Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Gündem “Aleviler vardır”

“Aleviler vardır”

Antalya Alevi Bileşenleri, Kültür Bakanlığı bünyesinde 'Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı'nın kurulmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ni protesto etti. Alevi Bileşenleri adına açıklamayı okuyan Gülçin Akça, “İktidar Sünni-Hanefi inancına biz Alevileri de ekleme amacındadır. Demokratik mücadelemizi, yasal ve hukuki zeminlerde aramaya ve savunmaya devam edeceğiz. Aleviler vardır. Alevilik haktır” dedi.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
“Aleviler vardır”

Alevilere yönelik yapılan baskı ve asimilasyon politikalarına karşı dün Konuksever Cemevi’nde bir araya gelen Antalya Alevi Bileşenleri, eşit yurttaşlık talebinden vazgeçmediklerini söyledi. Konuksever Cemevi’nde yapılan basın açıklamasına, Alevi Dernekleri Federasyonu, Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Demokratik Alevi Dernekleri temsilcileri başta olmak üzere CHP Antalya İl Başkan Yardımcısı Ali Murat Özel, HDP Antalya İl Eş Başkanları Ahmet Kaya, Hülya Hasbay, Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, dernek yöneticileri, üyeler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“ASİMİLASYON POLİTİKALARI SÜRÜYOR”

“AKP hükümetinin Aleviler üzerinde yürüttüğü asimilasyon politikaları hız kesmeden devam ediyor” diyerek iktidara yüklenen Gülçin Akça, “Cumhuriyetin birinci yüzyılında eşit yurttaş olarak görülmeyen Aleviler, ikinci yüzyılda tamamen köklerinden koparılarak inançları yok edilmek isteniyor. Alevi toplumunun sorunlarını gerçekten çözmek istiyorsanız; Alevi toplumunun temsilcilerini mutlaka dinlemelisiniz dedik. Alevisiz bir Alevi açılımı yapmayın dedik. Bu kanun ile İbadetimiz olan Cem ve İbadethaneleri olan cemevlerimiz bir sorun olarak gösterilmektedir. sorundan yana değil çözümden yanayız dedik. Bunları söylediğimiz günün gecesi Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı Kültür Ve Turizm Bakanlığı Bünyesinde Kuruldu” ifadelerini kullandı.

DSC_0714

“AKP ÇÖZÜMÜ BETONDA ARIYOR”

AKP iktidarının Alevilerin eşit yurttaşlık hakkını uygulamaya almasının zorunluluk olduğunu belirten Gülçin Akça, “AKP'nin bu yasa tasarısı ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, Alevi inancı ve Kimliğini zinhar inkâr etmek ve tanımamakla birlikte üstüne üstlük kendi zihniyetine göre bir Alevilik tanımı yapmaktadır. Bu yasa ile Aleviliği Sünni Geleneğin altında kültürel bir öge olarak göstermekte, İnancımıza ve kimliğimize hakaret etmektedir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararları, Alevi halkının talepleri onlarca yıldır ortada dururken, bu yasa tasarısı ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile AKP Hükümeti çözümü betonda, demirde görmektedir. Aleviler var, Aleviler burada, Alevilik haktır. Analarımızla, pirlerimizle, dedelerimizle, onca ceza, cefa ve çileye rağmen yolundan dönmeyen binlerce talibiyle halkın meclisinin önünde haykırdık. Biz Aleviler Kadimden bu yana, yetmiş iki millete bir nazarla bakmış. El- Ele, El-Hakka düsturu ile bu inancımızı bizden önceki ulularımızdan, pirlerimizden emanet almış ve inancımızı bizden sonrakilere teslim etmenin sorumluluk ve bilincindeyiz” diye konuştu.

“İNANCIMIZI İŞLEVSİZ HALE GETİRDİNİZ”

Alevilerin binlerce yıllık geçmişi, kültürü ve inancı olduğunu dile getiren Gülçin Akça, “8 Kasım 2022'de Meclis önünde bu yasa tasarısını neden kabul etmediğimizi, son derece barışçıl bir gösteri ve basın açıklamasıyla kamuoyu ile paylaştığımız günün gecesi, Alevilere gözdağı vermeye çalıştılar. Biz Aleviler; Kerbela'da Şah Hüseyin, Anadolu'da Hünkar, Banaz da Pir Sultan, Nurhak'ta Şah Kalender gibi ne inancımızdan geçeriz ne de yolumuzdan döneriz. Şah Hüseyin'in kanıyla çizildiği sınıra sahip çıkma zamanıdır. Kerbela'dan bizlere miras kalan Hüseyni duruş, bizim omurgamızdır. Biz Aleviler cemevlerimizde, Cem ibadetimiz ile birbirimize niyaz olur, görür, görülürüz. Bu mana bağı ile her varlık birbirine niyazdır. Kimsenin inancını ve ibadethanesini tarif etmeyeceğimiz gibi, kimse de bizim inancımızı ve ibadethanemizi tarif edemez. Ocaklarımıza, dergahlarımıza, inancımıza dokunmayın. Binlerce yıldır bu toprakların vazgeçilmez bir gerçeği olan Alevi- Bektaşi inancın temel değerlerini bugüne kadar yok saydınız. Tarihi inanç köklerimiz olan ocak ve dergahlarımıza dönük baskılarınızın farkındayız. Alevi - Bektaşi dergahlarının birçoğuna el koydunuz ya da kontrol altında tutularak işlevsiz hale getirdiniz. Aynı zamanda dedelerimizi zapturapt altına alarak, ocaklarımızı yok etmek istiyorsunuz” diyerek AKP’yi eleştirdi.

“TANIMLAMANIZI KABUL ETMİYORUZ”

Akça, “İktidar Sünni- Hanefi inancına biz Alevileri de ekleme amacındadır. Bizleri tarif etmeninizi ve tanımlamanızı kabul etmiyoruz. Cem ibadetimiz, cemevleri ibadethanemizdir. Bir kez daha, yine, yeniden belirtmek istiyoruz ki; Bizler, Anadolu'nun çok kültürlü ve çok inançlı çeşitliliğini tekleştirmeyen, Laik ve Demokratik bir ülkede, birlikte yaşama sevdamızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Demokratik Mücadelemizi, yasal ve hukuki zeminlerde aramaya ve savunmaya devam edeceğiz. Aleviler vardır! Alevilik haktır” diyerek konuşmasını tamamladı.

Arda KIR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bir kadın daha canice katledildi

Bir kadın daha canice katledildi