Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu, 32 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiren iş kanunlarında önemli değişiklikler yapma kararı aldı. Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre, ücretten çalışma saatlerine, genel tatil ücretlerinden esnek çalışmaya kadar birçok başlıkta yeni düzenlemeler planlanıyor. İşçi haklarını korumak amacıyla ücreti ödemeyen işverenlere artan cezalar getirilecek ve ücret belirleme yöntemleri netleştirilecek.
İş Kanunu ve Diğer Kanunlarda Değişiklikler Yolda
Türk İş Kanunu Hazırlık Toplantısı'nda, iş kanunlarındaki mevzuat karmaşasını gidermek için Anayasa hükümleri dışında 20 farklı kanunda düzenlemeler yapılacağı açıklandı. İş Kanunu (2003), Basın İş Kanunu (1952), Deniz İş Kanunu (1967) gibi tarihli kanunlarda da değişikliklere gidilecek.
Stratejik Planda İşçi Haklarına Yönelik Yenilikler
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hazırladığı 4 yıllık stratejik planda, işçi haklarına yönelik önemli düzenlemeler yer alıyor. Ücretin eksik ödenmesi veya ödenmemesi durumunda getirilen yaptırımlar revize edilecek. Ancak, bu değişikliklerin idari para cezalarının caydırıcılık unsurunu azaltabileceği belirtiliyor.
Çocuk İşçiler ve Sendika Haklarına Dair Yenilikler
Stratejik planda iş Kanunu kapsamında olmayan çocuk işçilere yönelik düzenlemeler yapılacak ve iş sözleşmelerinin sendikal nedenle feshedilip edilmediğinin tespiti için ölçütler belirlenecek. Ayrıca, Çalışma Bakanlığı'nın yayımladığı sendika üye sayısına ilişkin tebliğe göre, sendikalı işçi sayısında artış yaşandığı görülüyor.
İş Kollarına Göre İşçi Dağılımı ve Sendikaların Durumu
Toplam 20 iş kolu arasında en fazla işçinin bulunduğu alan "ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar" olurken, bu kolu "metal" ve "inşaat" izliyor. Hizmet-İş Sendikası, sahip olduğu 301 bin 456 üyeyle öne çıkarken, Türk Metal Sendikası ve Öz Sağlık-İş Sendikası da üye sayılarıyla dikkat çekiyor.