Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Genel Turizm Bakanlığı turizme zarar! Çamyuva koktu

Turizm Bakanlığı turizme zarar! Çamyuva koktu

Songül Başkaya’nın, Kemer Çamyuva Atık Su Arıtma Tesisi'nin yapımının ve işletilmesinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devri konusunu sorduğu Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, kontrollerinin ve bağlantısının henüz yapılmadığını söylerken CHP bugün eylem yaptı

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Turizm Bakanlığı turizme zarar! Çamyuva koktu
MUHABİR: Hatice Akkılıç

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin, önce Serik’te, ardından Kemer’de Kültür ve Turizm Bakanlığı ile protokol imzalayarak yapımını ve işletmesini devrettiği atık su arıtma tesislerinde yaşanan koku problemi gündemdeki yerini koruyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, bu durumun AKP tarafından CHP’li belediyelere yapılan bir ayrımcılık olduğunu öne sürdü. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise, "Kemer'in 50 yıllık arıtma sorununu çözecek" diyerek açılan Kemer Çamyuva Atık Su Tesisi'nin hâlâ kontrollerinin yapılmadığını ve bağlantısının olmadığını belirtmişti.

“AÇILIŞ MÜHENDİS ONAYI OLMADAN GERÇEKLEŞTİ”

Akdeniz Gerçek Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Songül Başkaya’nın, atık su arıtma tesisinin yapımının ve işletilmesinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devri konusuna nasıl baktıklarını sorması üzerine, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Kemer Çamyuva Atık Su Arıtma Tesisi'nin kontrollerinin ve bağlantısının henüz yapılmadığını söyledi. Böcek, "Seçim öncesi apar topar açılış yaptılar, ASAT'a bağlı mühendislerimizin onayı olmadan tesisin açılışını gerçekleştirdiler. Bu konuda önümüzdeki günlerde detaylı bir açıklama yapacağım" demişti.

CHP’DEN AÇIKLAMA YAPILDI

25 Eylül 2024 tarihinde yapılan toplantıda Songül Başkaya’nın gündeme getirdiği olayın hemen ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kemer Atık Su Tesisi’nde bugün açıklama yaptı. Açıklamaya CHP Antalya Milletvekili Mustafa Erdem, Aykut Kaya ve Aliye Coşar, CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı ve CHP Parti Meclis Üyesi Baran Bozoğlu katıldı.

“BÖLGE ESNAFI ZARAR GÖRÜYOR”

CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, Kemer’de Çamyuva bölgesinde bulunan arıtma tesisinden yayılan kötü kokuların çevreyi ve bölge halkını rahatsız ettiğini belirtti. Kamacı, "Parti meclisi üyelerimiz, milletvekillerimiz, ilçe başkanlarımız, belediye meclis üyelerimiz ve il yönetim kurulu üyelerimizle birlikte bugün burada bir basın açıklaması yapıyoruz. Çünkü aylardır arıtma tesisinden çıkan kötü kokular Çamyuva, Kuzdere, Kiriş ve Kemer havzasını etkisi altına almış durumda. Bu durumdan en çok turizmden geçimini sağlayan vatandaşlarımız ve bölge esnafı zarar görüyor" dedi.

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ HÂLÂ TESİSİ DEVRALMADI”

Nail Kamacı, tesisin henüz Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmediğini ve bu nedenle tesisteki eksikliklerin giderilemediğini ifade etti. Kamacı, "Burası, büyükşehir belediyesine ait değil. Ancak, kamuoyu yanlış bilgilendirildi. Tesisi yapımı tamamlanmadığı halde Turizm Bakanı tarafından seçim malzemesi olarak kullanıldı ve eksik bir şekilde açılışı yapıldı. Hâlâ tesisin devri gerçekleşmedi ve bu sebeple işletme aksaklıkları yaşanıyor" diye konuştu.

“TESİSTEKİ EKSİKLİKLER HALKI RAHATSIZ EDİYOR”

CHP Antalya Milletvekili Aykut Kaya, bölgedeki iki arıtma tesisinin de ekonomik ömrünü tamamladığını belirtti. Kaya, "Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında yapılan protokol gereği, burada modern bir arıtma tesisi inşa edilecekti. Ancak tesis henüz protokol esaslarına göre tamamlanmadı. Şu anda tesisin tam kapasite çalışmaması ve koku giderme sistemlerinin devreye alınmaması nedeniyle bölgede kötü kokular yayılıyor. Kuzdere, Kiriş ve Çamyuva Mahallelerinde yaşayan vatandaşlarımız bu kokudan ciddi anlamda etkileniyor" ifadelerini kullandı.

“TURİZM BAKANLIĞI SÜRECİ ŞEFFAF YÜRÜTMELİ”

Kaya, Turizm Bakanlığı’nın bölge halkını ve kamuoyunu doğru bilgilendirmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bu tesis, otuz yıl boyunca atık suyu arıtacak kapasiteye sahip olacak şekilde planlandı. Ancak protokole göre 9 Haziran'da tamamlanması gereken tesis, hâlâ bitirilemedi. Turizm Bakanlığı’ndan, halkımıza süreci şeffaf bir şekilde anlatmalarını bekliyoruz" dedi.

“SİYASİ RANT İÇİN AÇILIŞ YAPILDI”

CHP Antalya Milletvekili Mustafa Erdem, tesisin açılışının seçimler öncesinde siyasi rant amacıyla yapıldığını iddia etti. Erdem, "2019 yılında göreve gelen Muhittin Böcek, Antalya'nın altyapı sorunlarını çözme sözü vermişti. Ancak maalesef bu tesis, beş yıllık gelirle yapılabilecek bir hizmetken, yirmi yedi yıllık gelir karşılığı ile devredildi. Tesis tam olarak bitirilmeden, eksiklikler giderilmeden açılış yapıldı. Ne Kemer Belediye Başkanımız ne de Büyükşehir Belediye Başkanımız bu açılışa davet edildi. Halkı kandırmaktan başka bir amaç gütmeyen bu tür uygulamalar, maalesef hizmetten uzak, sadece siyasi çıkar amaçlıdır" diye konuştu.

“HALKIN GÖZÜ BOYANDI”

CHP Antalya Milletvekili Ali Coşar da 2022 yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Turizm Bakanlığı arasında imzalanan protokole dikkat çekti. Coşar, "Protokole göre tesisin 9 Haziran 2024 tarihinde bitirilmesi gerekiyordu. Ancak bu tarih geçmesine rağmen tesis tamamlanmadı. Seçim öncesinde halkın gözünü boyamak amacıyla apar topar bir açılış yapıldı. Büyükşehir Belediyesi ve ilgili muhataplar davet edilmedi. Şu an bölge halkı kötü kokular nedeniyle rahatsız. Yetkililerin bu duruma acil çözüm bulmasını istiyoruz" dedi.

“PROTOKOL ESASLARINA UYGUN TAMAMLANMALI”

Parti Meclisi Üyesi Baran Bozoğlu, tesisin protokolde belirtilen esaslara göre tamamlanması gerektiğini vurguladı. Bozoğlu, "Tesisin yapımı ve yirmi yedi yıl boyunca işletmesi Turizm Bakanlığı tarafından üstlenildi. Ancak şu an ASAT bu sürece dahil edilmedi. Eksikliklerin bir an önce giderilmesi ve halkımızın doğru bilgilendirilmesi gerekiyor. Turizm Bakanlığı, bölge halkını ve kamuoyunu bu konuda şeffaf bir şekilde bilgilendirmeli" diye konuştu.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Netanyahu BM Genel Kurulu'nda protesto edildi: Heyetler ayrıldı

Netanyahu BM Genel Kurulu'nda protesto edildi: Heyetler ayrıldı