Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Genel Tarık Zafer Tunaya kimdir? Mesleği ne? Ne zaman öldü?

Tarık Zafer Tunaya kimdir? Mesleği ne? Ne zaman öldü?

Türk anayasa hukukçusu Tarık Zafer Tunaya, 17 Eylül 1960'ta Devrim Ocakları Başkanı olmuştu. Tarık Zafer Tunaya kimdir? Ne zaman öldü? Detaylar haberimizde...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Tarık Zafer Tunaya kimdir? Mesleği ne? Ne zaman öldü?
KAYNAK: Haber Merkezi

Tarık Zafer Tunaya, 1916 yılında İstanbul'da doğmuş ve 29 Ocak 1991'de yine İstanbul'da vefat etmiş olan ünlü bir Türk anayasa hukukçusudur. Hukuk alanındaki önemli katkıları ve akademik başarılarıyla tanınmıştır.

Tarık Zafer Tunaya Kimdir?

Tarık Zafer Tunaya, 1916 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Ortaokulu Galatasaray Lisesi'nde, liseyi ise Saint Benoît Fransız Lisesi'nde tamamlamıştır. 1940 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra, Esas Teşkilat (Anayasa) Hukuku kürsüsünde asistanlık yapmaya başlamıştır. "Müessese Teorisinde Fikir Unsuru ve Bazı Hususiyetleri" başlıklı teziyle hukuk doktoru unvanını almış ve "Amme Hukukumuz Bakımından İkinci Meşrutiyet'in Fikir Cereyanları" başlıklı çalışmasıyla doçent olmuştur. 1959 yılında profesör unvanını kazanarak Anayasa Kürsüsü'ndeki görevine devam etmiştir. Ayrıca İktisat Fakültesi ve Gazetecilik Enstitüsü'nde dersler vermiştir.

Tarık Zafer Tunaya Eserleri

Tunaya'nın 1952 yılında yayımlanan "Türkiye'de Siyasi Partiler" adlı eseri, alanında temel bir başvuru kaynağı haline gelmiştir. 1953-54 yıllarında Avrupa ve Amerika'da mesleki incelemelerde bulunmuştur. 27 Mayıs Darbesi'nde, askerlerin meşruiyetini kaybetmiş bir iktidara karşı haklılıklarını belirten 28 Mayıs 1960 tarihli raporu imzalayan bilim heyetinde yer almıştır. Ayrıca Kurucu Meclis İstanbul ili temsilciliği ve 1961 Anayasası'nın hazırlanmasında komisyon üyeliği yapmıştır. Ancak komisyon başkanı Sıddık Sami Onar ile anlaşamadığı için komisyondan çıkarılmıştır.

Ekim 1960'ta Milli Birlik Komitesi tarafından, 147'ler olarak bilinen ve arasında Tarık Zafer Tunaya'nın da bulunduğu birçok entelektüelin üniversitelerden ihraç edilmesi kararı alınmıştır. Tunaya, Paris'te NATO emrinde görevlendirilmiştir.

Tarık Zafer Tunaya'nın Laiklik Hassasiyeti

Tarık Zafer Tunaya, din sömürüsüne karşı çıkarak Atatürk İlkeleri'ne bağlı kalınması gerektiğini savunmuştur. 1950'lerde, İslam dininin devletin resmi dini olmasını savunan milletvekillerine karşı açıklamalar yapmıştır. Laikliğin, Türkiye'nin kuruluş ve kurtuluş yolu olduğunu ve devrim ilkelerinin bu yolda kritik bir rol oynadığını belirtmiştir.

Tarık Zafer Tunaya Eserleri

Amme Hukukumuz Bakımından İkinci Meşrutiyetin Fikir Cereyanları, 1948.
Türkiye'de Siyasi Partiler 1859-1952, 1952.
Hürriyetin İlanı, 1959.
Türkiye'nin Siyasi Hayatında Batılılaşma Hareketleri, 1960.
İslamcılık Cereyanı, 1962.
Devrim Hareketleri İçinde Atatürk ve Atatürkçülük, 1964.
Siyasi Müesseseler ve Anayasa Hukuku, 1964.
Türkiye'nin Siyasi Gelişmeleri, 1970.
Türkiye'de Siyasal Partiler (3 cilt), 1984, 1986, 1989.
İnsan Derisiyle Kaplı Anayasa, 1979.
Medeniyetin Bekleme Odasında, 1989.

Tarık Zafer Tunaya Ne zaman öldü?

Tarık Zafer Tunaya, 1916 yılında İstanbul'da doğmuş ve 29 Ocak 1991'de yine İstanbul'da vefat etmiştir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Gaziantep sahre şenliği Bursa'da yaşayan Gazianteplileri buluşturdu

Gaziantep sahre şenliği Bursa'da yaşayan Gazianteplileri buluşturdu