Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Antalya Şube Başkanı Mustafa Karancı, Deprem Haftası dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. Cumhuriyet tarihinin en yıkıcı depremi olan 6 Şubat depremi hakkında bilgiler veren Başkan Karancı, “Yüzyılın felaketi” yaklaşımının yerine, afetlerle başa çıkabilme yeteneği ve kapasitesinin geliştirilmesi, yani güvenli ve dirençli kentleşme önceliğimiz olmalıdır" dedi.

Deprem Haftası ve 6 Şubat Depremleri

JMO Antalya Şube Başkanı Mustafa Karancı, "1-7 Mart Deprem Haftası genellikle deprem bilincini artırmak ve depreme karşı alınabilecek önlemler konusunda toplumsal farkındalığı artırmayı hedeflemiştir. Yakın tarihimizin en yıkıcı depremlerinden olan 6 Şubat depremleri, aletsel dönemde kayıtlara geçen ülkemizin yaşadığı en büyük depremlerden biridir. Bu depremler sonucunda resmi rakamlara göre en az 50 bin 783 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 122 binden fazla vatandaşımız ise yaralanmıştır. Türkiye’de birçok tarihi yapı da dahil olmak üzere 35 binden fazla bina yıkılmış ve 300 bine yakın bina ağır hasar görmüştür. 2023 yılı Meclis Deprem Araştırma Komisyonu’nun kamuoyuna yansıyan raporuna göre depremin toplam maliyeti 104 milyar dolar olarak belirtilmiştir.

“Yüzyılın Felaketi” Anlayışı

Ancak ortaya çıkan can ve mal kayıplarının nedeni olarak depremlerin büyüklüklerine vurgu yapılması, şimdiye kadar alınması gereken önlemleri almayan, bilime, mühendisliğe, meslek odamıza ve meslektaşlarımızın uyarılarına kulaklarını tıkayan anlayışın sığındığı bir bahane olmaktan öteye gitmemektedir. ‘Yüzyılın felaketi’ anlayışının yerine, afetlerle başa çıkabilme yeteneği ve kapasitesinin geliştirilmesi, yani güvenli ve dirençli kentleşme önceliğimiz olmalıdır. Depremler sonrasında yüzyılın yardımlaşma ve dayanışmasını gösteren vatandaşlarımız artık sorumlulardan ve yetkililerden ‘yüzyılın tedbir ve önlemlerini’ almalarını bekliyorlar" dedi.

Problemler Tespit Edilmeli

Başkan Mustafa Karancı, “Her türlü tehlike ve tehditten etkilenme olasılığı bulunan yerleşim yerlerinin, toplumların ve tüm sistemlerin; kendilerini koruma, işleyişini güvence altına alma, kısa sürede yeniden yapılanma ve değişime uyum sağlama için gerekli kaynaklara sahip olması ve bu kaynakları etkin kullanma becerisi ile afetlere karşı dirençli kentler inşa etmek zorundayız. 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri kapsamında Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediye başkan adaylarının projelerini incelediğimizde dirençli kentleşme, deprem master planları, kentsel dönüşümün ön planda tutulması bu problemin tespiti ve kabulü anlamına gelmektedir. Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak bundan sonraki süreçte yapılan çalışmaların paydaşı, destekçisi, yapılmayan çalışmaların takipçisi olacağız” diyerek açıklamasını tamamladı.

Kaynak: Kamer Durdu