Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Genel Çiçek aşısı maymun çiçeğinden korur mu? Türkiye'de çiçek aşısı yapılıyor mu? En son ne zaman yapıldı?

Çiçek aşısı maymun çiçeğinden korur mu? Türkiye'de çiçek aşısı yapılıyor mu? En son ne zaman yapıldı?

Çiçek aşısı maymun çiçeğinden korur mu? Türkiye'de çiçek aşısı yapılıyor mu? En son ne zaman yapıldı? Yanıtları haberimizde...

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Çiçek aşısı maymun çiçeğinden korur mu? Türkiye'de çiçek aşısı yapılıyor mu? En son ne zaman yapıldı?
KAYNAK: Haber Merkezi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, çiçek aşısının maymun çiçeği hastalığına karşı ne derece koruyucu olduğunu ve Türkiye'de çiçek aşısının uygulanma durumunu açıkladı. 

Çiçek aşısı maymun çiçeğinden korur mu?

Çiçek aşısının, maymun çiçeği hastalığına karşı koruyuculuğu üzerine bilimsel açıklamalar yapıldı. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, çiçek aşısının bu hastalığı yüzde 85 oranında koruyabileceğini belirtti. Türkiye'de çiçek aşısı uygulaması ise 1980'lere kadar yaygındı. Bakan Memişoğlu, 'Hastalık nedir, nasıl dolaşıyor, nasıl davranacağız, bunların hepsini bilim kurulumuzun rehberinde yayınladık. Bu rehbere web sayfamızından ulaşılabilir,' dedi.

Çiçek Aşısı Maymun Çiçeğinden Korur Mu Türkiye'de Çiçek Aşısı Yapılıyor Mu En Son Ne Zaman Yapıldı  2

Çiçek Aşısı Nedir?

Çiçek hastalığı ve çiçek aşısı tarih boyunca büyük bir sağlık sorunu oluşturmuştur. Variola virüsünün neden olduğu çiçek hastalığı, insandan insana solunum yoluyla bulaşır. Çiçek aşısı ise tarihteki ilk aşı olarak kabul edilir. Canlı bir virüs aşısı olan çiçek aşısında Variola virüsü değil, Vaccinia virüsü kullanılır.

Çiçek aşısı, su çiçeği aşısından farklıdır. Çiçek hastalığında görülen döküntüler ve kabarcıklar, su çiçeğindekilerden daha derindir ve vücudun birçok yerinde ortaya çıkar. Su çiçeğinde ise döküntüler genellikle gövdede ve daha yüzeysel şekilde görülür.

Çiçek Aşısının Koruyuculuk Süresi

Çiçek aşısı, yaklaşık 10 yıl boyunca çiçek hastalığından korur. Ayrıca, virüsün bulaşmasından sonraki ilk dört gün içinde yapılan aşılar da koruyuculuk sağlar. Aşıyı yaptırmış kişilerde çiçek hastalığının belirtileri daha az görülür ve hastalığın yayılması azalır.

Çiçek Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

Çiçek aşısının yan etkileri ciddi olabilir. Aşı sonrası görülebilecek yan etkiler arasında egzama, beyin iltihabı, yüksek ateş, lenf bezlerinde şişlik ve Vaccinia enfeksiyonu yer alır. Ciddi yan etkiler nedeniyle, semptom göstermeyen kişilere aşı yapılması önerilmez. Ancak, çiçek hastalığının tehlikeli olması nedeniyle hastalığı bulunan kişilere aşı yapılması önerilmektedir.

Çiçek Aşısı Maymun Çiçeğinden Korur Mu Türkiye'de Çiçek Aşısı Yapılıyor Mu En Son Ne Zaman Yapıldı 

Dünyada Çiçek Aşısı Uygulamaları

1960'lı yıllarda yapılan aşılama kampanyaları ve karantinalarla çiçek aşısı yaygın hale gelmiştir. 1977 yılında Somali’de görülen çiçek vakasından sonra, 1980 yılında Dünya Sağlık Örgütü çiçek hastalığının tamamen ortadan kaldırıldığını açıkladı. Bu tarihten sonra çiçek aşısı sivil kişilere uygulanmamış, yalnızca sağlık personellerine 1983 yılına kadar yapılmıştır. Amerikan askerlerine yapılan çiçek aşısı ise son olarak 1990 yılında Körfez Savaşı’na katılan askerlere yapılmış ve ardından durdurulmuştur. Şu anda, dünyanın hiçbir ülkesinde çiçek aşısı yetişkinlere veya çocuklara yapılmamaktadır. 

Türkiye'de çiçek aşısı yapılıyor mu? En son ne zaman yapıldı? 

Sağlık Bakanlığı'nın resmi verilerine göre; Türkiye'de çiçek aşısı üretimi 1980 yılında sonlandırıldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Özel okullarda kıyafet fiyatları alev alev! Veliler şikayetçi

Özel okullarda kıyafet fiyatları alev alev! Veliler şikayetçi