Alerjisi Olanlar Dubai Çikolatası Yiyebilir mi? Alerjisi Olanlar Dubai Çikolatası Yiyebilir mi?

Uzman Psikolog Özge Bilir, sonbaharda günlerin kısalması ve gün ışığının azalmasına bağlı olarak serotonin seviyesinin düştüğünü belirterek, özellikle kadınlarda ve gençlerde mevsimsel depresyona yol açtığını açıkladı.

Depresyon hakkında bilgiler veren Uzman Psikolog Özge Bilir, depresyonu 'gerçek dışı inançlara, çarpıtılmış düşüncelere, negatif bakış açısına sahip olan bireyin negatif duygulanım ve ruhsal bozukluk hali' olarak tanımladı. Depresyonun toplumda en sık görülen duygudurum bozukluklarından biri olduğunu belirten Bilir, bu süreçte kişinin benliğine duyduğu saygının azaldığını, özgüven eksikliği ve mutsuz hissettiğini, normalde keyif aldığı şeyleri yaparken artık keyif alamadığını ve beden hızının da azaldığını söyledi.

Depresyonun en net iki semptomunun "hayattan keyif almada, isteklerde azalış ve çökkün bir ruh hali" olduğuna değinen Uzman Psikolog Bilir şunları söyledi:

"Bu süreçte iştah azalması veya artması sonucu yeme bozuklukları görülebildiği gibi uyku azalışı ya da artışı da görülebilir. Depresif bir ruh hali, huzursuzluk, kaygı, kararsızlık, motivasyon kaybı, dikkat dağınıklığı, özgüvende düşüş, cinsel istek azalışı ya da artışı, problemleri çözümleme kabiliyetinde azalma görülür; ölüm ya da intihar düşüncesi veya planları eşlik edebilir."

Gün Işığının Azalması Sonbahar Depresyonunu Tetikliyor 2

Sonbahar Depresyonu Kadınlarda ve Gençlerde Daha Çok Görülüyor

Psikolog Bilir, majördepresyonun alt tipi olan mevsimsel depresyonun belirtilerini sonbahar-kış aylarında gösterebildiği gibi bazen de ilkbahar aylarında gösterdiğine dikkat çekti ve ekledi: 

"Özellikle sonbaharda başlayan ve kış boyunca kısalan günler nedeniyle melatonin seviyesinin artması ve gün ışığından daha az yararlanmak, serotonin seviyesindeki düşüklük depresif belirtilerde artışa neden olmaktadır. Daha çok kadınlarda ve gençlerde görülme sıklığı fazladır."

Mevsimsel Depresyonun Nedenleri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir? 

Uzman Psikolog Bilir mevsimsel depresyonun nedenlerini anlattı:

"Başlıca nedenleri duygusal, çevresel, genetik- biyolojik faktörler, düşük D vitamini, Ekvator’dan uzakta yaşamak, bipolar bozukluk ve major depresyon. Mevsimsel depresyon tek başına bir hastalık olarak ele alınmaz, bu tanı için kişiye major depresif bozukluk tanısı konulmuş olması gerekir. Tanı sürecinde klinik gözlem ve uzman değerlendirmesine ek olarak bazı testler yapılabilir. Psikoterapi tedavi sürecinde büyük bir öneme sahiptir. Bunun yanı sıra ilaçla tedavi yani farmakolojik sürece girilebilir. Özellikle ilaçla tedaviye ek olarak psikoterapi de uygulanırsa tedavi süreci hızlanabilmektedir. Işık tedavileri de depresyonda iyileşmeye katkıda bulunan bir yöntemdir. Kış aylarında artan depresyonu belli aralıklarla beyaz ışık ile azaltmak amaçlanmaktadır. Gündüz veya akşam yarım saatlik periyotlar şeklinde kişiye uygulanmaktadır."

Mevsimsel depresyona Girmemek İçin Neler Yapılmalı?

Mevsimsel depresyonun hafifletilebileceğini belirten Bilir şunları söyledi:

"Alkol ve madde kullanmamak, ilkbahar-yaz depresyonu için uyku döngüsünün verimi için serin ve ışığın kontrolünü sağlayabildiğiniz ortamlarda vakit geçirmek, sonbahar-kış depresyonu için ise gün ışığı almaya çalışmak, sağlıklı uyku düzeni, D vitamini ve balık yönünden zengin olacak şekilde beslenme alışkanlıklarını düzenlemek ve sağlıklı besinlerden faydalanmak, karbonhidrat ağırlıklı beslenmeyi azaltmak, sosyal ilişkileri arttırmak, hobiler edinmek, egzersizi hayatınıza dahil ederek düzenli spor yapmak, yaşadığımız ortamı ferah ve havadar seçmek mevsimsel depresyonla başa çıkmak için yapılabilecekler arasındadır."

Kaynak: İHA