Çerkes mutfağının geleneksel lezzeti olan Lepsi, tavuk ve mısır ununun mükemmel uyumuyla hazırlanan nefis bir yemek. Lepsi ve lepsisi ile hazırlanan bu tarif, hem görsel hem de damak zevkinize hitap edecek.
Çerkez Yemeği Lepsi Tarifi
Lepsi Malzemeleri
750 gram tavuk
1 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
4 yemek kaşığı dolusu mısır unu
4 bardak su
Tuz
Kırmızı pul biber (acı) veya birkaç kurutulmuş acı biber
Lepsisi İçin:
4 su bardağı su
5 yemek kaşığı mısır unu
Tuz
Lepsi Nasıl Yapılır?
Soğan ve Tavuk Hazırlığı: Soğanları yemeklik doğrayın. Tavukları 3-4 cm büyüklüğünde iri parçalara kesin. Tencereye 1/5 çay bardağı zeytinyağı ekleyin ve soğanları hafifçe kavurun. Üzerine domates ve biber salçasını ekleyip kavurmaya devam edin.
Tavukların Pişirilmesi: Tavukları tencereye ilave edin ve suyunu salıp biraz pişene kadar kavurun. Hafif pişen tavuklara dolu dolu 4 yemek kaşığı mısır unu ekleyin ve bir miktar daha kavurun.
Sosun Eklenmesi: Üzerine suyu, tuzu ve kırmızı biberi ekleyin. Tavuklar pişene kadar orta ateşte kaynatmaya devam edin.
Lepsisi İçin Hazırlık
Su ve Mısır Unu Karışımı: 4 su bardağı suyu kaynatın. Yavaş yavaş 5 yemek kaşığı mısır unu ekleyin ve sürekli karıştırarak kıvam almasını sağlayın. Kıvamı pat pat kendini atana kadar pişirin.
Lepsi Nasıl Servis Edilir?
Lepsiyi servis ederken:
Lepsiyi Hazırlama: Hazırladığınız lepsiyi sıcak olarak bir çorba kasesine koyun. Tahta kaşıkla bastırarak tabağın şeklini almasını sağlayın. Servis tabağına ters çevirin.
Tavuk Yemeğini Ekleyin: Ortasını havuz şeklinde açıp, üzerine hazırladığınız tavuk yemeğini ekleyin.