'in adı, Osman Zeki Bey tarafından "Sultan Alparslan'a denk bir yiğit Türk ol" diyerek "Alparslan" olarak değiştirildi.

Askeri Kariyeri ve Görevleri

Türkeş, askeri kariyerine İstanbul'da başladı ve Kuleli Askeri Lisesi'ne kayıt oldu. Buradan pekiyi dereceyle asteğmen olarak mezun oldu ve Ankara'da Harp Akademisi'ne devam etti. Kurmay Binbaşı olarak mezun olduktan sonra, yurt dışı görevi için ABD'ye gitti ve NATO Türk Temsil Heyeti üyeliği gibi önemli görevler üstlendi.

Siyasi Hayatı ve Kurduğu Partiler

Türkeş'in siyasi hayatı, Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'ne (CKMP) katılmasıyla başladı. CKMP'de Genel Başkanlık yapmasının ardından, partinin adı ve amblemi değiştirilerek Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) haline geldi. Türkeş, MHP'nin önde gelen isimlerinden biri olarak Türk siyasetine damgasını vurdu.

Darbe Dönemleri ve Hapis Cezası

Türkeş, Türkiye'nin darbe dönemlerinde önemli bir figürdü. Özellikle 27 Mayıs ve 12 Eylül darbelerinde aktif rol aldı ve bu dönemlerde hapis cezaları çekti. Ancak siyasi mücadelesinden hiçbir zaman vazgeçmedi ve Türk milliyetçiliğinin önemli bir savunucusu olarak kalmaya devam etti.

Vefatı ve Anma Törenleri

Alparslan Türkeş, 4 Nisan 1997'de geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Türkiye genelinde büyük bir saygı ve sevgiyle anılan Türkeş için düzenlenen cenaze töreni yoğun katılımla gerçekleşti. Türkeş'in naaşı, Ankara'daki anıt mezara defnedildi ve anısına çeşitli etkinlikler düzenlenmeye devam ediyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
YSK Başkanı Yener’den Van’daki seçime ilişkin açıklama

YSK Başkanı Yener’den Van’daki seçime ilişkin açıklama