Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Güncel Fransa'da Sol İttifak Koalisyon Kurma Hazırlığı İçinde

Fransa'da Sol İttifak Koalisyon Kurma Hazırlığı İçinde

Fransa'da sol ittifakın en fazla milletvekili bulunmasının ardından koalisyon kurmaya hazır olduklarını açıklaması, hükümet kurma müzakereleri için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Fransa'da Sol İttifak Koalisyon Kurma Hazırlığı İçinde
KAYNAK: Anadolu Ajansı

Fransa'da erken genel seçimlerin ardından sol ittifak Yeni Halk Cephesi (NFP), mecliste en fazla milletvekili bulunan parti olarak dikkat çekti.

 Ancak, hiçbir parti ya da ittifakın salt çoğunluğu elde edememesi, hükümet kurma müzakerelerini zorunlu kıldı. Sol ittifakın ortak başbakan adayı Lucie Castets, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı görüşmenin ardından "koalisyon kurmaya hazır olduklarını" açıkladı.

Macron ile Görüşme 

Cumhurbaşkanı Macron, ülkesinin ev sahipliği yaptığı 2024 Paris Olimpiyatları süresince hükümet kurma müzakerelerini askıya almıştı. Olimpiyatların ardından başlayan görüşmelerde, NFP ittifakında yer alan partilerin liderleri Elysee Sarayı'nda bir araya geldi. Sol ittifakın önemli isimleri arasında Lucie Castets, Fransa Komünist Partisi (PC) lideri Fabien Roussel, Sosyalist Parti (PS) lideri Olivier Faure, çevreci Yeşiller (EELV) lideri Marine Tondelier ve Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisi Meclis Grup Başkanvekili Mathilde Panot yer aldı.

Castets Açıklama Yaptı

Görüşmenin ardından basına açıklamalarda bulunan Castets, Macron ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti. Castets, Macron’a hükümet kurma görevini NFP ittifakına verdiklerini ve koalisyon kurma konusunda hazır olduklarını ifade etti.

Görüşmelere Yönelik Takvim

PS lideri Olivier Faure, Macron'un yeni başbakanın atanmasıyla ilgili kesin bir tarih vermediğini ancak sürecin hızlı olacağını söyledi. EELV lideri Marine Tondelier, Macron'un hükümet kurma istişarelerini 26 Ağustos'ta tamamlayacağını ve 27 Ağustos'ta sol ittifaka bir yanıt vermesi gerektiğini aktardı.

Seçim Sonuçları ve Meclis Dağılımı

9 Haziran'daki Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ardından Macron, Ulusal Meclisi feshederek erken genel seçime gitme kararı almıştı. 30 Haziran ve 7 Temmuz'da yapılan seçimlerde Macron ve ittifakı kaybederken, sosyalistler ve aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) Partisi mecliste sandalye sayısını artırdı. NFP ittifakı 193 milletvekili ile mecliste en büyük grubu oluştururken, Macron'un iktidar koalisyonu 166 milletvekili, aşırı sağcı RN ve ortakları ise 142 milletvekili kazandı.

Fransız Anayasası'na göre Cumhurbaşkanı, dilediği kişiyi başbakan olarak atama yetkisine sahip. Ancak siyasi geleneklere göre, başbakan genellikle en fazla oy alan parti ya da ittifaktan seçiliyor. Macron'un 26 Ağustos'ta RN ittifakı liderleri ile görüşmesi bekleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ferdi Kadıoğlu İmzayı Atıyor! Ferdi Kadıoğlu Brighton Yolcusu

Ferdi Kadıoğlu İmzayı Atıyor! Ferdi Kadıoğlu Brighton Yolcusu