Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Genel Erken emeklilik şartları nelerdir? Kimler yararlanabilir?

Erken emeklilik şartları nelerdir? Kimler yararlanabilir?

Erken ayrılma, sağlık sorunları veya engellilik nedeniyle çalışmaya devam edemeyenler büyük bir şans. Erken emeklilik için yapılması gereken koşullar nelerdir?

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Erken emeklilik şartları nelerdir? Kimler yararlanabilir?
KAYNAK: Haber Merkezi

Türkiye'de sigortalı çalışan bireyler , çeşitli sağlık sorunları veya engellilik durumu nedeniyle erken emeklilik hakkından faydalanabiliyor. Bu haktan yararlanabilmek için, engellilik oranı en az %40 olan SSK'lı ve memurlar, vergi indirimi avantajı ile erken emekli olabiliyor. 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren Bağ-Kur sigortalılarından bu haktan yararlanabiliyor.

Erken emeklilikte ne kadar prim gün sayısı gerekiyor?

Yaş şartı aranmaksızın , sigortalıların belirli bir süre çalıştıkları ve yeterli prim gün kesintisine sahip olmaları gerekiyor. Sigortalılık süresi , çalışma süresi ve prim gün sayısı kapsıyor. SSK'lı çalışanlar için prim gün sayısı 3600 ile 4400 arasında değişirken, sigortalılık süresi 15 ila 20 yıl arasında olabiliyor.

Erken emeklilik için hangi belgeler gerekli?

Erken emeklilikten yararlanmak isteyenlerin öncelikle vergi indirimi almaları gerekiyor. Vergi indirimi ödemesi için iş yerinden alınacak belgelerle vergi dairelerine başvurulması ve ardından tedavi sevk edilmesi gerekiyor. Hastanede alınacak heyet raporu , engelli kişinin hayatını tespit ediyor. Bu raporun en az %40 engellilik oranına sahip olması şartı bulunmaktadır.

Bağ-Kur sigortalıları da erken emekli olabilir mi?

Bağ-Kur (4/B) sigortalıları , 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren engelli olarak erken emeklilik tutarından yararlanabiliyor. Engellilik kapasitesine göre ilk gün sayısı ve çalışma biçimleri şu şekilde belirleniyor:

%60 ve üzeri engeli olanlar: 15 yıl, 3960 gün
%50 ile %59 arası engeli olanlar: 16 yıl, 4320 gün
%40 ile %49 arası engeli olanlar: 18 yıl, 4680 gün

Memurlar için erken emeklilik şartları nelerdir?

Memurlar , 1 Ekim 2008'den sonra engelli emeklilik hakkından yararlanmaya başladı. Bu kapsamda kamuda çalışmaya başlamadan önce en az %40 engelli raporu bulunan memurlar, 15 yıl (5400 gün) prim ödemesi kaydıyla emekli olabiliyor. Bu oran nedeniyle sakat kalan memurlar için de geçerli.

Malulen emeklilik için ne gerekiyor?

Malulen hak hakkı, çalışma gücü en az %60'ını kaybeden sigortalılara tanınıyor. Malulen emekli olabilmek için en az 1800 gün prim ödemiş olmak gerekiyor. SGK'ya sigortalı , sağlıklı sevk edilerek heyet raporunun alınması ve bu raporun SGK sağlık kuruluşunca onaylanması gerekiyor.

Malulen emeklilikte hangi mevcutlar geçerli?

SGK tarafından kaydedilen bir kısmı saklanan malulen emeklilik kapsamında değerlendiriliyor. Bu kaydedilenler arasında sayılıyor yer alıyor:

Kanser
Epilepsi
Parkinson hastalığı
Beyin tümörü
Organ nakli
MS hastalığı
Serebral ve diğerleri

Engelli emeklilik ile malulen emeklilik arasındaki farklar

Engelli emeklilik ile malulen emeklilik arasında belirgin farklar bulunuyor. Engelli emeklilikte engellilik oranının en az %40 olması gerekirken, malulen emeklilikte bu oran %60'dır . Ayrıca engelli emeklilikte, engellilik parçalarını işe giriş öncesinde mevcut olması gerekiyor. Ancak, malulen emeklilikte, rahatsızlıklar başladıktan sonra ortaya çıkmış olmalı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Resmi Gazete'de Yeni Karar! 17 Ekim Salı Bugünün Kararları Ne?

Resmi Gazete'de Yeni Karar! 17 Ekim Salı Bugünün Kararları Ne?