Güneşten gelen ultraviyole (UV) ışınlarına aşırı maruz kalmak, cilt kanserinin ana nedenlerinden biridir. Radyasyon Onkolojisi Bölümü'nden Uzm. Dr. Ahmet Büyükyörük, cilt kanserini anormal cilt hücrelerinin kontrolsüz büyümesi olarak tanımlıyor ve 'Bronzlaşmak, cilt kanseri gelişimine yol açabilir. Özellikle 18 yaşından önce oluşan şiddetli güneş yanıkları, ciltte melanom riskini artırabilir' diyor.

Cilt Kanseri Belirtileri Neler?

Cilt kanseri, tüm dünyada hızla artan ve ölümcül olabilen bir hastalıktır. Cilt kanserinin en yaygın uyarı işareti ciltte meydana gelen değişikliklerdir. Dr. Büyükyörük, üç ana cilt kanseri türünden bahsediyor: bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve melanom. Bazal hücreli karsinom, yüzde, kulaklarda veya boyunda küçük, pürüzsüz, inci gibi veya mumsu bir şişlik olarak ortaya çıkabilir. Skuamöz hücreli karsinom ise sert, kırmızı bir nodül veya kabuklu hale gelebilen, pullu düz bir lezyon olarak görünebilir. Melanom, genellikle pigmentli bir yama veya şişlik olarak görünür ve düzensiz bir yapıya sahiptir. Dr. Büyükyörük, benlerin düzenli olarak kontrol edilmesini ve değişikliklerin takip edilmesini öneriyor.

Deri Kanserinde Erken Teşhisi Önemi Deri Kanserinde Erken Teşhisi Önemi

Melanom Kanseri Nedir?

Melanom, cilt kanserinin en ciddi şeklidir ve melanosit adı verilen anormal cilt pigment hücrelerinden oluşur. Dr. Büyükyörük, tedavi edilmediğinde melanomun diğer organlara yayılabileceğine dikkat çekiyor. Bazal hücreli ve skuamöz hücreli kanserlerin daha az ciddi olduğunu ve erken tedavi edildiğinde yüksek oranda iyileşme sağlandığını belirtiyor. Kümülatif güneş maruziyeti, bazal ve skuamöz hücreli cilt kanserlerine neden olurken, genç yaşta yaşanan şiddetli güneş yanıkları melanom riskini artırabilir.

'Açık tenli, renkli gözlü kişilerde risk daha yüksek'

Dr. Büyükyörük, açık tenli, renkli gözlü ve sarı ya da kızıl saçlı kişilerin cilt kanseri riski altında olduğunu, ancak esmer tenlilerin de risk taşıdığını vurguluyor. Aile öyküsü, açık havada çalışma ve güneşli iklimde yaşama gibi faktörler de riski artırıyor. Özellikle 30'dan fazla büyük ve düzensiz benlere sahip olan kişilerde melanom riski daha yüksektir.

Gazeteci Özlem Gürses'in Gözaltına Alınmasına TGC'den Tepki Gazeteci Özlem Gürses'in Gözaltına Alınmasına TGC'den Tepki

'Güneşten korunmak için hiçbir zaman geç değil'

Güneşin verdiği hasarın tamamen ortadan kaldırılamayacağını belirten Dr. Büyükyörük, 'Ancak güneşten korunmanın devam etmesi durumunda cilt kendini bir şekilde onarabilir' diyor. Güneşten korunmaya başlamak için hiçbir zaman geç olmadığını vurgulayan Büyükyörük, UV radyasyonunun yoğun olduğu saatlerde güneşe çıkmamayı ve uygun güneş koruyucular kullanmayı öneriyor.

Meteoroloji'den sıcaklık uyarısı: Kavrulacağız! Meteoroloji'den sıcaklık uyarısı: Kavrulacağız!

Kaynak: İHA