Sonbahardan kışa geçişte görülme sıklığı artan grip hastalığına dikkat çeken Öğr. Üyesi Dr. Neşe Kıskaç, "Grip ölümcül sonuçlara neden olabilen bir hastalık olsa da gripten korunmak mümkün" dedi. Grip aşısının koruyuculuğu hakkındaki tartışmalara nokta koyan Dr. Kıskaç, grip aşısının yüzde 60 oranında koruyuculuk sağladığını söyledi.
Soğuk Algınlığından Daha Tehlikeli Olan Gribin Belirtileri Neler?
En sık görülen solunum yolu hastalıklarından ikisi grip ve soğuk algınlığı. Her yıl milyonlarca kişiyi etkileyen gribin semptomları arasında yüksek ateş, kas ve eklem ağrıları, halsizlik, baş ağrısı, kuru öksürük ve boğaz ağrısı bulunuyor. Gribin özellikle yaşlılar, kronik hastalar ve bağışıklık sistemi zayıf kişiler için ciddi bir sağlık tehdidi oluşturduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Neşe Kıskaç, "Burun akıntısı, hapşırma, boğaz ağrısı ve hafif yorgunluk belirtileriyle kendini gösteren soğuk algınlığı genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşir ve komplikasyon riski düşüktür." açıklamasını yaptı.
Soğuk havanın gribe neden olmadığını da belirten Dr. Kıskaç şunları söyledi:
"Soğuk havalarda insanlar kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirdiği için virüslerin yayılması kolaylaşıyor. Havalandırması yetersiz ortamlar, grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşma riskini artırıyor. Soğuk hava grip için doğrudan bir neden olmasa da, virüsün yayılmasına ve hastalığın görülme sıklığının artmasına katkıda bulunabilir."
Grip İçin 48 Saat Uyarısı
Son derece bulaşıcı olan gribin genellikle damlacık yoluyla yayıldığını sözlerine ekleyen Dr. Kıskaç, "Hasta bir kişinin öksürmesi, hapşırması veya konuşması sırasında havaya yayılan virüs parçacıkları, diğer insanların solunum yollarına girerek enfeksiyona neden olur." dedi. Ayrıca virüs bulaşmış yüzeylere dokunduktan sonra ellerin ağız, burun veya gözlere temas etmesiyle de bulaşma gerçekleşebileceğini kaydetti ve ekledi:
"Grip virüsünün bulaşıcılığı özellikle belirtilerin başlangıcından itibaren ilk 3-4 gün boyunca yüksektir. Gripli bireylerin kendilerini izole etmeleri ve hijyen kurallarına dikkat etmeleri gerekir. Grip virüsü, sert yüzeylerde 48 saate kadar canlı kalabilir."
"Grip Aşısı Her Yıl Geliştiriliyor"
Dr. Neşe Kıskaç son olarak, gripten korunmak için grip aşısı, hijyen kurallarına uyum, bağışıklığın güçlendirilmesi, kalabalık ortamlardan kaçınma, hasta bireylerin izolasyonu gibi yöntemlerini önerdi: "Grip aşısı risk gruplarında komplikasyonları yüzde 60 oranında azaltıyor. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve yeterli uyku bağışıklık sistemini destekliyor."