Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Genel Ahmet Civan Canova Kimdir? Ahmet Civan Canova Neden Öldü?

Ahmet Civan Canova Kimdir? Ahmet Civan Canova Neden Öldü?

Türk tiyatrosunun önemli isimlerinden Ahmet Civan Canova'nın hayatı, kariyeri ve ölümü hakkındaki tüm ayrıntılar haberimizde.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ahmet Civan Canova Kimdir? Ahmet Civan Canova Neden Öldü?
KAYNAK: Haber Merkezi

Türk tiyatrosunun önemli isimlerinden Ahmet Civan Canova'nın hayatı, kariyeri ve ölümü hakkındaki tüm ayrıntılar haberimizde.

Ahmet Civan Canova Kimdir?

Ahmet Civan Canova, 28 Haziran 1955 tarihinde Ankara'da dünyaya geldi. Tiyatrocu Mahir Canova'nın ve Gündüz Sencer'in çocuğu olan Canova, aile içi ayrılığın ardından anneannesi tarafından büyütüldü. Çocukluk yıllarında Ankara Radyosu'nda bulunmuş, üvey babası Kartal Tibet'in film setlerinde geçirdiği zaman oyunculuk kariyerinin ilk adımlarını atmasına yardımcı olmuştur. İlkokul eğitiminden sonra TED Ankara Koleji'nde yatılı olarak öğrenim gördü.

Kariyer Başlangıcı ve Gelişimi

1973 yılında Ankara Koleji'nden mezun olduktan sonra, 1974 yazında Yılmaz Güney'in "Arkadaş" filminde oyunculuğa adım atan Canova, aynı yıl Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'ne kaydoldu ve 1979'da mezun oldu. Mezuniyetinin ardından Devlet Tiyatroları'na katıldı ve İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda pek çok önemli oyunda rol aldı. Hem tiyatro hem de sinema dünyasında kendine sağlam bir yer edindi.

Ödüller ve Yazarlık Kariyeri

Canova'nın yazdığı "Kör Buluşması" adlı senaryo, 1989'da Kültür Bakanlığı'nın senaryo yarışmasında ilk ona girdi. 1994 yılında yazdığı "Kıyamet Sularında" adlı tiyatro oyunu, Kenan Işık tarafından sahnelendi ve İsmet Küntay En İyi Yazar Ödülü ile Avni Dilligil En İyi Tiyatro Yazarı Ödülü'nü kazandı. "Sokağa Çıkma Yasağı" (1997) adlı oyunu ise Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü'nü aldı. Diğer önemli oyunları arasında "Erkekler Tuvaleti" (1999), "Düğün Şarkısı" (2002) ve "Ful Yaprakları" (2005) bulunmaktadır.

Dizi ve Sinema Kariyeri

Civan Canova, sinema ve dizi projelerinde başarılı performanslar sergiledi. 2006 yılında "Eve Dönüş" filmindeki usta polis rolü ile 43. Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazandı. Ayrıca "Sis ve Gece" filminde Cuma rolü ile 12. Sadri Alışık Sinema ve Tiyatro Oyuncu Ödülleri'nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü'nü İlyas Salman ile paylaştı. "Bizim Aile", "Çiçek Taksi" ve "Paramparça" gibi dizilerde de önemli roller üstlendi.

Kişisel Hayatı

Sanatın sadece oyunculukla sınırlı kalmadığını düşünen Canova, resimle de ilgilenmiş ve 2016'da Teşvikiye Erinç Sanat Galerisi'nde, 2017'de ise İstanbul Beyoğlu'ndaki Bitiyatro'da resim sergileri açmıştır. 10 Haziran 1998'de oyuncu Açelya Akkoyun ile evlenmiş, ancak çift 2002 yılında boşanmıştır.

Aramızdan Ayrılışı
Ahmet Civan Canova, 20 Ağustos 2022'de İstanbul'da akciğer kanseri tedavisi görürken hayatını kaybetti. Ölüm haberi Esra Dermancıoğlu tarafından duyuruldu. 23 Ağustos 2022'de İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda düzenlenen anma töreninin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi. Türk tiyatrosunun önemli isimlerinden biri olarak anılacak olan Canova, sanata katkıları ve başarılı kariyeriyle hafızalarda iz bırakmaya devam edecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Andrew Tate Romanya'da Yeniden Gözaltına Alındı

Andrew Tate Romanya'da Yeniden Gözaltına Alındı