Gıda Bakanlığı, gıdaların etiketlenmesi başta olmak üzere, gıda hakkında bilgilendirmeyle ilgili yeni kurallar getirdi. Buna göre; etiketlerdeki bilgilendirmenin doğru, açık ve tüketici için kolay anlaşılır olması sağlanacak. Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı İncigül Sağdıç, ’’Burada gözden kaçırılmaması gereken nokta yeni yönetmelik yayınlamak, kapsam genişletmek tek başına bir şey ifade etmez. Önemli olan yeterli ve etkin denetimler ile yasaların uygulatılmasının sağlanmasıdır’’dedi.
TÜKETİCİ NE TÜKETTİĞİNİ BİLMEK İSTİYOR
Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı İncigül Sağdıç, “Gıdaların etiketleri, tüketicilerin bilgi edinebilmeleri açısından son derece önem arz etmektedir. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan 'Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği ' ve 'Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmelikleri' ile gıdaların etiketlenmesi ile ilgili kuralların kapsamında genişleme yapılmış durumda. En dikkat çekici konulardan bir tanesi toplu tüketim yerlerinde bundan böyle gıdanın adı, alerjen bileşenleri gibi önemli bilgilerin tüketici ile paylaşılacak olması. Bu paylaşım toplu tüketim yerlerinin menüleri, broşürleri ve benzeri şekilde sağlanabilecek. Bir diğer değişiklik mevcut uygulamada yalnızca bazı gıdalarda uygulanan enerji ve besin öğeleri bildiriminin bundan böyle tüm gıdalar için yapılacak olması ve yine gıdaların beslenme ve sağlık beyanlarının kapsamının genişletilmesidir’’dedi. Günümüzde tüketicinin çok daha bilinçli olduğuna dikkat çeken Sağdıç,’’ Tüketici ne tükettiğini bilmek istiyor. Şüphesiz ki insanın ne yediğini içtiğini bilmesi en tabii hakkıdır. Bu değişiklikler de dolayısıyla olması gerekendir. Ancak burada gözden kaçırılmaması gereken nokta yeni yönetmelik yayınlamak, kapsam genişletmek tek başına bir şey ifade etmez. Önemli olan yeterli ve etkin denetimler ile yasaların uygulatılmasının sağlanmasıdır’’şeklinde ifade etti.
GIDALARA BİLGİLENDİRME GELİYOR
Gıda Bakanlığı, gıdaların etiketlenmesi başta olmak üzere, gıda hakkında bilgilendirmeyle ilgili yeni kurallar getirdi. Buna göre; etiketlerdeki bilgilendirmenin doğru, açık ve tüketici için kolay anlaşılır olması sağlanacak. Bilgilendirmelerde gıdanın hastalıkları önleme, tedavi etme veya iyileştirme özelliğine sahip olduğuna dair ifadeler bulunmayacak. Gıda işletmecileri, hazır ambalajlı gıdaların piyasaya arz edildiği dış ambalaj üzerinde gıdanın adı, tavsiye edilen tüketim tarihi veya son tüketim tarihi, özel muhafaza veya kullanım koşullarıyla işletmecinin adı ve adres bilgilerinin yer almasını sağlayacak. İstisnalar saklı kalmak kaydıyla gıdanın adı, net miktarı, menşe ülke, beslenme bildirimi, bileşenleri, alerjiye veya intoleransa neden olan maddeler, bileşenlerin miktarı, tavsiye edilen veya son tüketim tarihleri, muhafaza ve kullanım koşulları gibi bilgiler paketin üzerinde yer alacak. Toplu tüketim yerlerinde de bilgilendirme yapılacak. DENİZ TOPKAYA