Bir işverene bağlı olarak ücret karşılığı çalışanların vergileri normalde ücretleri ceplerine girmeden kesilerek vergi dairesine yatırılır. Bu işlemleri doğrudan işveren yaptığı için çalışanların ayrıca bir şey yapması gerekmez.
Ücret Gelirlerinin Vergilendirilmesi
Ücret gelirleri kademeli olarak vergilendirilir. 2023 yılında ücretin 70 bin liraya kadar olan kısmına %15, 70.000-150.000 TL arasındaki kısmına %20, 150.000-550.000 arasındaki kısmına %27, 550.000-1.900.000 TL arasındaki kısmına %35, 1 milyon 900 bin lirayı aşan kısmına ise %40 oranında vergi uygulandı.
İşyeri Değişikliğinin Vergiye Etkisi
İşyeri değiştirildiğinde önceki işyerinde ne kadar kazanç elde edildiğine bakılmıyor. Yeni işyerindeki işveren işçi o yıl ilk kez ücret alıyormuş gibi ilk vergi diliminden başlayarak hesaplanan vergiyi kesiyor. Maliye ise vergi açısından kişinin yıllık toplam kazancına bakıyor.
Beyanname Sınırı ve Cezalar
Birden sonraki işveren veya işverenlerden elde edilen brüt kazanç 150 bin lirayı aşarsa ertesi yılın mart ayında beyanname doldurulması gerekiyor. Beyanname doldurmayanlar vergi ziyaı cezasıyla karşı karşıya kalırlar. Vergi borçlarında zamanaşımı süresi beş yıldır.
Vergi Borcunun Doğuşu ve Ödeme Yöntemleri
Vergi borcu, kişinin yıllık kazancına ve çalıştığı işyerlerine göre değişiklik gösterir. İşverenler brüt ücret üzerinden önce sigorta primi kesintisi yaparlar. Kalan tutar üzerinden de vergi hesaplanır. Beyanname dolduranlar hesaplama sonucu ortaya çıkacak ilave vergiyi mart ve temmuz aylarında iki taksitte öderler.
Vergi İadesi ve Harcamaların Etkisi
Ücretle çalışanlar normalde harcamalarını gider olarak gösteremezler. Ancak, kanun beyanname dolduranlara bazı harcamalarını kazançlarından indirme hakkı tanır. Eğitim ve sağlık harcamaları ile sigorta primlerinin bir kısmı kazançlardan indirilebilir. Vergi iadesi hakkından yararlanabilmek için yıl içinde işyeri değiştirenlerin bu harcamalara ilişkin belgeleri saklamaları gerekir.