Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Genel 2024 kış saati uygulaması: Saatler geri alınacak mı?

2024 kış saati uygulaması: Saatler geri alınacak mı?

2024'te Türkiye'de kış saati uygulamasıyla ilgili tartışmalar sürüyor. 2016'dan beri kalıcı yaz saati uygulaması var, saatler geri alınacak mı?

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
2024 kış saati uygulaması: Saatler geri alınacak mı?
KAYNAK: Haber Merkezi

Türkiye’de 2016 yılından itibaren uygulanan kalıcı yaz saati düzenlemesi, 2024 yılında da devam ediyor. 

Kış saati uygulaması nedir?

Kış saati uygulaması, gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla saatlerin belirli dönemlerde bir saat geri alınmasıdır. Bu uygulama, özellikle kış aylarında akşam saatlerinde daha fazla gün ışığı sağlayarak enerji tasarrufu sağlamayı hedefler. Türkiye’de ise 2016 yılı itibarıyla kış saati uygulamasına son verilerek yaz saati kalıcı hale getirilmiştir.

2024 kış saati uygulaması: Saatler geri alınacak mı?

Saatler geri alınacak mı 2024?

2024 yılında Türkiye’de saatlerin geri alınıp alınmayacağı konusu, özellikle günlerin kısalmaya başlamasıyla yeniden gündeme geldi. 2016 yılında yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile yaz saati uygulaması kalıcı hale getirildi. Bu kararla birlikte Türkiye’de saatler geri alınmıyor ve yıl boyunca yaz saati uygulanmaya devam ediliyor. 14 Mart 2016 tarihli ve 8589 sayılı Bakanlar Kurulu kararı uyarınca, “30 Ekim 2016 Pazar günü saat 04.00'ten itibaren bir saat geri alınması” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

2024 kış saati uygulaması: Saatler geri alınacak mı?

Türkiye'de saatler geri alınacak mı?

Türkiye’de 2016 yılında alınan karar doğrultusunda, yaz ve kış saati uygulaması sona ermiştir. Resmi Gazete’de yayımlanan bu karar, Türkiye’de yıl boyu GMT+3 saat diliminde kalınmasını öngörmektedir. Yani, 2024 yılında da saatler geri alınmayacak ve yaz saati uygulaması kalıcı olarak devam edecektir. Avrupa’da birçok ülkede halen yaz ve kış saati uygulaması devam ederken, Türkiye bu düzenlemeyi değiştirmemiştir.

2024 kış saati uygulaması: Saatler geri alınacak mı?

Kış saati uygulaması neden sona erdi?

2016 yılında alınan kararla kış saati uygulamasına son verilmesinin temel nedeni, gün ışığından daha fazla yararlanarak enerji tasarrufu sağlamak olmuştur. Resmi Gazete'de yayımlanan kararda, "Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta uygulanan mevcut ileri saat uygulamasının (tüm yıl yaz saati, GMT+3) her sene, yıl boyu sürdürülmesinin kararlaştırıldığı" belirtilmiştir.

2024 kış saati uygulaması: Saatler geri alınacak mı?

Kış gündönümü ve gecelerin uzaması

Kış gündönümü, 21 Aralık civarında yaşanır ve bu tarihte güneş ışınları Oğlak Dönencesi'ne dik açıyla düşer. Kuzey yarımkürede geceler uzamaya başlar ve gündüzler kısalır. Bu dönemde Kuzey Yarım Küre’de kış, Güney Yarım Küre’de ise yaz mevsimi başlar. 2024 yılında da bu doğal döngü devam ederken, Türkiye’de saatler geri alınmayacak ve yaz saati uygulaması sürdürülecektir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ümit Uysal, Özgür Özel’in Antalya Programına Katılmadı!

Ümit Uysal, Özgür Özel’in Antalya Programına Katılmadı!